Πρόταση που θα εμπεριέχει τον όρο Μακεδονία ως τμήμα της ονομασίας φωτογραφίζει ο Μάθιου Νίμιτς για το ονοματολογικό των Σκοπίων, ενόψει των διαπραγματεύσεων που ξεκινούν αύριο στη Νέα Υόρκη.
Σε συνέντευξή του (στον ANT1) ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ σημειώνει «Αν περιμένουμε κι άλλα 25 χρόνια το πρόβλημα θα γίνει χειρότερο» ενώ ερωτηθείς αν αύριο η πρόταση που θα καταθέσει για το ονοματολογικό θα είναι νέα, σημειώνει:
«Είναι μια νέα πρόταση, διότι είναι μια νέα συγκυρία και κάποιες από τις ιδέες έχουν συζητηθεί για πολλά χρόνια. Είπα σε μια συνέντευξή πριν μερικές εβδομάδες ότι δεν υπάρχει μαγική λύση εδώ. Ουδείς πρόκειται να ανακαλύψει κάτι απολύτως νέο. Αν υπήρχε κάτι απολύτως νέο θα το είχαμε ανακαλύψει τα τελευταία 25 χρόνια. Οι άνθρωποι στην Αθήνα, στα Σκόπια στον ΟΗΕ δεν είναι ανόητοι. Οπότε είναι ένας συνδυασμός. Αλλά νομίζω ότι στις παρούσες συνθήκες, θα αναζητήσουμε διαφορετικές λύσεις με έναν νέο τρόπο. Κι αυτό προσπαθώ να κάνω»
Και ο κ. Νίμιτς προσθέτει: «Πάνω από 100 χώρες αναγνωρίζουν το κράτος ως “Ρεπούμπλικα Μακεντόνια”, οπότε έχει τον όρο “Μακεδονία” στο όνομα για τις περισσότερες χώρες, οπότε το όνομα “Μακεδονία” είναι συνδεδεμένο με αυτή τη χώρα και νομίζω ότι μπορούμε να βρούμε μια λύση που θα πληροί τις ελληνικές προϋποθέσεις και επίσης θα ικανοποιεί το λαό στον βόρειο γείτονα.
Θεωρώ ότι στην Ελλάδα υπάρχει το σκεπτικό ότι η χώρα πρέπει να παίξει πιο σημαντικό ρόλο στην περιοχή και ότι τώρα που τελείωσε η οικονομική κρίση πολλοί περιμένουν από την Ελλάδα να παίξει αυτό τον ρόλο. Ένας από τους τρόπους για να γίνει αυτό είναι να λύσουν το πρόβλημα με το βόρειο γείτονά τους.
Στα Σκόπια από την άλλη, υπάρχει το σκεπτικό ότι κάποιες από τις ιδέες του παρελθόντος δεν ήταν απαραίτητα ευνοϊκές, ότι ήρθε η ώρα να λυθεί το θέμα και να ασχοληθούν με την ευρωπαϊκή και τη βορειοατλαντική πορεία της χώρας.
Ελπίζω να μελετήσουν τις ιδέες μου προσεκτικά, με ανοικτό μυαλό και να υιοθετήσουν θετική προσέγγιση για την επίλυση του προβλήματος».
Η Ελλάδα, όπως είπε, καλείται να παίξει πιο σημαντικό ρόλο στην ταραγμένη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, ενώ η ΠΓΔΜ προσβλέπει σε μια ευρωπαϊκή και βορειοατλαντική πορεία της χώρας. Σύμφωνα με τον ίδιο, «κανείς δεν κέρδισε τίποτα τα 25 χρόνια που πέρασαν χωρίς να βρεθεί κοινώς αποδεκτή λύση».