Κάθειρξη οκτώ ετών στον 58χρονο για τα 93 χασισόδεντρα στου Λαδά

477
466820780

Αθώος ο 43χρονος αδελφός του 

Σε κάθειρξη οκτώ ετών και χρηματικό πρόστιμο 10.000 ευρώ, καταδικάστηκε χθες ένας 58χρονος για την καλλιέργεια 93 χασισόδεντρων στον Ταΰγετο, ενώ αθωώθηκε ο 43χρονος αδελφός του, ο οποίος επίσης είχε συλληφθεί το καλοκαίρι, μετά την ανακάλυψη της φυτείας.
Το δικαστήριο δέχτηκε ότι ο 43χρονος δεν είχε σχέση με την καλλιέργεια της φυτείας, σε  αντίθεση με τον αδελφό του. Ο 58χρονος παραδέχθηκε ότι κάνει χρήση σκληρών ναρκωτικών αρκετά χρόνια, όμως το δικαστήριο αρνήθηκε να του αναγνωρίσει τοξικομανία, στην δε έφεσή του δεν έδωσε αναστέλλουσα δύναμη. Τον έκρινε ένοχο για την καλλιέργεια και τη διακίνηση ναρκωτικών χωρίς την επιβαρυντική περίσταση.

Πανύψηλα δέντρα
Τη χασισοφυτεία ξετρύπωσε το Σεπτέμβριο το ελικόπτερο της Ελληνικής Αστυνομίας στον Ταΰγετο, μετά από πληροφορίες που είχε το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας. Η χασισοφυτεία εντοπίσθηκε στην αγροτοδασική περιοχή «Ζαρτενά» στην περιοχή του Λαδά στον Ταΰγετο. Αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας προσέγγισαν τη φυτεία επίγεια και από διάφορα στοιχεία κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι καλλιεργητές την είχαν εγκαταλείψει αιφνιδιαστικά.
Η φυτεία είχε καλλιεργηθεί σε ειδικά διαμορφωμένο και κατάλληλα εκχερσωμένο χώρο, έκτασης ενός στρέμματος. Σε επτά διαδοχικές αναβαθμίδες καλλιεργούνταν στο έδαφος σε μεγάλες λακκούβες συνολικά 93 πολυκλαδικά δενδρύλλια κάνναβης, ύψους από 2 έως 3,5 μέτρα περίπου, τα οποία, αφού εκριζώθηκαν, κατασχέθηκαν. Τα φυτά βρίσκονταν στο τελικό στάδιο ανάπτυξης και ποτίζονταν με αυτόματο σύστημα (στάγδην) με πλαστικούς σωλήνες.
Εντός της φυτείας οι αστυνομικοί της Δίωξης βρήκαν εγκατεστημένη μια σκηνή, στην οποία υπήρχαν τρόφιμα, νερό, είδη ατομικής υγιεινής και καλλιεργητικός εξοπλισμός. Επίσης, έξι ανισοβαρείς ποσότητες χασίς, συνολικού βάρους 2.962,2 γραμμαρίων, σε ημίχλωρη κατάσταση, το οποίο είχε συγκομισθεί από τη φυτεία.

Απολογία
Οι αστυνομικοί ανακάλυψαν ότι ο κεντρικός υδροσωλήνας που διοχέτευε με νερό τα φυτά κατέληγε έπειτα από διαδοχικές συνδέσεις και ακολουθώντας εμφανές μονοπάτι, σε βρύση σε στάβλο που διατηρούν τα δύο αδέλφια στην περιοχή. Οι αστυνομικοί εντόπισαν στο σπίτι του τον 43χρονο, ενώ ο 58χρονος αδελφός του παραδόθηκε τις επόμενες ημέρες μόνος του στις Αρχές.
Ο 43χρονος που αντιμετωπίζει σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα, εκπροσωπήθηκε χθες από δικηγόρο, ο οποίος εξήγησε ότι είναι τέτοια η κατάσταση του, που δε θα μπορούσε να ασχοληθεί με τη φυτεία. Υπάρχει δυσκολία, όπως είπε χαρακτηριστικά ακόμα και στην επικοινωνία.
Από την πλευρά του ο 58χρονος αδελφός του που είναι κρατούμενος, ομολόγησε ότι αυτός είχε βάλει τη φυτεία, αλλά ήταν η πρώτη φορά που το έκανε. Είπε ότι δε θα έβγαζε μεγάλη ποσότητα χασίς και εξήγησε ότι τα περίπου 3 κιλά ημίχλωρου χασίς που βρέθηκαν στην σκηνή, τα είχε συγκομίσει από 15 δέντρα και όταν θα ξεραινόταν θα έμενε περίπου μισό κιλό. Σημείωσε επίσης ότι από το 2005 κάνει χρήση σκληρών ναρκωτικών  και το χασίς το ήθελε ως υποκατάστατο.

ΠΗΓΗtharrosnews.gr