Αποζημίωση πολίτη για τραυματισμό σε πεζοδρόμιο

3131

Το κακό με τα διαλυμένα πεζοδρόμια, τις σχάρες υπονόμων και φρεατίων έχει παραγίνει. Σκουριασμένες, μισοκατεστραμμένες, με κενά στα οποία χωράει ακόμη και ένα μικρό παιδί, άλλες φορές ανύπαρκτες, αποτελούν αληθινές παγίδες. Τα ατυχήματα που έχουν σημειωθεί δεν είναι λίγα και συνήθως την πληρώνουν μικρά παιδιά και ηλικιωμένοι.
Δεν είναι όμως ντροπιαστικό για μια πόλη να μετρά τραυματισμούς από τέτοιες αμέλειες; Ποιος ο λόγος να μην επισκευαστούν ή αντικατασταθούν, στο πλαίσιο κάποιου προγράμματος, χωρίς να περιμένει κανείς πότε θα γίνει το κακό, μικρό η μεγάλο. Αυτή η κατάσταση, είναι άλλη μία εικόνα που εκφράζει το εχθρικό πρόσωπο αυτής της πόλης.
Την καταγραφόμενη κατάσταση έρχεται να επιβεβαιώσει πρόσφατη απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ζακύνθου το οποίο επιδίκασε σε συμπολίτισσά μας το ποσο των 7.000€ περίπου μετά την αγωγή που κατέθεσε κατά του Δήμου για τον τραυματισμό της πριν από αρκετά χρόνια σε πεζοδρόμιο της πόλης, πέφτοντας σε υπό κατασκευή φρεάτιο χωρίς τη λήψη μέτρων ασφαλείας.
Τα παραδείγματα είναι δυστυχώς πολλά και καθημερινά και έχουν πολλές διαβαθμίσεις. Το πιο πρόσφατο από αυτά το δίνουν κάτοικοι της περιοχής γύρω από την οδό Πήλικα, το δρόμο που ενώνει την περιοχή του Αγίου Παύλου με το Σταθμό ΚΤΕΛ. Ένα στενό δρομάκι, διακλάδωση της οδού Πήλικα, που οδηγεί στα υπόλοιπα στενά καντούνια των Καμινίων, αποδεικνύεται αληθινή παγίδα για τους κατοίκους. Πώς; Το δρομάκι δεν στεγνώνει εύκολα από τις βροχές και την υγρασία, καθώς δεν φτάνουν εκεί οι ακτίνες του ήλιου. Το αποτέλεσμα είναι να σχηματίζεται ένα στρώμα πράσινης, ολισθηρότατης μούχλας στην τσιμεντένια επιφάνεια του κατηφορικού δρόμου και, όποιος περαστικός το διαβεί, βρίσκεται συχνά αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο πτώσης.
Σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής, τα περιστατικά τραυματισμών δεν είναι λίγα, ιδιαίτερα από ηλικιωμένους, συχνά με κατάγματα. Τον ίδιο κίνδυνο αντιμετωπίζουν κάθε φορά και οι μικροί μαθητές που κατηφορίζουν προς την οδό Αγίου Λαζάρου.
Οι κάτοικοι έχουν ζητήσει από το Δήμο να επιληφθεί, ρίχνοντας έστω λίγη πίσσα στο συγκεκριμένο σημείο ώστε να μην είναι τόσο ολισθηρό, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έγινε το παραμικρό ενώ κάποια στιγμή έλαβαν απάντηση να κρατιούνται, κατεβαίνοντας, από την κουπαστή παρακείμενης σκάλας!
Ζητούν επιτακτικά λύση, καθώς ο χειμώνας θα φέρει ακόμη περισσότερα προβλήματα λόγω βροχών και θα είναι απαράδεκτο να συμβεί ένα ακόμη ατύχημα ή τραυματισμός ηλικιωμένου ή παιδιού.
Πριν λίγο διάστημα, διερχόμενος τραυματίστηκε όταν το πόδι του παγιδεύτηκε σε μισοκατεστραμμένη σχάρα ομβρίων υδάτων, λίγα μέτρα μακριά από την παραπάνω οδό, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να υποστεί ράμματα για το τραύμα του.
Στην έλλειψη φρεατίων, τα φθαρμένα σημεία και πεζοδρόμια και τη μη σωστή κλίση τους εντοπίζουν οι κάτοικοι διαφόρων περιοχών το πρόβλημα και απευθύνουν έκκληση στις αρμόδιες αρχές.
Ποιος φέρει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης, δεν έχει σημασία. Άλλωστε η κατάσταση αλληλοτροφοδοτείται με τις αρχές να δίνουν λάθος παράδειγμα και τους πολίτες να ωχαδερφίζουν ή να ενθουσιάζονται με φανφάρες, αντί για την ουσία.

ΠΗΓΗimerazante.gr