Η Ευρωζώνη πρέπει πρώτα να συμφωνήσει με ποιον τρόπο θα περιορίσει τα ρίσκα (σε μεγάλο βαθμό τα κόκκινα δάνεια) που υπάρχουν στον τραπεζικό τομέα ώστε να υπάρξουν, στη συνέχεια, οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία ευρωπαϊκού μηχανισμού ασφάλισης καταθέσεων, δήλωσε χθες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Πέτερ Αλτμάγερ μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο του Eurogroup Μάριο Σεντένο. Μέχρι τον Ιούνιο τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης φιλοδοξούν να παρουσιάσουν προτάσεις για τη μεταρρύθμισή της. Η επίτευξη συμφωνίας για την ασφάλιση των τραπεζικών καταθέσεων στην Ευρωζώνη θα σημάνει την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης.
Ο υπηρεσιακός Γερμανός ΥΠΟΙΚ δεν εμφανίστηκε τόσο αντίθετος με την πρόταση περί ασφάλισης τραπεζικών καταθέσεων όσο ο προκάτοχός του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και δήλωσε πως υπάρχουν καλές πιθανότητες να επιτευχθεί συμφωνία τους επόμενους μήνες. Ωστόσο, ο Αλτμάγερ αρνήθηκε να προσδιορίσει χρονικά πότε θα μπορούσε να δημιουργηθεί ο λεγόμενος τρίτος πυλώνας της τραπεζικής ένωσης (οι άλλοι δύο είναι η εποπτεία των τραπεζών από την ΕΚΤ και η δημιουργία του ευρωπαϊκού μηχανισμού εκκαθάρισης και εξυγίανσης προβληματικών τραπεζών), τον οποίον η ΕΚΤ και η Κομισιόν θεωρούν απαραίτητο για τη θωράκιση της Ευρωζώνης.
Ο κ. Αλτμάγερ δήλωσε χθες από το Βερολίνο πως η γερμανική κυβέρνηση θέλει σαφήνεια για τον τρόπο με τον οποίο θα μοιράζονται τα κράτη-μέλη το ρίσκο που απορρέει από την ασφάλιση τραπεζικών καταθέσεων ύψους μέχρι 100.000 ευρώ. Το Βερολίνο θέλει επίσης σαφήνεια για τον τρόπο με τον οποίον θα επιτευχθεί η μείωση του ρίσκου.
«Στις δύο προηγούμενες συναντήσεις του Eurogroup, συμφωνήσαμε να προσπαθήσουμε να βρούμε κοινό τόπο τις επόμενες εβδομάδες για το πώς εννοούμε τον περιορισμό του ρίσκου και ποια βήματα πρέπει να γίνουν ώστε να επιτευχθεί αυτό», είπε ο Αλτμάγερ.
Ερωτηθείς πότε θα μπορούσε να δημιουργηθεί το ευρωπαϊκό σύστημα ασφάλισης καταθέσεων, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ απάντησε πως «πρέπει να περιορίσουμε τα ρίσκα προτού μοιραστούμε το ρίσκο. Συνεπώς, κατά εμάς… δεν μπορεί να υπάρξει συγκεκριμένη ημερομηνία». Κατά τον κ. Αλτμάγερ, θα χρειαστεί να περάσουν χρόνια μέχρι να τεθεί σε εφαρμογή ο ευρωπαϊκός μηχανισμός ασφάλισης καταθέσεων.
Ο κ. Σεντένο δήλωσε πως δεν έχει ολοκληρωθεί η αποστολή να θωρακιστεί η Ευρωζώνη από μελλοντικές κρίσεις και πως ένας από τους στόχους που πρέπει να επιτευχθούν είναι η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης. Τόνισε, δε, πως δεν γίνεται να δημιουργήσουμε μια ένωσης μεταφοράς πόρων, αλλά και πως η δημιουργία του ευρωπαϊκού μηχανισμού ασφάλισης καταθέσεων θα αποτελέσει ισχυρό μήνυμα προς πολίτες και εταιρείες ότι πρέπει να συνεχίσουν να επενδύουν στην Ευρώπη. Παράλληλα, ο Σεντένο απέρριψε πρόταση Γάλλων και Γερμανών οικονομολόγων για αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων της Ε.Ε. (βλέπε στη βάση της σελίδας). Το θέμα θα συζητήσουν σήμερα στο Παρίσι ο Γάλλος και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.