Τα επόμενα βήματα του Επιχειρησιακού Προγράμματος αξιοποίησης (Asset Development Plan/ ADP) δημοσιεύει το ΤΑΙΠΕΔ μετά το «πράσινο φως» που έδωσε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ). Αναλυτικά, αναφέρεται βήμα προς βήμα η πορεία των ιδιωτικοποιήσεωνπου έχουν ολοκληρωθεί καθώς και οι εκκρεμότητες που παραμένουν ώστε να «κλείσει» ο στόχος των 2 δισ. ευρώ από την αξιοποίησή τους.
Real estate και τουριστικές επενδύσεις
Η αξιοποίηση των εκτάσεων στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού και στην Αφάντου στη Ρόδο παραμένουν τα δύο μεγάλα projects με τις σημαντικότερες εκκρεμότητες σε ό,τι έχει να κάνει με τη μεγάλη δημόσια ακίνητη περιουσία που χειρίζεται το ΤΑΙΠΕΔ. Ειδικά πάντως για τα ακίνητα, στα επόμενα βήματα, όπως αυτά περιλαμβάνονται στο επικαιροποιημένο επιχειρησιακό πρόγραμμα του Ταμείου περιλαμβάνονται τα μικρότερα ακίνητα που διατίθενται σταδιακά μέσω ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, τα ακίνητα των ιαματικών πηγών, οι κτιριακές αθλητικές και υποστηρικτικές εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Ιππικού Κέντρου στο Μαρκόπουλο, τουριστικές εγκαταστάσεις στα Καμμένα Βούρλα, τις Θερμοπύλες κ.α..
Ειδικότερα σε σχέση με τη μεγάλη επένδυση του Ελληνικού, όπου οι εξελίξεις «τρέχουν» από τον περασμένο Δεκέμβριο στα επόμενα βήματα μέχρι το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής από το ΤΑΙΠΕΔ, περιλαμβάνονται η έγκριση σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης από το ΣτΕ, η διενέργεια ανοικτού διαγωνισμού για τη χορήγηση άδειας καζίνο στο Ελληνικό (ΥΠΟΙΚ/ΕΕΕΠ/Βουλή), η έκδοση Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων (ΚΥΑ) για τη χωροθέτηση και την πολεοδόμηση των περιοχών ανάπτυξης και πολεοδόμησης καθώς και για τη γενική διάταξη του Μητροπολιτικού Πάρκο (ΥΠΟΙΚ/ΥΠΕΝ/ΥΠΠΟΑ), η σύσταση Φορέα Διαχείρισης των Ελεύθερων και Δημόσιων Χώρων και Εγκαταστάσεων (Υπουργείο Εσωτερικών/Βουλή), η ολοκλήρωση της μετεγκατάστασης των ιδιωτικών και δημόσιων φορέων από την έκταση (ΕΜΟΕ/Υπουργεία/Δημόσιοι Φορείς/ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ Α.Ε.), η διανομή δικαιωμάτων κυριότητας μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και ΤΑΙΠΕΔ επί της έκτασης (ΥΠΟΙΚ/ΤΑΙΠΕΔ/Επενδυτής), η μεταβίβαση εμπράγματων δικαιωμάτων από το ΤΑΙΠΕΔ στην Ελληνικό ΑΕ (ΤΑΙΠΕΔ/ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ Α.Ε.).
Για την Αφάντου στη Ρόδο, όπου προγραμματίζεται η γκολφ και τουριστική ανάπτυξη σε δύο ιδιοκτησίες στα επόμενα βήματα, όπως αυτά αναφέρονται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ είναι η δημοσίευση διοικητικής πράξης παραχώρησης χρήσης αιγιαλού και παραλίας, κατόπιν οριστικοποίησης του σχετικού νομοθετικού πλαισίου, η υπογραφή των συμβάσεων αγοραπωλησίας μετοχών και το οικονομικό κλείσιμο συναλλαγής.
Τα μικρότερα ακίνητα
Γενικότερα ως προς την αξιοποίηση δημοσίων ακινήτων σύμφωνα με τον Ν. 4389/2016 (ΦΕΚ 94/Α/2016), έχουν παραμείνει στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ 91 ακίνητα. Η ιδιωτικοποίηση των ακινήτων αυτών γίνεται σταδιακά, ανάλογα με την νομική, τεχνική και εμπορική ωριμότητά τους. Η ιδιωτικοποίηση επιτυγχάνεται είτε μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας δημοπρασιών είτε μέσω συμβατικών διαγωνιστικών διαδικασιών με την υποστήριξη χρηματοοικονομικών συμβούλων.
Μέρος του υφισταμένου χαρτοφυλακίου ακινήτων διατίθεται μέσω του ιστότοπου www.e-publicrealestate.gr με ηλεκτρονικές δημοπρασίες. Πρόκειται κατά κανόνα για μικρού μεγέθους και αξίας ακίνητα και σε αυτά περιλαμβάνονται αυτά των ηλεκτρονικών δημοπρασιών VII και VIII (10 ακίνητα). Στα επόμενα βήματα ως προς τη συγκεκριμένη κατηγορία ακινήτων, όπως επισημαίνεται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ είναι δύο συμβόλαια προς υπογραφή από το ΤΑΙΠΕΔ για το ακίνητο Κoσκινού στη Ρόδο (e-auction VII) και το κτίριο επί των οδών Περικλέους και Κτενά στο κέντρο της Αθήνας (e-auction VII) και το άνοιγμα πρώτων προσφορών και αποτιμήσεων με σκοπό τον προγραμματισμό της Β’ Φάσης του διαγωνισμού.
Για το Castello Bibelli της Κέρκυρας αναφέρονται ως επόμενα βήματα η αξιολόγηση των οικονομικών προσφορών και η εξέταση δυνατότητας υποβολής βελτιωμένων οικονομικών προσφορών, ενώ για το Ιππικό Κέντρο Μαρκόπουλου ως τρέχουσα κατάσταση αναφέρεται η οριστικοποίηση των ορίων του προς αξιοποίηση ακινήτου και η διευκρίνηση καθεστώτος δασικών εκτάσεων, ενώ στα επόμενα βήματα η επικαιροποίηση Ειδικού Σχεδιόυ Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτων και η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
Επιπλέον, το ΤΑΙΠΕΔ διαθέτει ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο ακινήτων εντός των οποίων υπάρχουν ιαματικές πηγές. Το μεγαλύτερο μέρος του χαρτοφυλακίου βρίσκεται γεωγραφικά στο νομό Φθιώτιδας και περιλαμβάνει τα ακίνητα: Ι.Π. Θερμοπυλών, Ι.Π. Λουτρόπολης Καμμένων Βούρλων, Ι.Π. Camping Καμμένων Βούρλων, Ι.Π. Υπάτης και Ι.Π. Πλατυστόμου. Επιπλέον, στο ΤΑΙΠΕΔ ανήκει το ακίνητο των Ι.Π. Κύθνου και το συγκρότημα του Υδροθεραπευτηρίου Αιδηψού.
Για τα εν λόγω ακίνητα οι διαδικασίες βρίσκονται ακόμη σε αρχικό στάδιο με εγκρίσεις και συντάξεις μελετών, προσλήψεις νομικών συμβούλων κ.τ.λ.. Ξεχωριστή μνεία γίνεται για το ακίνητο της «Πρώην Αμερικανικής Βάσης Γουρνών» για το οποίο το ΤΑΙΠΕΔ βρίσκεται εν αναμονή εξελίξεων σχετικά με χρήσεις γης, ενώ ως επόμενο βήμα αναφέρεται η ολοκλήρωση του ΕΣΧΑΔΑ.
Υποδομές
Η λήψη εγκρίσεων για τη χρονική επέκταση της σύμβασης από τις Ευρωπαϊκές Αρχές και η κύρωση της σύμβασης παράτασης από την βουλή είναι τα επόμενα βήματα για να βγει στον αέρα ο διαγωνισμός για την πώληση του 30% του ΔΑΑ. Για την ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας Οδού, έως τον Απρίλιο πρέπει να υποβληθεί στην ΕΕ η νέα τιμολογιακή πολιτική του οδικού άξονα. Η Εγνατία έχει ήδη προκηρύξει δύο διαγωνισμούς για τη συντήρηση και λειτουργία του Αυτοκινητοδρόμου (Δυτικός και Ανατολικός Άξονας) στους οποίους θα περιληφθούν η κατασκευή και λειτουργία 2 νέων μετωπικών σταθμών διοδίων σε Καβάλα και Στρυμoνικό. Στο προαιρετικό αντικείμενο της εργολαβίας περιλαμβάνεται επίσης η κατασκευή και η λειτουργία 2 μετωπικών σταθμών (Σιάτιστας και Αρδανίου) και 42 πλευρικών σταθμών διοδίων. Το ΤΑΙΠΕΔ έχει ορίσει την 26η Ιανουαρίου ως ημερομηνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι θα δοθεί παράταση λίγων εβδομάδων.
Ενέργεια – Νερό
Για την πώληση του 17% της ΔΕΗ προβλέπεται η επιλογή συμβούλου και στη συνέχεια η αξιολόγηση από το ΤΑΙΠΕΔ των εναλλακτικών σχεδίων για την πώληση του πακέτου. Αλλά και για την ΔΕΠΑ προβλέπεται έναρξη αξιοποίησης του ποσοστού που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ (65%) με την πρόσληψη χρηματοοικονομικών και νομικών συμβούλων.
Το επικαιροποιημένο σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ αναφέρει ότι οι σύμβουλοι όφειλαν από τον περασμένο Δεκέμβριο να παραδώσουν μελέτη για τους τρόπους αξιοποίησης του πακέτου. Για την ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ, ο στρατηγικός και χρηματοοικονομικός σύμβουλος θα ενεργήσει ως σύμβουλος για την προκρινόμενη επιλογή αξιοποίησης και εφόσον υπάρξει σχετική απόφαση από το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ. Δεν έχουν αλλάξει οι ημερομηνίες υποβολής δεσμευτικών προσφορών για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ, η οποία έχει οριστεί για τις 16 Φεβρουαρίου και για την ΕΕΣΣΤΥ(εταιρεία συντήρησης τροχαίου σιδηροδρομικού υλικού) που είναι για τις 14 Φεβρουαρίου. Στην ΕΥΔΑΠ προωθείται η πώληση του 11% από το 27% που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ. Πρέπει όμως να υπάρξει αναθεώρηση και χρονική επέκταση της υφιστάμενης Σύμβασης Παραχώρησης μεταξύ του δημοσίου και της ΕΥΔΑΠ.
Λιμάνια
Η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ με την εξαγορά του 67% από την Cosco Group (Hong Kong) Limited έχει ολοκληρωθεί με τίμημα 22 ευρώ ανά μετοχή δηλαδή 368,5 εκατ. συνολικά.
Ωστόσο, η συνολική αξία της συμφωνίας εκτιμάται σε 1,5 δισ. ευρώ, ενώ η ολοκλήρωση της μεταβίβασης του 16% των μετοχών με αντίτιμο 88 εκατ. ευρώ θα πραγματοποιηθεί σε τουλάχιστον 5 έτη μετά την υλοποίηση του προγράμματος υποχρεωτικών επενδύσεων ύψους 300 εκατ. ευρώ. Μετά την ολοκλήρωση της μεταβίβασης το ΤΑΙΠΕΔ θα κατέχει 7% των μετοχών του ΟΛΠ.
Όσον αφορά την πώληση του 67% που κατέχει το Δημόσιο στον ΟΛΘ, ο διαγωνισμός βρίσκεται στη δεύτερη φάση καθώς παραμένει υπό εκκρεμότητα η υπογραφή της σύμβασης και η έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Προτιμώμενος επενδυτής παραμένει η ένωση εταιρειών Deutsche Invest Equity Partners GmbH, Belterra Investments Ltd και Terminal Link SAS (με την τεχνική υποστήριξη των τρίτων μερών Malta Freeport Terminal Limited, Terminal des Flandres SAS και Somaport S.A.) .
Μαρίνες
Μέσα στο 1ο τρίμηνο του 2018 αναμένεται να προκηρυχθούν οι περισσότεροι διαγωνισμοί για τις 17 μαρίνες ανά την Ελλάδα που έχουν μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ με σκοπό την αξιοποίησή τους. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις μαρίνες Πύλου, Αλίμου, Χίου, Θεσσαλονίκης (Αρετσού), Μυκόνου, Αργοστολίου, Ζακύνθου και Ιτέας.