Σε «πονοκέφαλο» εξελίσσονται για τις τράπεζες οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, οι οποίοι έχουν δημιουργήσει «κόκκινα» δάνεια και είναι «άφαντοι».
Χαρακτηριστικές περιπτώσεις στρατηγικών κακοπληρωτών που διαθέτουν και σημαντικά εισοδήματα και ικανά περιουσιακά στοιχεία και μπορούν να εξυπηρετήσουν το δάνειο τους, αλλά συνειδητά δεν το κάνουν, επιλέγουν οι τράπεζες να εισάγουν στην πλατφόρμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.
Οι πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος των στρατηγικών κακοπληρωτών, το οποίο είχε υποεκτιμηθεί από τις τράπεζες, αποκαλύφθηκαν με την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.
Όπως επισημαίνει στο «Βήμα» κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος, ελάχιστα 24ωρα μετά τις πρώτες δημοπρασίες ακινήτων μέσω της νέας διαδικτυακής πλατφόρμας, εμφανίστηκαν στα τραπεζικά καταστήματα δανειολήπτες που ήταν ακόμη και για χρόνια εξαφανισμένοι, ζητώντας τη ρύθμιση της οφειλής τους.
Το προφίλ των στρατηγικά κακοπληρωτών
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, εκτιμάται ότι περίπου οι μισοί από τους οφειλέτες, κυρίως στη στεγαστική πίστη, ενώ έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν έστω και ένα μέρος της δόσης τους, έως τώρα αδιαφορούν. Από αυτούς ένα 30% εκτιμάται ότι διαθέτει περιουσία και εισοδήματα.
Οι υπόλοιποι, περίπου το 20%, ναι μεν αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, δεν είναι όμως και… άφραγκοι. Προτιμούν ωστόσο να εξοφλούν τις υπόλοιπες υποχρεώσεις τους, όπως προς την Εφορία ή τα έξοδα διαβίωσης, αδιαφορώντας τελείως για το υπόλοιπό τους στην τράπεζα.
Κατά μία έννοια δηλαδή, ανήκουν και αυτοί στην κατηγορία των στρατηγικών κακοπληρωτών, μιας και παρά τα χαμηλά εισοδήματά τους, δεν ανταποκρίνονται στις εκκλήσεις των τραπεζών για ευνοϊκή ρύθμιση του δανείου τους και έχουν κηρύξει στάση πληρωμών.
Οι τράπεζες θεωρούν ότι για αυτούς τους δανειολήπτες είναι δυνατή η εξεύρεση λύσης, που θα επιτρέψει την ομαλή αποπληρωμή της οφειλής τους, με χαμηλές καταβολές, χωρίς να τους στραγγαλίζει οικονομικά.
Οι εντολές που έχουν λάβει οι αρμόδιες διευθύνσεις διαχείρισης επισφαλειών από τις διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων είναι να προσπαθήσουν να πετύχουν έναν αμοιβαίως επωφελή διακανονισμό.
Εάν ο οφειλέτης δεν ανταποκριθεί σε αυτή την πρόσκληση, τότε θα ενεργοποιούνται μέτρα αναγκαστικής κατάσχεσης του προσημειωμένου ακινήτου.