Προσδιορίστηκε στο ΣτΕ η αίτηση αναστολής του ενός Τούρκου στρατιωτικού

108

Η αίτηση αναστολής αλλά και η κύρια αίτηση θα εκδικαστούν από την Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού – Μέχρι την έκδοση απόφασης, οι Επιτροπές Ασύλου δεν θα εκδώσουν αποφάσεις

Ενώπιον του Τμήματος Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας, σε σχηματισμό  Ολομέλειας,  θα συζητηθεί στις 22 Φεβρουαρίου 2018, η αίτηση αναστολής για τον έναν  εκ των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, του  συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου Suleyman Ozkaynakcim, στον οποίο έχει μεν χορηγηθεί άσυλο αλλά  η σχετική απόφαση της Επιτροπής Ασύλου ανακλήθηκε προσωρινά με διαταγή της πρόεδρου Εφετών Ευγενίας Μυλωνοπούλου.

Ακόμη, η κυρία αίτηση (προσφυγή) για τον ίδιο Τούρκο αξιωματικό προσδιορίστηκε να συζητηθεί   στην  Ολομέλεια  του ΣτΕ την 4η Μαΐου 2018. Τόσο στην περίπτωση της αναστολής, όσο και της κυρίας αίτησης η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου θα συνεδριάσει υπό τον   πρόεδρο της Νικόλαο Σακελλαρίου και με εισηγητή  τον σύμβουλο  Επικρατείας Διομήδη  Κυριλλόπουλο.

Καμία απόφαση ασύλου μέχρι την απόφαση του ΣτΕ

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό,  οι Ανεξάρτητες Επιτροπές Ασύλου στις οποίες εκκρεμούν  ακόμη οι αιτήσεις ασύλου των υπολοίπων επτά  Τούρκων αξιωματικών, αποφάσισαν να μην δημοσιεύσουν καμία απόφαση για χορήγηση ή  μη ασύλου, μέχρι να εκδοθεί η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, επί της αίτησης του συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου.

Ωστόσο, οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί παραμένουν κρατούμενοι στο Αστυνομικό Τμήμα  του Ολυμπιακού Χωρίου-Αχαρνών.

Κοινή απόφαση και για τους 8 αξιωματικούς

Η οποία απόφαση του ΣτΕ εκδοθεί για τον Τούρκο συγκυβερνήτη   του ελικοπτέρου Suleyman Ozkaynakcim θα ισχύσει και για τους υπόλοιπους επτά αξιωματικούς οι οποίοι κατέφυγαν στην Αλεξανδρούπολη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 στη γείτονα χώρα, καθώς η απόφαση θα έχει πιλοτικό χαρακτήρα, αφού εισήχθη στου το ΣτΕ ως πρότυπη δίκη σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 3900/2010.

Θα εκδικαστεί στο ΣτΕ ως πρότυπη δίκη

Όπως είναι γνωστό οι συνήγοροι του  Τούρκου αξιωματικού καθηγητές Νίκος Αλιβιζάτος και Σταύρος Τσακυράκης, καθώς  και η νομική διεύθυνση του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες δια του Βασίλη  Παπαδόπουλου, ενώ ήταν να ζητηθεί η υπόθεση στις 15 Φεβρουαρίου στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, υπέβαλαν αίτημα στο ΣτΕ για  να εκδικαστεί εκεί ως πρότυπη δίκη, έτσι ώστε η οποία απόφαση του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου να καταλαμβάνει και τους υπόλοιπους επτά Τούρκους αξιωματικούς. Πράγματι, το αίτημα των συνηγόρων έγινε δεκτό από το ΣτΕ.

Εκτός υπόθεσης η πρόεδρος του Θ’ τμήματος του Διοικητικού Εφετείου

Υπενθυμίζεται ότι η 3η  Ανεξάρτητη  Επιτροπή  Ασύλου χορήγησε άσυλο στον   Suleyman Ozkaynakcim και αμέσως το Μαξίμου κατέθεσε σε Αστυνομικό Τμήμα αίτηση με την οποία  ζητούσε την έκδοση προσωρινής διαταγής για  να «παγώσει» η απόφαση χορήγησης ασύλου, ενώ κατέθεσε και αίτηση αναστολής όπως και αίτηση ακύρωσης (κύρια προσφυγή).

Η υπόθεση οδηγήθηκε στο Θ΄ Τμήμα του Διοικητικού Εφετείου  Αθηνών και η πρόεδρος του  Ευγενία Μυλωνοπούλου η οποία  ήταν παράλληλα   και πρόεδρος της Επιτροπής Ασύλου που εξέτασε την αίτηση ασύλου ενός εκ των οκτώ Τούρκων αξιωματικών «πάγωσε» την απόφαση χορήγησης ασύλου και οδήγησε το συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου και πάλι κρατούμενο.

Στην συνέχεια η Ευγενία Μυλωνοπούλου παραιτήθηκε από την υπόθεση ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου, όπως επίσης παραιτήθηκε και από την Ανεξάρτητη  Επιτροπή  Ασύλου.