Η περιβόητη “γαλλική πρόταση” που είχε κατατεθεί στο Eurogroup και η οποία στις γενικές γραμμές της αποτελεί ένα σύστημα που θα συνδέει το ύψος των ετήσιων αποπληρωμών χρέους με τον ετήσιο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ αποτελεί πλέον το βασικό μοτίβο των επιπλέον ρυθμίσεων που αφορούν στην περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους.
Η λογική της πρότασης είναι ότι ο όγκος των ετήσιων υποχρεώσεων εξυπηρέτησης του χρέους θα αυξομειώνεται ανάλογα με τη δυνατότητα της οικονομίας (αύξηση ή μείωση του ΑΕΠ).
Δεν πρόκειται, όπως αναφέρει κοινοτικός αξιωματούχος, απλά για μία έξυπνη συνάρτηση των δυνατοτήτων της οικονομίας με την φερεγγυότητα του χρέους, αλλά για ένα μεθοδολογικά εγγυημένο μηχανισμό υπέρβασης της διαφοράς αντίληψης που υπάρχει – και δεν έχει αναιρεθεί – μεταξύ της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Το ΔΝΤ μέχρι στιγμής εμμένει στην εκτίμησή του για μέσο όρο ανάπτυξης 1% ετησίως μεσομακροπρόθεσμα για την ελληνική οικονομία, ενώ η εκτίμηση της Ευρωζώνης κινείται σε διπλάσιο μέγεθος. Από τη διαφορά αυτή προκύπτουν και οι διαφορετικές εκτιμήσεις που αφορούν στη βιωσιμότητα του χρέους και της εξυπηρέτησής του. Το gap αυτό κλείνει η γαλλική πρόταση, εισάγοντας μια συνάρτηση που επιτρέπει τη λήψη μέτρων για να ικανοποιηθεί η απαίτηση του ΔΝΤ εφόσον επιβεβαιωθεί η εκτίμηση για 1% ανάπτυξη ή η μικρότερη ελάφρυνση του χρέους εφόσον επιβεβαιωθεί η ευρωπαϊκή πρόβλεψη για την πορεία της οικονομίας.
Όπως έχει τονίσει ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ, Ευκλείδης Τσακαλώτος “Αν η ανάπτυξη είναι απογοητευτική, θα μπορούσε να υπάρξει μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους. Αν η ανάπτυξη πηγαίνει καλύτερα του αναμενόμενου, ο μηχανισμός δεν θα ενεργοποιηθεί… Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να διασφαλίσουμε στις αγορές ότι έχουμε ένα πρόγραμμα που είναι καλό για τους Έλληνες πολίτες αλλά είναι επίσης καλό για την επενδυτική κοινότητα”.
Εγγυητική πλατφόρμα για την επιδίωξη της θετικής εκδοχής, δηλαδή της θετικής πρόβλεψης είναι η “δέσμευση” της ελληνικής πλευράς με ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα που θα διασφαλίζει την αύξηση του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια με εθνικούς και κοινοτικούς πόρους. Η σύνθεση αυτού του αναπτυξιακού προγράμματος πρόκειται να είναι το ζητούμενο αφού θα πρέπει να προταθεί από την ελληνική πλευρά και να έχει την θετική εκτίμηση των Θεσμών ως προς την αποτελεσματικότητά του, όπως σημειώνουν κοινοτικές πηγές. Πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν ότι η “τεχνική βοήθεια” για τη σύνθεση του προγράμματος θα έχει γαλλική υπογραφή και οι σχετικές διαδικασίες είναι ήδη σε εξέλιξη.
Όλα θα πρέπει, σύμφωνα με τον σχεδιασμό αυτό, να έχουν τελειώσει πριν από το καλοκαίρι. Στόχος όλων, όπως υποστηρίζεται τόσο από τα στελέχη της Κομισιόν όσο και από τον ESM, είναι η εξεύρεση λύσης “ως τον Μάιο, δηλαδή ως το Eurogroup Ιουνίου” καθώς “κανείς δεν θέλει να κρατήσει αυτή τη συζήτηση για το καλοκαίρι…”.