Ουρές σχηματίστηκαν τόσο στο Πρωτοδικείο Αθηνών όσο και σε πολλά περιφερειακά Δικαστήρια της χώρας για καταθέσεις αγωγών από εργαζόμενους στους δήμους προκειμένου να διεκδικήσουν τον 13ο και 14ο μισθό που είχαν περικοπεί με το ενιαίο μισθολόγιο τις τελευταίες ημέρες του 2017. Πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, για εργαζόμενους που είχαν διακόψει τις παραγραφές με αιτήσεις διαμαρτυρίας και τώρα διεκδικούν δικαστικά τις περικοπές που είχαν επιβληθεί με το νόμο 4024/2011.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες σχετικές αγωγές κατέθεσαν μεταξύ άλλων πολλοί εργαζόμενοι και Σωματεία από τους δήμους Δάφνης-Υμηττού, Παλλήνης, Γλυφάδας, Νέας Ιωνίας, Παλαιού Φαλήρου, Νέας Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, Αθηναίων, Αχαρνών, Χαλανδρίου, Χίου, Καλαμαριάς.
Όπως δήλωσε στην aftodioikisi.gr, o δικηγόρος-εργατολόγος, συνεργάτης της ιστοσελίδας, Δημήτρης Περπατάρης που άσκησε αγωγές στους παραπάνω δήμους τόσο για αορίστου και μόνιμους εργαζόμενους όσο και για συμβασιούχους ορισμένου χρόνου, που έχουν νομικά τα ίδια μισθολογικά δικαιώματα, «ήδη έχουν εκδοθεί θετικές πρώτόδικες αποφάσεις που δημιουργούν ελπίδες δικαστικής δικαίωσης των δίκαιων οικονομικών αιτημάτων των εργαζόμενων στους δήμους που έχουν υποστεί μεγάλες και πολλαπλές περικοπές στα χρόνια του μνημονίου».
Υπενθυμίζεται ότι, όπως αποκάλυψε η aftodioikisi.gr, πρόσφατα δικαιώθηκαν οι εργαζόμενοι του δήμου Διονύσου, ενώ έχουν προηγηθεί πολλές ανάλογες δικαστικές αποφάσεις για συναδέλφους τους άλλων δήμων της χώρας. Παράλληλα. ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται η η πρόσφατη απόφαση (1198/2017) του ΣΤ’ Τμήματος του ΣτΕ η οποία έκρινε ότι είναι αντισυνταγματικές οι διατάξεις του άρθρου 1 του νόμου 4093/2012 (περίπτωσης 21 της υποπαραγράφου Γ.1 της παραγράφου Γ) που αφορά τις μισθολογικές περικοπές του εκπαιδευτικού προσωπικού των Ιδρυμάτων του Τεχνολογικού τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης. Ωστόσο, λόγω της σπουδαιότητας του θέματος το παρέπεμψε στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου, το οποίο καλείται να κρίνει οριστικά και αμετάκλητα για την αντισυνταγματικότητα ή μη των διατάξεων του 4093. Υπενθυμίζεται ότι η Ολομέλεια του ΣτΕ με παλαιότερη απόφασή της έχει κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές των αποδοχών των καθηγητών των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΕΙ) και των μελών του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού των ΑΕΙ.