Από τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Νικόλαο Σακελλαρίου προσδιορίστηκε η 29η Ιανουαρίου ημέρα νομοπαρασκευαστικής επεξεργασίας του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για την επένδυση της έκτασης στο Ελληνικό Αττικής.
Η επεξεργασία του επίμαχου σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος θα γίνει ενώπιον της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.
Την ημερομηνία αυτή (1μ.μ.) η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας θα συγκληθεί κεκλεισμένων των θυρών, με πρόεδρο τον Νικόλαο Σακελλαρίου και εισηγητή τον πάρεδρο Δημήτρη Βασιλειάδη, προκειμένου να εξετάσει τη συνταγματικότητα και τη νομιμότητα του επίμαχου σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος.
Κατά την πρώτη αυτή συνεδρίαση το πιθανότερο είναι να παραστεί εκπρόσωπος του Ελληνικού Δημοσίου -όπως συνηθίζεται- και συγκεκριμένα του υπουργείου Περιβάλλοντος για να παρέχει εξηγήσεις επί του περιεχομένου του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος. Επίσης, μπορεί να ζητήσουν να παραστούν ή να καταθέσουν υπόμνημα κάτοικοι της περιοχής του Ελληνικού.
Δεν αναμένεται η επεξεργασία του εν λόγω σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος να ολοκληρωθεί την ημέρα εκείνη, με πιθανότερο ενδεχόμενο να υπάρξουν και άλλες συνεδριάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ.
Πάντως, «αγκάθι» στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την «έγκριση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγίου Κοσμά περιφέρειας Αττικής», είναι τόσο οι εβρισκόμενοι στην περιοχή αρχαιολογικοί χώροι, όσο και το ύψος των κτιρίων.
Σύμφωνα με το σχέδιο διατάγματος έξι κτίρια- τοπόσημα θα έχουν ύψος έως τα 200 μέτρα, ενώ τα λοιπά ψηλά κτίρια που προβλέπονται κατ’ εξαίρεση δεν θα ξεπερνούν τα 50 μέτρα.
Πάντως, κομβικό σημείο του σχεδίου διατάγματος είναι το άρθρο 7 στο οποίο καθορίζονται οι όροι για την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς (αρχαιολογικοί χώροι).
Σύμφωνα με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος το ακρωτήρι του Αγίου Κοσμά, το οποίο αποτελεί τμήμα του ομώνυμου οριοθετημένου αρχαιολογικού χώρου, συμπεριλαμβανομένου του μεταβυζαντινού ναού των Αγίων Κοσμά και Δαμιανού, διαμορφώνεται σε επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο, ύστερα από ειδική μελέτη διαμόρφωσης και ανάδειξης των αρχαιοτήτων.
Ακόμη, το υφιστάμενο νεώτερο μνημείο «Αγγλικό υπόστεγο (Παγόδα)», εντάσσεται κατά το στάδιο έγκρισης της πολεοδομικής μελέτης σε αυτόνομο οικοδομικό τετράγωνο, πανταχόθεν ελεύθερο, με χρήσεις πολιτισμού και τυχόν υπάρχοντα σε αυτό κτίσματα συνιστούν συνοδά κτίρια.
Παράλληλα, για την ανάπτυξη του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγίου Κοσμά καθορίζονται, μεταξύ των άλλων, τα πολεοδομικά μεγέθη ως εξής:
-Μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση: 2.700.000 τ.μ., στην οποία περιλαμβάνεται και η δόμηση των υφιστάμενων διατηρητέων κτιρίων και των υφιστάμενων και διατηρούμενων κοινωφελών χρήσεων και εγκαταστάσεων υποδομών. Η μέγιστη επιτρεπόμενη κάλυψη ορίζεται σε 35% στο σύνολο της έκτασης του Μητροπολιτικού Πόλου. Στην περιοχή του παρακτίου μετώπου του Μητροπολιτικού Πόλου, η μέγιστη επιτρεπόμενη κάλυψη στο σύνολο αυτής ορίζεται σε 15%, με την οποία εξασφαλίζεται η δημιουργία αδόμητου ελεύθερου μετώπου μήκους ενός χιλιομέτρου και διευκολύνονται οι έξοδοι του Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου και Αναψυχής προς τη θάλασσα. Στο Μητροπολιτικό Πάρκο Πρασίνου και Αναψυχής η κάλυψη των, πάσης φύσεως, μόνιμων κτιρίων δεν μπορεί να υπερβαίνει το 10% της συνολικής επιφανείας αυτού.
-Στον Μητροπολιτικό Πόλο Ελληνικού-Αγίου Κοσμά δημιουργείται ενιαίο και ανοιχτό στο κοινό Μητροπολιτικό Πάρκο Πρασίνου και Αναψυχής, εκτάσεως 2.000.569 τ.μ.
Το Μητροπολιτικό Πάρκο Πρασίνου και Αναψυχής, οι κοινόχρηστοι χώροι πρασίνου και οι ανοιχτοί χώροι που θα δημιουργηθούν κατά την εφαρμογή του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης πρέπει να ανέρχονται σε τουλάχιστον 2.600.000 τ.μ. της συνολικής έκτασης του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγίου Κοσμά.
-Στις περιοχές προς πολεοδόμηση οι κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι ανέρχονται κατ’ ελάχιστον σε ποσοστό 50%. Στους πιο πάνω χώρους περιλαμβάνονται και εκτάσεις 300.000 τ.μ. που θα διατεθούν για χρήσεις κοινής ωφέλειας και κοινωνικής ανταποδοτικότητας.
-Δημιουργία δικτύου πεζόδρομων και ποδηλατοδρόμων με σκοπό, πέραν της αναψυχής, τη σύνδεση των αναπτύξεων με τους σταθμούς των μέσων σταθερής τροχιάς και με τις στάσεις των άλλων μέσων συλλογικής μετακίνησης, καθώς και με τους μελλοντικούς ποδηλατοδρόμους κατά μήκος των λεωφόρων Βουλιαγμένης και Ποσειδώνος.