Δεδομένου ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της Ευρωζώνης κινείται στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας, στελέχη της ΕΚΤ εμφανίζονται πρόθυμα να διαμηνύσουν στις αγορές ότι μπορεί να επανεξετάσουν σύντομα τη νομισματική πολιτική της Ευρωτράπεζας, ενισχύοντας τις προσδοκίες των αγορών ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο. Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της ΕΚΤ τον Δεκέμβριο, μεταξύ των στελεχών του διοικητικού συμβουλίου είναι αποδεκτή η άποψη για την ανάγκη να επανεξετάσει η ΕΚΤ την επικοινωνιακή της στρατηγική, προκειμένου να συμβαδίζει περισσότερο με την πορεία του ρυθμού ανάπτυξης και τον πληθωρισμό.
Οπως δήλωσε ο Φρεντερίκ Ντουκροζέο, οικονομολόγος της Banque Pictet & Cie, στο πρακτορείο Bloomberg, μεταξύ των στελεχών της ΕΚΤ διαμορφώνεται η αντίληψη ότι πρέπει να αλλάξει το μήνυμα της ΕΚΤ προς τις αγορές, ανεξαρτήτως αν αυτό πρέπει να γίνει τον Μάρτιο ή τον Ιούνιο. Ο ίδιος, μάλιστα, αναμένει ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) θα μπορούσε να ολοκληρωθεί ακόμη και αν οι τιμές καταναλωτή σημειώσουν ελαφρά αύξηση. Παρότι το επίπεδο του πληθωρισμού παραμένει σε χαμηλότερα επίπεδα από τις προβλέψεις της Ευρωτράπεζας, η οικονομία της Ευρωζώνης γνωρίζει μεγάλη άνθηση. Μάλιστα, η κεντρική τράπεζα εκτιμά ότι το 2018 ο ρυθμός ανάπτυξης θα κινηθεί στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας. Στον αντίποδα, οι προβλέψεις της για την πορεία του πληθωρισμού παραμένουν μετριοπαθείς. Εκτιμά ότι θα φθάσει το 1,7% έως το 2020, παραμένοντας μακριά από τον στόχο «κάτω αλλά κοντά στο 2%», μεσοπρόθεσμα.
Σύμφωνα με το Δ.Σ., τα τελευταία αποτελέσματα καταδεικνύουν ότι πλέον στην Ευρωζώνη υπάρχει ευρεία και διατηρήσιμη οικονομική ανάπτυξη. Ωστόσο, παραβλέποντας τις επισημάνσεις που έχουν κατά καιρούς διατυπωθεί για τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, ο κ. Ντράγκι επανέλαβε τον προηγούμενο μήνα τη δέσμευσή του να συνεχίσει να διοχετεύει χρήμα στην Ευρωζώνη για όσο διάστημα αυτό κρίνεται απαραίτητο, ανεξάρτητα από την ενίσχυση του ρυθμού ανάπτυξης και τις προοπτικές για τα επίπεδα του πληθωρισμού. Ας σημειωθεί ότι μετά την ανακοίνωση των πρακτικών, το ευρώ σημείωσε άνοδο σχεδόν κατά ένα σεντ και έφτασε στο 1,2039 δολ. καθώς οι επενδυτές εκτίμησαν ότι οι μεταβολές στην επικοινωνιακή στάση της ΕΚΤ προμηνύουν ενδεχομένως τη σταδιακή κατάργηση του QE μέσα στο τρέχον έτος, σε περίπτωση που η οικονομία συνεχίσει την ανοδική της πορεία. Στο πλαίσιο της συνεδρίασης τον περασμένο Δεκέμβριο, η ΕΚΤ δεσμεύθηκε να συνεχίσει το πρόγραμμα έως τον Σεπτέμβριο του 2018, ανακοινώνοντας παράλληλα τη σταδιακή μείωση της μηνιαίας αγοράς ομολόγων από τα 60 δισ. ευρώ στα 30 δισ. ευρώ. Τα επιτόκια, ωστόσο, αναμένεται να διατηρηθούν σε αρνητικό έδαφος έως και τα μέσα του 2019.