ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΕΣΑμεΑ: Ποιες αλλαγές έρχονται στον Πίνακα Αξιολόγησης της Αναπηρίας

429

Όλες τις αλλαγές που αποδέχτηκε η Ειδική Επιστημονική Επιτροπή και που εστιάζονται στο νέο Πίνακα Αξιολόγησης Αναπηρίας, περιγράφει η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ).

 

Η συγκεκριμένη επιτροπή συνεδρίασε την Τρίτη, 6 Φεβρουαρίου και φαίνεται ότι έλαβε υπόψη της, υπόμνημα που κατέθεσε η Συνομοσπονδία, όπως επίσης και τα έγγραφα με τις παρατηρήσεις των φορέων της. Έτσι, αποφασίστηκαν τα εξής:

1) Αναπηρίες που προκύπτουν από τα γενετικά σύνδρομα του χρωμοσώματος: Πρόκειται για ασθενείς που πάσχουν από Σύνδρομο Down (Τρισωμία 21), Prader-Willi, Σύνδρομο Rett και άλλες τέτοιες παθήσεις. Ζητήθηκε στην Επιτροπή, οι ανωτέρω αναπηρίες να προστεθούν στον Πίνακα των παθήσεων επ’ αόριστον κρίσης στην κατηγορία των «Ψυχικών Διαταραχών». Η Επιτροπή απάντησε ότι τα ανωτέρω σύνδρομα συμπεριλαμβάνονται στις σπάνιες παθήσεις με κωδικό orphan όμως δεν αναφέρονται αυτή τη στιγμή ονομαστικά. Στο άμεσο προσεχές διάστημα θα φροντίσουν να αναφέρονται και ονομαστικά.

2) Απότοκα λοιμώδη νοσήματα: Έγινε δεκτό από την Επιτροπή το αίτημα να αναγράφεται η φράση «εφ’ όρου ζωής» στο σημείο εκείνο που αφορά όσους έχουν μολυνθεί από τέτοια νοσήματα.

3) Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας (HIV λοίμωξη): Έγινε δεκτό εν μέρει το αίτημα να καθορίζεται η διάρκεια της αναπηρίας επ’ αόριστον για τους ασυμπτωματικούς ασθενείς σε αντιρετροϊκή αγωγή και στους ασθενείς του επιπέδου 2 και 3. Η Επιτροπή το δέχτηκε αλλά από το 3ο επίπεδο.

4) Πολλαπλή Σκλήρυνση: Η Επιτροπή συμφώνησε η Σκλήρυνση κατά Πλάκας (ΣκΠ) να συμπεριληφθεί στον πίνακα των μη Αναστρέψιμων Παθήσεων σαν αυτόνομη νοσολογική οντότητα. Όμως δεν συμφώνησε να αποδοθεί ποσοστό αναπηρίας ≥50% στους ασθενείς αυτής της πάθησης.

5) Διαβήτης: Πρόκειται για ένα θέμα για το οποίο η Επιτροπή βρίσκεται σε αναμονή της εισήγησης της Επιτροπής για τον διαβήτη του ΚΕΣΥ.

Σημειώνεται ότι σε επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής, που προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες, θα συζητηθούν νευρολογικά θέματα, όπως και άλλα θέματα που αφορούν τον Πίνακα μη αναστρέψιμων Παθήσεων.

ΠΗΓΗdikaiologitika.gr