Ένοχοι κρίθηκαν από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου η ιδιοκτήτρια και ο υπεύθυνος λειτουργίας ενεχυροδανειστηρίου που κατηγορούνταν ότι εμπλέκονται σε υπόθεση τοκογλυφίας από κοινού, απόπειρα εκβίασης και υπεξαίρεσης.
Το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης 13 μηνών στον καθένα με τριετή αναστολή.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η υπόθεση αφορά πελάτη ο οποίος τον Μάρτιο, τον Μάιο, τον Ιούνιο, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 2011 πήγε στο ενεχυροδανειστήριο των κατηγορουμένων και παρέδωσε ως ενέχυρο διάφορα χρυσά κοσμήματα προκειμένου να πάρει συγκεκριμένα χρηματικά ποσά ως δάνειο, όπως και έγινε. Συνολικά ο πελάτης και μηνυτής έλαβε το ποσό των 2.280 ευρώ και συμφώνησε με τους κατηγορούμενους ότι θα πρέπει να επιστρέψει με επιτόκιο 20% τα χρήματα, δηλαδή το ποσό των 2.736 ευρώ.
Ωστόσο όταν στα μέσα Δεκεμβρίου 2012 ο μηνυτής πήγε στο ενεχυροδανειστήριο για να αποπληρώσει το δάνειο του και να πάρει πίσω τα κοσμήματα, οι κατηγορούμενοι τον πληροφόρησαν ότι θα έπρεπε να καταβάλλει το ποσό των 6.900 ευρώ. Μόνο τότε θα του επέστρεφαν τα κοσμήματα πλην αυτών που είχε βάλει ενέχυρο τον Σεπτέμβριο του 2011 καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα προχωρούσαν σε ρευστοποίηση και εκποίηση των κοσμημάτων.
Το κατηγορητήριο αναφέρει επίσης ότι η όλη διαδικασία αφενός δεν έγινε με το νόμιμο τρόπο (ιδιωτικά συμφωνητικά ή συμβολαιογραφικά έγγραφα) και αφετέρου τα κοσμήματα δεν ανήκαν στον πελάτη και έτσι δεν μπορούσε να συσταθεί ενέχυρο, κάτι που γνώριζαν οι κατηγορούμενοι.
Ο δε 34χρονος υπεύθυνος λειτουργίας του καταστήματος κατηγορούνταν ότι αρνήθηκε να επιστρέψει τα κοσμήματα που του είχε δώσει τον Σεπτέμβριο του 2011 ο μηνυτής για να συνάψει δάνειο 320 ευρώ και συγκεκριμένα ένα χρυσό περιδέραιο, ένα χρυσό βραχιόλι, πέντε χρυσά δακτυλίδια όλα συνολικού βάρους 59 γραμ., με την αιτιολογία ότι ουδέποτε υπήρξε μεταξύ τους συναλλαγή και με σκοπό να τα ιδιοποιηθεί παράνομα.