Στις πρώτες θέσεις συναντάμε αρκετά μουσουλμανικά κράτη, ενώ η Ελλάδα ανήκει στις «ελεύθερες» χώρες
Ο δείκτης ελευθερίας στον κόσμο αποκαλύφθηκε από τη μη κυβερνητική οργάνωση των ΗΠΑ, τη Freedom House, και από ότι δείχνουν τα αποτελέσματα, τα πράγματα για τη δημοκρατία δεν είναι πολύ ενθαρρυντικά για πολλές χώρες.
Πιο συγκεκριμένα η Freedom House, κατέληξε στο παρακάτω συμπέρασμα:
«Η δημοκρατία βρίσκεται σε κρίση. Οι αξίες που αντιπροσωπεύονται από ένα δημοκρατικό πολίτευμα -ιδίως το δικαίωμα στην εκλογή ηγέτη και οι ελεύθερες και δίκαιες εκλογές, η ελευθερία του τύπου και ένα κράτος δικαίου- έχουν αποδυναμωθεί τελείωςς.
Πριν από περίπου 25 χρόνια και πιο συγκεκριμένα μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, φάνηκε ότι ο ολοκληρωτισμός είχε καταδικαστεί και ότι η φιλελεύθερη δημοκρατία είχε κερδίσει τη μεγάλη ιδεολογική μάχη του 20ού αιώνα.
Σήμερα, η δημοκρατία βρίσκει τον εαυτό της κακοποιημένο και αποδυναμωμένο».
Σύμφωνα με την έρευνα, 88 χώρες χαρακτηρίστηκαν «ελεύθερες», ενώ 49 ταξινομήθηκαν ως «όχι ελεύθερες».
Από τις 49 χώρες, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν ως «όχι ελεύθερες», οι παρακάτω χώρες με πρώτη και καλύτερη τη Συρία σημείωσαν την πιο χαμηλή βαθμολογία. Στις πιο «καταπιεσμένες» ανήκουν πολλά μουσουλμανικά κράτη, όπως η Σαουδική Αραβία, η Συρία και η Λιβύη.
Η έρευνα κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι ορισμένα έθνη γίνονται όλο και πιο αυταρχικά, επισημαίνοντας:
«Η υποχώρηση των δημοκρατιών είναι αρκετά έκδηλη. Ωστόσο, ταυτόχρονα, οι κυριότερες αυτοκρατορίες παγκοσμίως, η Κίνα και η Ρωσία, εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία όχι μόνο να επιταχύνουν την εσωτερική καταστολή αλλά και να εξαγάγουν την κακοήθη επιρροή τους σε άλλες χώρες, οι οποίες ολοένα και περισσότερο αντιγράφουν τη συμπεριφορά τους και υιοθετούν την περιφρόνησή τους για τη δημοκρατία».
Στον παρακάτω παγκόσμιο χάρτη με πράσινο χρώμα απεικονίζονται οι ελεύθερες χώρες, με κίτρινο οι «μερικώς ελεύθερες» και με μοβ οι «όχι ελεύθερες».
Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα χαρακτηρίστηκε ως «ελεύθερη» χώρα.
Η μεθοδολογία της έρευνας προέρχεται από την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ανεξαρτήτως γεωπολιτικών, γεωγραφικών, εθνοτικών ή θρησκευτικών θεμάτων.