Δείτε αναλυτικά όσα προβλέπει η νέα απόφαση
Σημαντικές αλλαγές έρχονται μεταβιβάσεις ακινήτων για όσους χρωστούν στην εφορία.
Μέχρι σήμερα αν ένας φορολογούμενος είχε ανοιχτούς λογαριασμούς με την εφορία, ήταν σε ρύθμιση, πλήρωνε κανονικά και ήθελε να πουλήσει ένα ακίνητο για να εξοφλήσει τελείως, βρισκόταν μπροστά σε σοβαρά ζητήματα.
Για να ανοίξει ο δρόμος της μεταβίβασης ενός ακινήτου του οποίου η αντικειμενική αξία του μεταβιβαζόμενου ακινήτου ήταν χαμηλότερη από το ύψος της οφειλής, απαραίτητη προϋπόθεση ήταν η διασφάλιση των συνολικών οφειλών που απέμεναν, από εγγυήσεις ή εμπράγματες εξασφαλίσεις. Η συγκεκριμένη απόφαση (ΠΟΛ 1275/2013) όριζε πως η βεβαίωση οφειλής στην περίπτωση που εκδίδεται λόγω μεταβίβασης ακινήτου ή σύστασης εμπράγματου δικαιώματος επ’ αυτού εξ επαχθούς αιτίας, πέραν των προϋποθέσεων της παραγράφου 6 του άρθρου 12 του ν. 4174/2013 θα πρέπει να συντρέχουν και οι παρακάτω:
α) Αποδίδεται στη Φορολογική Διοίκηση από το συμβολαιογράφο το σύνολο του προϊόντος του τιμήματος και μέχρι του ύψους των οφειλών, το οποίο αναγράφεται επί της βεβαίωσης και το οποίο δεν μπορεί να υπολείπεται της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου ή του δικαιώματος που συστήνεται επ’ αυτού, εκτός εάν οι εναπομένουσες οφειλές διασφαλίζονται από εγγυήσεις ή εμπράγματες ασφάλειες, οπότε σημειώνεται επί της βεβαίωσης αντίστοιχη ένδειξη.
β) δεν συντρέχουν άλλοι λόγοι μη έκδοσης του αποδεικτικού ενημερότητας, παρά μόνον οι ανωτέρω οφειλές.
Με νέα απόφαση του Γιώργου Πιτσιλή αυτό αλλάζει και ορίζεται πλέον πως κατά την έκδοση βεβαίωσης οφειλής (που επέχει θέση αποδεικτικού ενημερότητας) για την πώληση ακινήτου, στην περίπτωση όπου το τίμημα υπολείπεται της αντικειμενικής αξίας του μεταβιβαζόμενου ακινήτου, η διασφάλιση της οφειλής περιορίζεται στη διαφορά ανάμεσα στο τίμημα και την αντικειμενική αξία.
Με τον τρόπο αυτό διευκολύνονται οι συναλλαγές επί ακινήτων φορολογούμενων, οι οποίοι βρίσκονται σε δυσχερή ταμειακή θέση και οι οφειλές τους δεν εξοφλούνται πλήρως με το τίμημα, ενώ ταυτόχρονα επιτυγχάνεται η είσπραξη των βεβαιωμένων οφειλών.
Η νέα διατύπωση της επίμαχης παραγράφου έχει ως εξής:
Αποδίδεται στη Φορολογική Διοίκηση από το συμβολαιογράφο το σύνολο του προϊόντος του τιμήματος και μέχρι του ύψους των οφειλών, το οποίο αναγράφεται επί της βεβαίωσης και το οποίο δεν μπορεί να υπολείπεται της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου ή του δικαιώματος που συστήνεται επ’ αυτού, εκτός εάν οι εναπομένουσες οφειλές που αντιστοιχούν στη διαφορά της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου ή του δικαιώματος που συστήνεται επ’ αυτού και του τιμήματος διασφαλίζονται από εγγυήσεις ή εμπράγματες ασφάλειες, οπότε σημειώνεται επί της βεβαίωσης αντίστοιχη ένδειξη.
Με τη νέα της μορφή, η συγκεκριμένη παράγραφος μπορεί να περιορίσει σημαντικά το ύψος των οφειλών που θα πρέπει να καλυφθούν για την έκδοση βεβαίωσης οφειλής διευκολύνοντας έτσι τις μεταβιβάσεις ακινήτων.
Σημειώνεται ότι η βεβαίωση οφειλής, έχει διάρκεια ισχύος ενός μήνα από την έκδοση της. Υπογράφεται, κατ’ εξουσιοδότηση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, από τον Προϊστάμενο οποιασδήποτε Δ.Ο.Υ. ή Ελεγκτικού Κέντρου ή της Επιχειρησιακής Μονάδας Είσπραξης, εφόσον εκδίδεται για είσπραξη χρημάτων και από τον αρμόδιο Προϊστάμενο για την επιδίωξη της είσπραξης της οφειλής υπηρεσίας (Δ.Ο.Υ. ή Ελεγκτικού Κέντρου ή της Επιχειρησιακής Μονάδας Είσπραξης), όταν εκδίδεται για μεταβίβαση ακινήτου ή σύσταση εμπραγμάτου δικαιώματος επ’ αυτού. Σε περίπτωση αρμοδιότητας περισσότερων της μιας υπηρεσιών, υπογράφεται από τον Προϊστάμενο μιας εξ’ αυτών κατόπιν συνεννόησης με τους υπολοίπους.
Όταν εκδίδεται βεβαίωση οφειλής για μεταβίβαση ακινήτου, το αναγραφόμενο επί της βεβαίωσης προς παρακράτηση ποσό, αποδίδεται από το συμβολαιογράφο στην εκδούσα τη βεβαίωση υπηρεσία εντός τριών (3) εργασίμων ημερών από τη σύνταξη του συμβολαίου.
Ειδικά, στην περίπτωση κατά την οποία αγοραστής είναι Αρχή του Δημοσίου ή το τίμημα προβλέπεται να καταβληθεί στον πωλητή με χορήγηση δανείου στον αγοραστή από αναγνωρισμένες στην Ελλάδα Τράπεζες και λοιπά Πιστωτικά Ιδρύματα, τότε ο όρος αυτός αναγράφεται υποχρεωτικά στο συμβόλαιο μεταβίβασης, η δε Δημόσια Αρχή ή το Πιστωτικό Ίδρυμα αναλαμβάνει να αποδώσει το αναγραφόμενο επί της βεβαίωσης προς παρακράτηση ποσό μέσα σε τρεις ημέρες από την εκταμίευση του ποσού και όχι αργότερα από δύο μήνες από την ημερομηνία σύνταξης του συμβολαίου.
Γενικώς, εάν για οιοδήποτε λόγο δεν εκπληρωθούν οι όροι παρακράτησης και απόδοσης του παρόντος άρθρου, και οι οποίοι έχουν αναγραφεί επί της βεβαίωσης, θεωρείται ότι το συμβόλαιο μεταβίβασης καταρτίσθηκε χωρίς την προσκόμιση αποδεικτικού ενημερότητας. Ο τελευταίος αυτός όρος αναγράφεται υποχρεωτικά στο συμβόλαιο μεταβίβασης.