Η καθυστέρηση στους ελέγχους των υποθέσεων σε συνδυασμό με το “φρένο” που έβαλαν αφενός οι αποφάσεις του Σ.τ.Ε. αφετέρου οι γνωμοδοτήσεις του Ν.Σ.Κ. για την παραγραφή στερούν πάνω από 6,5 δισ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό-Άλλο 1,8 δισ. ευρώ θα μπορούσε να εισπραχθεί από ελέγχους σε off shore εταιρίες.
Πάνω από 817 εκατ. ευρώ φόρους και πρόστιμα έχουν καταλογίσει οι φορολογικές αρχές στους ελέγχους που έχουν πραγματοποιήσει μέχρι στιγμής μόλις στο 6% των υποθέσεων που περιλαμβάνονται σε 3 μεγάλες “λίστες” μεγαλοκαταθετών του εξωτερικού καθώς και σε μερικές ακόμη εκατοντάδες υποθέσεις σχετιζόμενες με τους εμπλεκόμενους στις συγκεκριμένες λίστες. Άλλα 110 εκατ. ευρώ εξάλλου καταλόγισαν σε ελέγχους που πραγματοποίησαν σε μερικές εκατοντάδες off shore εταιρίες που βρίσκονται στην Ελλάδα.
Τα αποκαλυπτικά αυτά στοιχεία, τα οποία καταδεικνύουν ότι οι έλεγχοι στις “λίστες” μεγαλοκαταθετών του εξωτερικού και στις off shore εταιρίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν “χρυσωρυχείο” για τα δημόσια ταμεία και τα αποτελέσματά τους θα ήταν δυνατό να διασφαλίσουν την είσπραξη σημαντικού ύψους εσόδων από οικονομικά ισχυρούς και επιρρεπείς στη φοροδιαφυγή Έλληνες πολίτες προκύπτουν από έγγραφα τα οποία απέστειλαν στη Βουλή τον περασμένο Δεκέμβριο η υφυπουργός Οικονομικών Αικατερίνη Παπανάτσιου και ανώτατα υπηρεσιακά στελέχη της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για να απαντήσουν σε ερώτηση του βουλευτή Ηλείας της «Δημοκρατικής Συμπαράταξης» Ι. Κουτσούκου, σχετικά με την πορεία των συγκεκριμένων ελέγχων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατίθενται στα έγγραφα:
1) Από τις αρχές του 2014 έως το τέλος Οκτωβρίου 2017, οι αρμόδιες φοροελεγκτικές υπηρεσίες κατάφεραν να ολοκληρώσουν φορολογικούς ελέγχους σε 2.184 από τις 38.000 περίπου υποθέσεις Ελλήνων φορολογουμένων που περιλαμβάνονται στις λίστες “Λανγκάρντ”, “Μπόργιανς” και “εμβασμάτων εξωτερικού”.
Ο αριθμός των υποθέσεων που ελέγχθηκαν είναι μικρός, καθώς αντιστοιχεί συνολικά μόλις στο 6% περίπου των υποθέσεων που περιλαμβάνονται στις 3 παραπάνω λίστες. Παρ’ όλα αυτά, το συνολικό ποσό των φόρων και των προστίμων που καταλογίστηκαν από τους ελέγχους στον μικρό αυτό αριθμό υποθέσεων ανέρχεται στο πολύ μεγάλο ύψος των 817,58 εκατ. ευρώ. Το στοιχείο αυτό δείχνει ότι τα φορολογικά έσοδα που θα μπορούσαν να βεβαιωθούν σε βάρος μερικών χιλιάδων οικονομικά ισχυρών Ελλήνων πολιτών θα ήταν δυνατό να υπερβούν τα 3,3 δισ. ευρώ αν γίνονταν έλεγχοι στο 25% των υποθέσεων που περιλαμβάνονται στις 3 αυτές λίστες ή ακόμη και τα 6,5 δισ. ευρώ αν ολοκληρώνονταν οι έλεγχοι στο 50% των υποθέσεων αυτών. Φανερώνεται δηλαδή ότι εάν οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων επικέντρωναν τη συντριπτική πλειονότητα του ελεγκτικού τους δυναμικού στη διενέργεια των ελέγχων σε πλούσιους φορολογούμενους οι οποίοι φυγάδευσαν στο εξωτερικό τεράστιου ύψους κεφάλαια (αφήνοντας πολλοί απ’ αυτούς τη χώρα μας στο έλεος της οικονομικής κρίσης) και διενεργούσαν γρηγορότερα τους ελέγχους τα έσοδα που θα μπορούσε να εξασφαλίσει το Δημόσιο θα ήταν πολύ μεγάλου ύψους, καθώς τα βεβαιωθέντα ποσά φόρων και προστίμων θα είχαν πολύ μεγαλύτερη εισπραξιμότητα δεδομένου ότι θα αφορούσαν οικονομικά εύπορους φορολογούμενους. Έτσι ενδεχομένως δεν θα χρειαζόταν τελικά η κυβέρνηση να προσφύγει σε τόσο μεγάλου ύψους και αμφιβόλου εισπραξιμότητας επώδυνα μέτρα υπερφορολόγησης σε βάρος εκατομμυρίων οικονομικά αδύναμων πολιτών, κυρίως μισθωτών, συνταξιούχων, αγροτών, μικρομεσαίων επιχειρηματιών.
Οι καθυστερήσεις στους ρυθμούς διενέργειας και ολοκλήρωσης των ελέγχων στους μεγαλοκαταθέτες του εξωτερικού, οι οποίες έχουν ως συνέπεια να έχει περαιωθεί μέχρι στιγμής μικρός αριθμός από τις παραπάνω υποθέσεις, οφείλονται στο γεγονός ότι οι αρμόδιες για τους ελέγχους αυτούς υπηρεσίες της Α.Α.Δ.Ε., οι οποίες εποπτεύονταν από τους Οικονομικούς Εισαγγελείς, δεν ενισχύθηκαν από την κυβέρνηση με τον αναγκαίο αριθμό ελεγκτών. Έτσι, χάθηκε πολύτιμος χρόνος και φθάσαμε στο σημείο στις αρχές Νοεμβρίου του 2017, περίπου 3,5-4 χρόνια από τη στιγμή που οι συγκεκριμένοι έλεγχοι ξεκίνησαν, να μην έχουν βεβαιωθεί φόροι και πρόστιμα στο 94% των υποθέσεων που περιλαμβάνονται στις 3 παραπάνω λίστες!
Εντωμεταξύ, στο δεύτερο εξάμηνο του 2017, δύο αποφάσεις τις οποίες εξέδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας και τρεις γνωμοδοτήσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που έγιναν δεκτές άμεσα από την Α.Α.Δ.Ε. οδήγησαν τελικά σε οριστική παραγραφή το σύνολο σχεδόν των υποθέσεων που δεν κατέστη δυνατό να ελεγχθούν έως και το τέλος του περασμένου έτους.
Χαρακτηριστικό των αργών ρυθμών με τους οποίους διενεργούνται και ολοκληρώνονται οι έλεγχοι στους μεγαλοκαταθέτες του εξωτερικού είναι ότι, σύμφωνα με τα απαντητικά έγγραφα των υπηρεσιών της ίδιας της Α.Α.Δ.Ε. και προηγούμενα έγγραφα που είχαν κατατεθεί στη Βουλή στο πρώτο εξάμηνο του 2017, μεταξύ Απριλίου και Οκτωβρίου του προηγούμενου έτους, δηλαδή μέσα σε διάστημα 6 μηνών ολοκληρώθηκαν οι έλεγχοι μόλις σε 34 υποθέσεις της λίστας Λανγκάρντ, 28 υποθέσεις της λίστας Μπόργιανς και 73 υποθέσεις εμβασμάτων εξωτερικού, από τις οποίες, παρ’ όλα αυτά, βεβαιώθηκαν ποσά ύψους 22,2 εκατ. ευρώ, 54,9 εκατ. ευρώ και 36,7 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα, δηλαδή συνολικά ποσά ύψους 113,80 εκατ. ευρώ.
Αναλυτικά, όπως δείχνουν τα νεώτερα έγγραφα που κατατέθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο στη Βουλή, οι μέχρι το τέλος Οκτωβρίου 2017 επιδόσεις των φοροελεγκτικών υπηρεσιών στους ελέγχους των υποθέσεων που περιλαμβάνονται στις 3 πιο μεγάλες λίστες μεγαλοκαταθετών του εξωτερικού έχουν ως εξής:
Λίστα Λαγκάρντ
Η λίστα περιλαμβάνει στοιχεία για 2.062 Έλληνες φορολογούμενους με καταθέσεις στην ελβετική τράπεζα HSBC. Από το 2014 μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου 2017 ολοκληρώθηκαν οι έλεγχοι σε 253 υποθέσεις περιλαμβανόμενες στη λίστα και συσχετιζόμενες μ’ αυτήν. Το συνολικό ποσό των φόρων και των προστίμων που βεβαιώθηκε από τους ολοκληρωμένους ελέγχους ανήλθε σε 287,76 εκατ. ευρώ. Κατά μέσο όρο σε κάθε ελεγχθείσα υπόθεση βεβαιώνονταν φόροι και πρόστιμα ύψους 1,137.410,71 ευρώ.
Συνολικά από όλους τους ελέγχους που έχουν διενεργηθεί σε υποθέσεις της συγκεκριμένης λίστας έχουν εισπραχθεί μέχρι τις 16/11/2017 φόροι και πρόστιμα συνολικού ύψους 45,737 εκατ. ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν στο 15,9% των βεβαιωθέντων.
Λίστα Μπόργιανς
Περιλαμβάνει στοιχεία για 10.588 περιπτώσεις Ελλήνων φορολογουμένων με καταθέσεις σε ελβετική τράπεζα. Από τον Ιανουάριο του 2016 έως και το τέλος Οκτωβρίου του 2017 ολοκληρώθηκαν οι έλεγχοι σε 42 υποθέσεις και βεβαιώθηκαν φόροι και πρόστιμα συνολικού ύψους 77,65 εκατ. ευρώ. Κατά μέσο όρο σε κάθε ελεγχθείσα υπόθεση έχουν καταλογιστεί φόροι και πρόστιμα ύψους 1.848.909,60 ευρώ.
Συνολικά από όλους τους ελέγχους που έχουν διενεργηθεί σε υποθέσεις της λίστας Μπόργιανς έχουν εισπραχθεί μέχρι τις 16/11/2017 φόροι και πρόστιμα συνολικού ύψους 7.084.332,23 ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν στο 9,12% των βεβαιωθέντων.
Εμβάσματα εξωτερικού
Πρόκειται για έναν τεράστιο κατάλογο με πάνω από 25.000 περιπτώσεις Ελλήνων φορολογουμένων που έστειλαν σε τράπεζες του εξωτερικού εμβάσματα άνω των 100.000 ευρώ την περίοδο 2009-2011. Την περίοδο από τις αρχές του 2014 μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου 2017 ολοκληρώθηκαν έλεγχοι σε 1.047 υποθέσεις και βεβαιώθηκαν φόροι και πρόστιμα συνολικού ύψους 452,17 εκατ. ευρώ. Σε κάθε υπόθεση καταλογίστηκαν κατά μέσο όρο ποσά φόρων και προστίμων ύψους 431.873,21 ευρώ.
Από το σύνολο των βεβαιωθέντων ποσών είχαν εισπραχθεί μέχρι τις 16/11/2017 τα 46,01 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 10,17%.
Έλεγχοι off shore
2) Σημαντικού ύψους έσοδα στα δημόσια ταμεία θα μπορούσαν να αποδώσουν και οι φορολογικοί έλεγχοι στις off shore εταιρίες που βρίσκονται στη χώρα μας. Τα στοιχεία που κατατέθηκαν στη Βουλή δείχνουν ότι την περίοδο από 1-1-2015 έως 31-10-2017 πραγματοποιήθηκαν φορολογικοί έλεγχοι σε 323 off shore εταιρίες και καταλογίστηκαν φόροι και πρόστιμα συνολικού ύψους 109,9 εκατ. ευρώ, δηλαδή 340.249 ευρώ κατά μέσο όρο σε κάθε έλεγχο! Αν ληφθεί υπόψη ότι ο συνολικός αριθμός των off shore που υπάρχουν στην Ελλάδα ξεπερνά τις 5.500, τότε τα έσοδα που θα μπορούσαν να βεβαιωθούν και να εισπραχθούν από τους ελέγχους στο σύνολο των εταιριών αυτών εκτιμάται ότι υπερβαίνουν το 1,8 δισ. ευρώ.