Η Βρετανία πρέπει να συνεισφέρει στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να αποδεχθεί τη δικαιοδοσία των δικαστηρίων της ΕΕ αν θέλει οι τράπεζες της να διατηρήσουν πλήρη πρόσβαση στις αγορές του της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά το brexit, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Emanuel Macron, συσσωρεύοντας προϋποθέσεις για την πρωθυπουργό Theresa May που παραβιάζει τις κόκκινες γραμμές της.
Μιλώντας μαζί με την May, μετά από μια ημερήσια αγγλογαλλική σύνοδο κορυφής κοντά στο Λονδίνο, ο Macron δήλωσε ότι ο πρωταρχικός του στόχος στις διαπραγματεύσεις για το Brexit είναι να διασφαλίσει ότι “η ενιαία αγορά διατηρείται, επειδή βρίσκεται κατεξοχήν στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.
Πρόσθεσε ότι είναι “πάρα πολύ” (σ.σ. μεγάλη παραχώρηση), η ευχέρεια που παρέχεται στο Ηνωμένο Βασίλειο να αποφασίσει τι θέλει.
“Δεν είμαι εδώ ούτε για να τιμωρήσω ούτε για να ανταμείψω το Ηνωμένο Βασίλειο”, δήλωσε ο Macron στους δημοσιογράφους στο τέλος της συνόδου. “Θέλετε να αποδεχθείτε μια ενιαία αγορά με τη χρηματοδότηση να αποτελεί μέρος της; Έχετε το ελεύθερο, αλλά αυτό σημαίνει οικονομικές συνεισφορές και αποδοχή της ευρωπαϊκής δικαιοδοσίας”.
Η συζήτηση για το πώς οι τράπεζες και οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες της Βρετανίας θα μπορέσουν να έχουν πρόσβαση στις ευρωπαϊκές αγορές αφού το Brexit εμφανίζεται ως η μεγαλύτερη μάχη των προσεχών διαπραγματεύσεων για τις μελλοντικές σχέσεις μεταξύ της Βρετανίας και του ευρωπαϊκού μπλοκ.
Η Βρετανία θέλει να διατηρήσει την πρόσβαση όσο το δυνατόν πλησιέστερα στις τρέχουσες ρυθμίσεις – ενώ δεν επιλέγει τα κομμάτια της ένταξης στην ΕΕ που δεν της αρέσουν, όπως η ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων. Η ΕΕ λέει ότι η Βρετανία δεν μπορεί να είναι στην ενιαία αγορά, εκτός αν δεχτεί όλους τους κανόνες της και λέει ότι οι κόκκινες γραμμές της May, σημαίνουν ότι μια εμπορική συμφωνία για αγαθά, χωρίς πολλές υπηρεσίες, είναι το μόνο που προσφέρεται.
Οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες απασχολούν περισσότερους από 2,2 εκατομμύρια ανθρώπους στη Βρετανία και συμβάλλουν σχεδόν στο 11% της οικονομικής παραγωγής, σύμφωνα με το CityUΚ. Το Παρίσι είναι μεταξύ των πόλεων της ΕΕ που ασκούν πιέσεις στις τράπεζες να μεταφέρουν θέσεις εργασίας από το Λονδίνο μετά από το Brexit.