Σε αποχή βρίσκονται ήδη από τις γιορτές οι δικηγόροι του Εθνικού Κτηματολογίου και οι άμισθοι υποθηκοφύλακες, διαμαρτυρόμενοι για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος για τη σύσταση νέου Οργανισμού Κτηματολογίου. Οι δικηγόροι διαμαρτύρονται καθώς το υπουργείο προτείνει τη μονιμοποίησή τους στο Δημόσιο, την οποία ερμηνεύουν ως προσπάθεια κατάργησης του νομικού ελέγχου. Οι δε άμισθοι υποθηκοφύλακες αντιδρούν στη νέα δομή που προτείνει το υπουργείο για το κτηματολόγιο, χαρακτηρίζοντάς την «υδροκέφαλη».
Σήμερα στην Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση (ΕΚΧΑ) απασχολούνται 63 δικηγόροι με σταθερή εργασιακή σχέση (έμμισθη εντολή): οι 10 στον έλεγχο των συμβάσεων κτηματογράφησης, οι 30 στο έργο της κτηματογράφησης και οι υπόλοιποι σε κτηματολογικά γραφεία σε όλη τη χώρα. Με το σχέδιο νόμου, που συμπεριελήφθη στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, προτείνεται η διατήρηση μόνο 12 θέσεων δικηγόρων και η μονιμοποίηση όσων εκ των 63 δικηγόρων το επιθυμούν στον νέο οργανισμό του κτηματολογίου. «Μας ζητούν εντός ενός μήνα να παραιτηθούμε από τον δικηγορικό σύλλογο, να πάψουμε να είμαστε δικηγόροι παρ’ Αρείω Πάγω και να γίνουμε δημόσιοι υπάλληλοι ειδάλλως να φύγουμε», εξηγεί η Ευγενία Σασσάλου, πρόεδρος του Συλλόγου Δικηγόρων Κτηματολογίου.
«Με τον τρόπο αυτό επιχειρείται η φίμωση όσων εκ του νόμου μπορούν να ασκήσουν έλεγχο. Ενας δημόσιος υπάλληλος δεν μπορεί να πει όχι, να υποδείξει ζητήματα νομιμότητας ή να αρνηθεί να υπογράψει τα παραδοτέα συμβάσεων. Επιπλέον δεν μπορεί να περιφρουρήσει αποτελεσματικά τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών – δεχόμαστε συνέχεια αιτήματα χορήγησης προσωπικών πληροφοριών από μεγάλους οργανισμούς και ιδιώτες τα οποία απορρίπτονται αν δεν υπάρχει έννομο συμφέρον. Ούτε μπορεί ο δημόσιος υπάλληλος να παρασταθεί στα δικαστήρια και να κάνει έρευνα νομιμότητας τίτλων. Το συμπέρασμά μας είναι ότι το υπουργείο θέλει να επιταχύνει τη διαδικασία κτηματογράφησης απαλείφοντας τη νομική της διάσταση».
Από την πλευρά της η Ενωση Αμίσθων Υποθηκοφυλάκων Ελλάδας εκφράζει την αντίθεσή της συνολικά στην προτεινόμενη νέα δομή του κτηματολογίου. «Με τη σχεδιαζόμενη “μεταρρύθμιση” – απορρύθμιση θα χαθεί ανεπιστρεπτί η βεβαιότητα, η ασφάλεια, η ταχύτητα και η αποτελεσματικότητα με την οποία τα άμισθα υποθηκοφυλακεία εξυπηρετούν το κοινό και εξασφαλίζουν τις εμπράγματες συναλλαγές στα πλαίσια της δικαστικής εξουσίας. Θα γκρεμιστεί μια στέρεη και λειτουργική δομή προς χάριν μιας υδροκέφαλης, γραφειοκρατικής και με πολλά και δικαιολογημένα ερωτηματικά αξιοπιστίας νέας δομής, η οποία υποβαθμίζει πλήρως τον νομικό χαρακτήρα του κτηματολογίου με τρόπο πρωτόγνωρο για τον νομικό μας πολιτισμό και οπωσδήποτε εκτός των βέλτιστων πρακτικών των λοιπών χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ενωση. Οπως καταλήγει, τα άμισθα υποθηκοφυλακεία θα συνεχίσουν επ’ αόριστον την αποχή από τα καθήκοντά τους.