Σήμερα στις 12 ώρα Ελλάδος αναμένεται η απόφαση – Θα συνεργαστούν οι Σοσιαλδημoκράτες με τους Χριστιανοδημοκράτες με στόχο να υπάρξει κυβέρνηση; – Αν πει «ναι», θα υπάρξει νέα κυβέρνηση στα μέσα Μαρτίου
Η αγωνία κορυφώνεται σήμερα για την ατμομηχανή της Ευρωζώνης καθώς στις 12 ώρα Ελλάδος θα ξέρουμε αν το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών θα δώσει το πράσινο φως για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τους Χριστιανοδημοκράτες με στόχο τον σχηματισμό ενός νέου «μεγάλου σχηματισμού» (Grokο).
Γεγονός είναι πάντως ότι, ανεξαρτήτως αποτελέσματος,ο ηγέτης του SPD, Μάρτιν Σουλτς χρεώνεται ολοκληρωτικά την καθυστέρηση στις συνομιλίες από την πλευρά του κόμματός του. Αρχικά ο «herr Schulz» είχε ταχθεί κατά της συγκυβέρνησης με τη Μέρκελ, όπως ακριβώς και η νεολαία του κόμματός του. Στη συνέχεια όμως μετά την κατάρρευση τω συνομιλιών για την κυβέρνηση «Τζαμάικα»,ο Σουλτς δέχτηκε πιέσεις για να ξανασυνεργαστεί με τη Μέρκελ και τελικά υπέκυψε απογοητεύοντας σφόδρα την κομματική νεολαία του SPD.
Στις εργασίες του κομματικού συνεδρίου σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε το υψηλόβαθμο στέλεχος των Σοσιαλδημοκρατών,Αντρέα Νάλες, πρώην υπουργός Εργασίας επί Μέρκελ.
Από την πλευρά του, πάντως,ο ηγέτης των Βαυαρών εταίρων της Μέρκελ, Χορστ Ζέεχοφερ, δηλώνει αισιόδοξος.
Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Bild», επισημαίνει:
«Εκτιμώ ότι το έκτακτο συνέδριο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας θα ψηφίσει υπέρ της έναρξης διαπραγματεύσεων για σχηματισμό κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού. Πρέπει να ξεκινήσουμε αμέσως μετά το συνέδριο με τις διαπραγματεύσεις, οι οποίες μπορούν να ολοκληρωθούν τις πρώτες μέρες του Φεβρουαρίου. Μετά ακολουθεί η νέα ψηφοφορία των μελών του SPD. H νέα κυβέρνηση μπορεί, κατόπιν, να ορκισθεί στο πρώτο μισό του Μαρτίου, σαφώς προ του καθολικού Πάσχα (1η Απριλίου)».
Ο βαυαρός εταίρος της Μέρκελ επαίνεσε επίσης την Αντρέα Νάλες, την κοινοβουλευτική εκπρόσωπο του SPD:
«Η Αντρέα Νάλες ήταν μια ισχυρή διαπραγματευτική εταίρος. Λειτουργούσε συνεχώς σταθεροποιητικά στις γραμμές του κόμματός της. Κατάφερε να περάσει πολλά αιτήματα για κοινωνική ανάπτυξη και σε αυτό συμπίπτει με τις απόψεις του CSU».