Αθώοι κρίθηκαν χθες 4 φαρμακοποιοί της Ρόδου, που εφέροντο να ενεπλάκησαν στην υπόθεση των εικονικών συνταγογραφήσεων φαρμάκων, που αποκαλύφθηκε μετά από έλεγχο επιθεωρητών του ΥΠΕΔΥΦΚΑ και κατηγορήθηκαν για απάτη από κοινού.
Οι 4 φαρμακοποιοί φέρονται συγκεκριμένα να εκτέλεσαν συνταγές που εξέδωσε ελεγχόμενος στην ίδια υπόθεση ιατρός του ΙΚΑ ΕΤΑΜ Ρόδου, ο οποίος ενεπλάκη μαζί με έναν ιατρικό επισκέπτη στο σκάνδαλο.
Η συγκεκριμένη υπόθεση, που εισήχθη σε δίκη αποτελεί μόνο μια πτυχή της έρευνας που διενεργείται, ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες το όφελος που φέρονται να απεκόμισαν οι κατηγορούμενοι ανέρχεται συνολικά στο χρηματικό ποσό των 15.200 ευρώ περίπου.
Όπως έγραψε η «δημοκρατική», από τις έρευνες προέκυψαν εικονικές συνταγογραφήσεις ακόμα και σε νεκρούς και διπλές και τριπλές εκτελέσεις των ίδιων συνταγών εις βάρος του ταμείου και κατ’ επέκταση των ασφαλισμένων.
Ο ιατρός φέρεται να είχε συνταγογραφήσει φάρμακα σε ασφαλισμένους του ταμείου χωρίς να το γνωρίζουν οι ίδιοι, να είχε συνταγογραφήσει φάρμακα σε πεθαμένους, να είχε συνταγογραφήσει σε ασθενείς οι οποίοι δεν είχαν δικαίωμα συνταγογράφησης διότι δεν ήταν ασφαλιστικά ενήμεροι και να έχει συνταγογραφήσει φάρμακα σε συμβεβλημένους στο ταμείο, βεβαιώνοντας ψευδώς ότι έπασχαν από συγκεκριμένες ασθένειες.
Οι παράνομες συνταγές που έχει εκδώσει, σύμφωνα με πορίσματα επιθεωρητή, υπερβαίνουν τις 300.
19 ασφαλισμένοι που εξετάστηκαν δήλωσαν ότι δεν τον εγνώριζαν, 30 έδωσαν γραπτές καταθέσεις ότι δεν πάσχουν από τις παθήσεις για τις οποίες τους έγινε, εν αγνοία τους, συνταγογράφηση, 5 ασθενείς είχαν πεθάνει και 7 δεν είχαν ασφαλιστική ενημερότητα.
Από την ίδια έρευνα προέκυψε ότι ένας ασφαλισμένος, ενώ βρισκόταν στην Κρήτη και νοσηλευόταν σε κρατικό νοσοκομείο, εμφανιζόταν να είχε εξεταστεί από τον συγκεκριμένο ιατρό και να ελάμβανε συγκεκριμένα φάρμακα.
Ο ιατρός επιρρίπτει τις ευθύνες στον ιατρικό επισκέπτη, υποστηρίζοντας ότι τον εξαπάτησε κι ότι του ζήτησε να συνταγογραφήσει φάρμακα για (δήθεν) συγγενικά του πρόσωπα που έπασχαν από υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, κατάθλιψη κλπ., τα οποία αδυνατούσαν να επισκεφθούν το ΙΚΑ.
Ο ιατρός υποστηρίζει παραπέρα ότι διαπνεόμενος από καλή πίστη και πειθόμενος στις ψευδείς διαβεβαιώσεις του ιατρικού επισκέπτη ότι δήθεν εξυπηρετούσε αναξιοπαθούντα συγγενικά του πρόσωπα εξέδωσε για τα ανύπαρκτα (όπως εκ των υστέρων αποδείχθηκε) αυτά πρόσωπα 298 συνταγές.
Όπως έχει αποκαλύψει η «δημοκρατική», µετά από έλεγχο που διενεργήθηκε, σε εκτέλεση σχετικής εντολής της Γενικής Επιθεωρήτριας της ΥΠ.Ε.Δ.Υ.Φ.Κ.Α., από κλιµάκιο ελεγκτών σε φαρµακείο, στην πόλη της Ρόδου, την 11η Δεκεµβρίου 2012 και στις κατατεθειµένες προς εξόφληση συνταγές του εν λόγω φαρµακείου, στο χρονικό διάστηµα από τον Απρίλιο έως τον Σεπτέµβριο του 2012, από τα αρχεία της ΚΜΕΣ και της ΗΔΙΚΑ, προέκυψε µη τήρηση της υποχρέωσης του φαρµακοποιού να αριθµεί εντός πέντε εργάσιµων ηµερών τις συνταγές που έχουν εκτελεστεί µε αύξουσα συνεχή αρίθµηση µηνιαίως.
Από τον έλεγχο των κατατεθειµένων προς εξόφληση συνταγών του φαρµακείου στο συγκεκριµένο χρονικό διάστηµα, διαπιστώθηκε εικονική συνταγογράφηση και εκτέλεση 149 συνταγών, χωρίς παράδοση των φαρµάκων στους ασφαλισµένους καθώς οι ίδιοι δεν εγνώριζαν το φαρµακείο, δεν είχαν εκτελέσει συνταγές σε αυτό και δεν είχαν επισκεφτεί τον συνταγογράφο ιατρό.
Από την ακροαματική διαδικασία ωστόσο δεν προέκυψε γνώση των φαρμακοποιών για την απάτη και ως εκ τούτου δεν υφίστατο άμεσος δόλος για την καταδίκη τους. Προέκυψε επίσης ότι οι συνταγές έφεραν όλες τις τυπικές προϋποθέσεις κι ότι οι φαρμακοποιοί ήταν υποχρεωμένοι εκ του νόμου να τις εκτελέσουν.
Ως συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων παρέστησαν οι δικηγόροι κκ Κ. Σαρής, Ακης Δημητριάδης, Γ. Μαυρομάτης, Αδελαϊδα Συντυχάκη και Στ. Κιουρτζής.
Προηγούμενο άρθροΣε πόσες δόσεις πληρώνεται ο φόρος κληρονομιάς