Στο στόχαστρο των γεωργών οι νέες τεχνικές αναπαραγωγής φυτών
Μαζικές διαδηλώσεις ενάντια στις νέες τεχνικές αναπαραγωγής φυτών διοργάνωσαν περιβαλλοντικοί ακτιβιστές στις Βρυξέλλες, ζητώντας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποτρέψει την είσοδο των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (ΓΤΟ) στην αγορά της ΕΕ.
Οι νέες τεχνικές αναπαραγωγής φυτών (NPBTs) επικεντρώνονται στην ανάπτυξη νέων χαρακτηριστικών των σπόρων μέσω της γενετικής μηχανικής.
Οι επικριτές αυτής της μεθόδου υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μια ακόμη προσπάθεια πώλησης «κρυφών» ΓΤΟ σε Ευρωπαίους αγρότες, οι οποίοι θα χάσουν ταυτόχρονα το δικαίωμά να χρησιμοποιήσουν τους δικούς τους σπόρους.
Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε στη EURACTIV ότι η νομική ερμηνεία επί του συγκεκριμένου ζητήματος αναμένεται να διευκολύνει την εναρμόνιση των προσεγγίσεων των κρατών μελών της ΕΕ στις νέες τεχνικές αναπαραγωγής. Ωστόσο, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είναι το καθ’ ύλην αρμόδιο να παράσχει μια τελική και δεσμευτική γνώμη για την ερμηνεία του κοινοτικού δικαίου.
Τον Απρίλιο του 2016, ο τότε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Υγεία, την Ασφάλεια των Τροφίμων, το Περιβάλλον, τις Θαλάσσιες Υποθέσεις και την Αλιεία, Enrico Brivio, δήλωσε στη EURACTIV ότι πρέπει να «απομακρυνθούμε από μια συζήτηση επικεντρωμένη στους ΓΤΟ όσον αφορά την καινοτομία στη φυτική παραγωγή».
Επιπλέον, η Copa Cogeca υπογράμμισε ότι οι νέες τεχνικές αποτελούν τρόπο ενίσχυσης της καινοτομίας στον αγροτικό τομέα, εκφράζοντας, ωστόσο, τις ανησυχίες της για το γεγονός ότι το ζήτημα έχει πολιτικοποιηθεί. Ταυτόχρονα, υποστήριξε την ανάγκη έκδοσης άμεσης δικαστικής απόφασης, βασισμένης σε επιστημονικά στοιχεία.
Η ΕΕ πρέπει να επενδύσει στην έρευνα και την καινοτομία
Η έλλειψη χρηματοδότησης, που απαιτείται για την επίτευξη των φιλοδοξιών της Ευρώπης για παγκόσμια αριστεία στην έρευνα και την καινοτομία, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο συζήτησης του προγράμματος «Horizon 2020». Η κατανόηση των σύγχρονων προκλήσεων και η εξεύρεση λύσεων αναφορικά με μια ρεαλιστική χρηματοδότηση αποτελούν κομβικής σημασίας ζητήματα, γράφει σε άρθρο του στη EURACTIV ο Director of Governance, Funding & Public Policy Development στο European University Association, Thomas Estermann.
Επί του παρόντος, σχεδόν το 90% όλων των προτάσεων και το 75% των προτάσεων υψηλής ποιότητας που έχουν αξιολογηθεί ως «εξαιρετικές» απορρίπτονται λόγω ανεπαρκούς χρηματοδότησης.
«Είναι σαφές ότι η υπερπροσφορά και η αναποτελεσματικότητα αποτελούν τη βάση του προβλήματος. Τα τελευταία χρόνια, καθώς οι εθνικές κυβερνήσεις έχουν περιορίσει τους προϋπολογισμούς για την έρευνα, τα προγράμματα χρηματοδότησης της ΕΕ έχουν γίνει πιο ελκυστικά, οδηγώντας στην υποβολή περισσότερων προτάσεων, μεγαλύτερο ανταγωνισμό και, τελικά, σε χαμηλά ποσοστά επιτυχίας», επισημαίνει ο κ. Estermann.
Ως αποτέλεσμα, η χρηματοδότηση της ΕΕ βρίσκεται υπό πίεση και οι εθνικές κυβερνήσεις χάνουν χρήματα στη διαδικασία υποβολής προτάσεων.
«Καθώς η κρίση οδεύει προς το τέλος της, η πρώτη λύση έγκειται στο ότι οι εθνικές κυβερνήσεις επενδύουν περισσότερο στην έρευνα και την καινοτομία. Δεύτερον, απαιτείται στρατηγική ανακατανομή στο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ», τονίζει ο κ. Estermann.
Πρόσθεσε, ακόμη, ότι «ένα άλλο σενάριο θα ήταν να μεταφερθούν πόροι των διαρθρωτικών ταμείων απευθείας στο επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο. Ωστόσο, για άλλη μια φορά η χρηματοδότηση αυτή θα μπορούσε να διοχετευθεί στις προτάσεις με την υψηλότερη βαθμολογία που υπέβαλαν κοινοπραξίες με εταίρους από χώρες που γενικά δεν εκπροσωπούνται».
Μια τελική λύση θα ήταν η Κοινή Αγροτική Πολιτική που θα μπορούσε να συμβάλλει στη χρηματοδότηση εξαιρετικών προτάσεων.
«Η έρευνα και η καινοτομία είναι τα πρώτα βήματα προς την κατεύθυνση της κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης. Επομένως, η παροχή περισσότερων χρημάτων για την υποστήριξη αυτών των τομέων αποτελεί βαρυσήμαντη επένδυση στο μέλλον της Ευρώπης», κατέληξε.
Μέτρα για την ατμοσφαιρική ρύπανση ζητά η Κομισιόν
Το ζήτημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης έχει τεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων μεταξύ των υπουργών Περιβάλλοντος της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ρουμανίας, της Ουγγαρίας, της Τσεχίας και της Σλοβακίας μετά από πρόσκληση του επικεφαλής για το Περιβάλλον της ΕΕ, Karmenu Vella.
Επί του παρόντος, οι χώρες αυτές παραβιάζουν τους κοινοτικούς κανόνες για την ποιότητα του αέρα όσον αφορά τα όρια του διοξειδίου του αζώτου και των σωματιδίων.
Σύμφωνα με πηγές, ο Επίτροπος προειδοποίησε ότι εάν δεν υπάρχουν επαρκείς απαντήσεις, η Επιτροπή δεν θα έχει άλλη επιλογή παρά να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο των διαδικασιών επί παραβάσει: δηλαδή παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Σε δημοσίευση του, ο κ. Vella εξήγησε ότι η προσφυγή στη δικαιοσύνη μπορεί να είναι «ο μόνος δρόμος για ουσιαστική πρόοδο», επικαλούμενος το γεγονός ότι 400.000 Ευρωπαίοι χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους, εξαιτίας της κακής ποιότητας αέρα.
Η ειδική στα ζητήματα περιβάλλοντος του European Environmental Bureau, Margherita Tolotto, δήλωσε στη EURACTIV ότι «είναι σπουδαίο να βλέπουμε την Επιτροπή να συνεχίζει να λαμβάνει σοβαρά υπόψη την ατμοσφαιρική ρύπανση».
Άνοιξε η αυλαία της 83ης Διεθνούς Πράσινης Εβδομάδας στο Βερολίνο
Άνοιξε τις πύλες της η 83η Διεθνής Πράσινη Εβδομάδα στη Γερμανία αποκαλύπτοντας όλες τις νέες εξελίξεις και καινοτομίες στον αγροτικό τομέα με στόχο να επισημανθεί η προστιθέμενη αξία της Ε.Ε. στη διασφάλιση ασφαλών και βιώσιμων τροφίμων για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες.
Την ίδια στιγμή, οι Γερμανοί αγρότες εκφράζουν τις ανησυχίες τους για το μέλλον του τομέα κάνοντας λόγο για την ανάγκη πιο δίκαιων όρων, τόσο στα τρόφιμα, όσο και στα δημόσια αγαθά, όπως η βιοποικιλότητα, το καθαρό νερό και η προστασία του κλίματος.
«Οι επιδοτήσεις πρέπει να ανακατανεμηθούν, για να υποστηρίξουν τις μικρότερες εκμεταλλεύσεις. Θέλουμε μια πολιτική που υποστηρίζει εναλλακτικές ιδέες, ενισχύει την ενημέρωση και κυρίως σέβεται τη γεωργία και το περιβάλλον», δηλώνουν οι αγρότες στο πλαίσιο της διοργάνωσης.
Η Διεθνής Πράσινη Εβδομάδα πραγματοποιείται το διάστημα 19-28 Ιανουαρίου 2018.