Σε κάθειρξη 12 χρόνων, με την ελαφρυντική περίσταση της ειλικρινούς μετάνοιας και με αναστέλλουσα δύναμη στην έφεσή του, καταδίκασε χθες το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τον πρώην ταμία του Νοσοκομείου Καλαμάτας ο οποίος κατηγορείτο για υπεξαίρεση ποσού που ξεπερνά τα 462.000 ευρώ, από τις καταβολές νοσηλίων των ασφαλιστικών ταμείων.
Σύμφωνα με το πόρισμα ελεγκτών του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης (ΓΕΔΔ), η υπεξαίρεση γινόταν από το 1995 ως το 2010. Τα νοσήλια και οι ασφαλιστικές εισφορές που παρακρατήθηκαν και δεν αποδόθηκαν στο ταμείο του Νοσοκομείου ήταν συνολικά 462.375,85 ευρώ. Είναι χρήματα τα οποία -σύμφωνα με την έρευνα του ΓΕΔΔ- προέρχονται κατά 425.726 ευρώ από νοσήλια που απέδωσαν τα ασφαλιστικά ταμεία, εισπράχθηκαν από τον ταμία, αλλά ποτέ δεν τα κατέθεσε στο ταμείο του νοσοκομείου και δεν εξέδωσε γραμμάτια είσπραξης, και κατά 36.589,41 από ασφαλιστικές εισφορές και λοιπές κρατήσεις υπαλλήλων, από δικαστικές αποφάσεις με τις οποίες δικαιώθηκαν, αλλά τα χρήματα δεν αποδόθηκαν ποτέ από την πλευρά του ταμία στα ασφαλιστικά ταμεία. Η υπόθεση είχε γίνει γνωστή το Μάιο του 2014, όταν ο επί 17 έτη (1995-2012) ταμίας του Νοσοκομείου τέθηκε σε αργία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κατηγορούμενος, παρόλο που υποστηρίζει ότι άδικα κατηγορήθηκε, επέστρεψε στο νοσοκομείο 80.000 ευρώ – γι’ αυτό άλλωστε το δικαστήριο του αναγνώρισε το ελαφρυντικό και έδωσε ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεσή του, με τους όρους εμφάνισής του μια φορά το μήνα στο αστυνομικό τμήμα και απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.
«ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΑΤΑΞΙΑ»
Ο 56χρονος πρώην διοικητικός υπάλληλος του Νοσοκομείου ισχυρίστηκε χθες στην απολογία του ότι πρόκειται για λογιστικό και όχι για πραγματικό έλλειμμα, λέγοντας πως αν οι ελεγκτές ψάξουν και γίνει πλήρης έλεγχος θα βρουν ότι έβαζε τα πλεονάσματα σε άλλους λογαριασμούς. Στήριξε μάλιστα αυτή την πεποίθηση στο ότι -σύμφωνα πάντα με όσα είπε στην απολογία του- επικρατούσε γενικότερα μια λογιστική αταξία και χάος σε ό,τι αφορούσε τα οικονομικά του νοσοκομείου. Ισχυρίστηκε λοιπόν ότι ο ίδιος αναγκάζονταν να κόβει με καθυστέρηση μέχρι και 9 μηνών τα γραμμάτια είσπραξης ή να τα ρίχνει σε άλλα ταμεία, γιατί όταν πήγαινε στην τράπεζα και έπαιρνε τα λεφτά δεν ήξερε για ποιο γραμμάτιο τα εισέπραττε.
Ωστόσο, όταν ο εισαγγελέας ζήτησε να ερευνηθεί κατά πόσο αυτό είναι αληθές, ο μάρτυρας που είχε καταθέσει νωρίτερα και εξετάστηκε κατ’ αντιπαράσταση με τον κατηγορούμενο το διέψευσε. Ο μάρτυρας αυτός (ο οποίος ήταν ο ένας από τους ελεγκτές που έβαλε η διοίκηση του νοσοκομείου να ψάξουν την υπεξαίρεση) είπε πως το αποδεικτικό της τράπεζας έγραφε πάνω ποιο γραμμάτιο εξοφλείται, αλλά ο κατηγορούμενος το πέταγε. Επιπλέον, κατέθεσε ότι όσο κι αν έψαξε για αυτούς τους πλεονασματικούς λογαριασμούς που επικαλέστηκε ο κατηγορούμενος, δεν τους βρήκε.
ΕΝΟΧΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕ Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ
Ο εισαγγελέας Βασίλης Παπαδάς πρότεινε στην αγόρευσή του την ενοχή του κατηγορούμενου, αλλά με την αναγνώριση ελαφρυντικού καθώς κατέβαλε 80.000 ευρώ στο νοσοκομείο. Δέχτηκε ότι υπήρχε η λογιστική αταξία που επικαλέστηκε ο κατηγορούμενος, είπε όμως πως αυτό ήταν προς όφελός του και έτσι κάλυπτε τις πράξεις του. Απέκλεισε επίσης, σύμφωνα με τις καταθέσεις των μαρτύρων και την κατ’ αντιπαράσταση εξέταση του ενός με τον κατηγορούμενο, ότι μπορεί κανείς να πει πως υπάρχουν πλεονασματικοί λογαριασμοί στους οποίους είχαν μπει τα χρήματα που έλειπαν. Σημείωσε ακόμα πως ο έλεγχος που διενεργήθηκε ήταν σαφής και αποτελεσματικός, κι έγινε διασταύρωση και με τα ασφαλιστικά ταμεία.
Νωρίτερα, η διοικητική διευθύντρια του Νοσοκομείου Καλαμάτας κατέθεσε στο δικαστήριο ότι η νοσηλευτική μονάδα εισπράττει νοσήλια από 5 έως 7 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, και ότι στους ισολογισμούς που συνέτασσαν εξωτερικοί συνεργάτες (λογιστές) αλλά και στους ελέγχους των ορκωτών λογιστών δεν φαίνονταν ελλείμματα – καθώς τα ποσά που υπεξαιρούσε ο κατηγορούμενος ήταν από μικρά ταμεία.