Με 4 αποφάσεις του ΣΤ’ Μονομελούς Διοικητικού Εφετείου Πειραιώς (μεταβατική έδρα Ρόδου) απορρίφθηκαν ισάριθμες εφέσεις του Ελληνικού Δημοσίου για την ακύρωση αντίστοιχων αποφάσεων του Μονομελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Ρόδου, που δικαίωσαν 4 αυτοκινητιστές θύματα απάτης εκτελωνισμού ταξί με την χρήση πλαστών στοιχείων αδείας.
Η υπόθεση είχε προκαλέσει μεγάλο θόρυβο στο νησί της Ρόδου, ενώ ο ντόπιος εκπρόσωπος εταιρείας εισαγωγής μεταχειρισμένων αυτοκινήτων από το εξωτερικό, που είχε καταδικαστεί πρωτοδίκως σε ποινή κάθειρξης 10 ετών, με ανασταλτικό ως προς την έφεση, αποτέλεσμα, ως εμπλεκόμενος στο σκάνδαλο κρίθηκε αθώος από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου.
Aπό την έρευνα των υπαλλήλων του Tελωνείου της Pόδου διαπιστώθηκε ότι εκτελωνίστηκαν στο νησί και χρησιμοποιούνται ως ταξί 28 οχήματα τύπου Mercedes κυρίως E220.
Ο κατηγορούμενος εφέρετο να συνεργαζόταν με εταιρείες πώλησης μεταχειρισμένων αυτοκινήτων κυρίως από τη Γερμανία και το Βέλγιο και να έχει εισάγει αυτοκίνητα γνωστών οίκων του εξωτερικού, κυρίως γερμανικών και στην πλειοψηφία τους Mercedes, τα οποία και εκτελώνιζε στο Τελωνείο της Ρόδου, καταθέτοντας στους αρμοδίους της υπηρεσίας πλαστά στοιχεία σχετικά με τον χρόνο κατασκευής και κυκλοφορίας τους.
Ο νόμος επιτρέπει συγκεκριμένα να εκτελωνίζονται μεταξύ χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΙΧ αυτοκίνητα τα οποία δεν έχουν συμπληρώσει 5 έτη κυκλοφορίας, ενώ σε ό,τι αφορά στα επιβατικά δημόσιας χρήσης (ταξί) ο ίδιος νόμος προβλέπει ότι αυτά οφείλουν να έχουν ηλικία μέχρι 2 έτη.
Προέκυψε ωστόσο ότι κι εκείνος έχει πέσει θύμα βελγικής επιχείρησης.
Οι αυτοκινητιστές με την σειρά τους βρέθηκαν αντιμέτωποι με «τσουχτερά» πρόστιμα του Τελωνείου Ρόδου, τα οποία πλέον ακυρώθηκαν τελεσιδίκως.
Το Μονομελές Διοικητικό Εφετείο έκρινε συγκεκριμένα ότι η εταιρεία του κατηγορούμενου υποβάλλοντας δηλώσεις ειδικού φόρου και λοιπών φορολογιών, προέβη στον εκτελωνισμό των οχημάτων τα οποία στη συνέχεια πώλησε στους αυτοκινητιστές.
Ωστόσο, στο πλαίσιο διενεργηθέντος ελέγχου από τις υπηρεσίες του Τελωνείου Ρόδου διαπιστώθηκε, μέσω αμοιβαίας συνδρομής των αρμοδίων διοικητικών αρχών Βελγίου, Γερμανίας και Ολλανδίας, ότι ο τίτλος κυκλοφορίας των οχημάτων είχε παραποιηθεί ως προς την ημερομηνία πρώτης κυκλοφορίας του.
Ακολούθως, αφού συνετάγησαν εκθέσεις διαφυγουσών φορολογικών επιβαρύνσεων του Τελωνείου Ρόδου, σύμφωνα με την οποία οι διαφυγόντες φόροι που αναλογούσαν στα οχήματα ανήρχοντο από 7.000 εως 10.000 ευρώ και μηνυτήρια αναφορά, με την οποία εζητείτο η ποινική δίωξη του νομίμου εκπροσώπου της εταιρείας για τη χρήση νοθευμένου εγγράφων (αλλοδαπών τίτλων κυκλοφορίας οχημάτων) κατά τον τελωνισμό οχημάτων και λαθρεμπορία, λόγω καταβολής μειωμένου τέλους ταξινόμησης για 28 οχήματα, τα οποία τελωνίσθηκαν ως επιβατικά οχήματα δημοσίας χρήσεως (ταξί), με τη χρήση ισάριθμων τίτλων παραποιημένων ως προς την ημερομηνία πρώτης κυκλοφορίας τους και με πρόθεση αποκόμισης ιδίου περιουσιακού οφέλους, κλήθηκαν σε απολογία.
Οι αυτοκινητιστές ισχυρίστηκαν ότι μη νομίμως κηρύχθηκαν αστικώς συνυπεύθυνοι για την καταβολή των ένδικων διαφυγόντων φόρων, δοθέντος ότι ουδεμία γνώση της παραποίησης της άδειας κυκλοφορίας του οχήματος είχαν αφού ούτε ο εισαγωγέας τους γνώριζε για την παραποίηση, η οποία είχε γίνει από τρίτο πρόσωπο στη χώρα εξαγωγής, γι’αυτό και κηρύχθηκε αθώος των αποδοθεισών σε βάρος του σχετικών κατηγοριών, με την υπ’αριθ.99/2015 απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου, εφόσον δε με την απόφαση αυτή κρίθηκε ότι δεν διεπράχθη λαθρεμπορία δεν μπορούν και οι ίδιοι να θεωρηθούν θεωρηθεί αστικώς συνυπεύθυνοι για τους καταλογισθέντες σε βάρος τους δασμούς.
Το δικαστήριο έκανε δεκτούς τους ισχυρισμούς τους.
Τις υποθέσεις χειρίστηκε ο δικηγόρος κ. Κώστας Κυπραίος.
Προηγούμενο άρθροΠώς θα γλιτώσετε το τέλος επιτηδεύματος