Προσπάθειες να δημιουργηθεί η νομική βάση για την εισαγωγή των πανευρωπαϊκών ψηφοδελτίων
Τη μείωση του συνολικού αριθμού των ευρωβουλευτών από 751 σε 705 μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ θα προτείνει το ΕΚ με νομοθετική του πρωτοβουλία την Τετάρτη.
Εκτός από τη μείωση του συνολικού αριθμού των ευρωβουλευτών, το ΕΚ θα προτείνει και την ανακατανομή των εδρών για την περίοδο 2019-2024, βάζοντας τις 46 από τις 73 θέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου σε αποθεματικό. Οι υπόλοιπες 27 θα διανεμηθούν μεταξύ των 14 χωρών της ΕΕ που επί του παρόντος υπο-εκπροσωπούνται (η Ελλάδα και η Κύπρος δεν θα λάβουν επιπλέον έδρες).
Πανευρωπαϊκά ψηφοδέλτια
Οι ευρωβουλευτές θα προτείνουν τη δημιουργία «υπερεθνικών» ψηφοδελτίων που θα καλύπτουν ολόκληρη την επικράτεια της ΕΕ. Η τελική απόφαση σχετικά με τη σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο χρειάζεται να λάβει την ομόφωνη στήριξη των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ.
Το κείμενο της νομοθετικής πρωτοβουλίας τονίζει επίσης ότι η ανακατανομή αυτή θα εφαρμοσθεί μόνο εφόσον το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από την ΕΕ. Σε διαφορετική περίπτωση, οι ισχύουσες ρυθμίσεις θα παραμείνουν ως έχουν.
Μεταρρύθμιση του εκλογικού νόμου
Αργότερα την Τετάρτη, περίπου στις 3μμ ώρα Γαλλίας, οι ευρωβουλευτές θα επαναλάβουν το αίτημά τους για ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης του ευρωπαϊκού εκλογικού νόμου από τις κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών κρατών, προκειμένου να δημιουργηθεί η νομική βάση για την εισαγωγή των πανευρωπαϊκών ψηφοδελτίων. Αναμένεται ακόμη να ζητήσουν από το Συμβούλιο να βάλει τέλος στο αδιέξοδο που έχει επικρατήσει στις προηγούμενες συζητήσεις για τον εκσυγχρονισμό του ευρωπαϊκού εκλογικού νόμου.
Ιστορικό
Στις 11 Νοεμβρίου 2015, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έκανε χρήση του δικαιώματός του βάσει του άρθρου 223 (παράγραφος 1) των Συνθηκών της ΕΕ ζητώντας τη μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού εκλογικού νόμου, ο οποίος ισχύει από το 1976.
Επόμενα βήματα
Η πρόταση του Κοινοβουλίου για τη μεταρρύθμιση του εκλογικού νόμου εξετάζεται τώρα από το Συμβούλιο, το οποίο θα πρέπει να αποφασίσει ομόφωνα.
Η ομόφωνη απόφασή του θα χρειαστεί στη συνέχεια να εγκριθεί από το ΕΚ.
Οι διατάξεις της μεταρρύθμισης θα πρέπει επίσης να εγκριθούν και από όλες τις χώρες της ΕΕ, σύμφωνα με τις αντίστοιχες συνταγματικές τους ρυθμίσεις.
Συζήτηση: Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου
Ψηφοφορία: Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου
Συνέντευξη Τύπου: Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου στις 2.30μμ ώρα Γαλλίας (προς επιβεβαίωση)
Διαδικασία: νομοθετική πρωτοβουλία, προφορική ερώτηση στο Συμβούλιο
#EP2019
Σύνδεσμοι
- Σχέδιο έκθεσης
- Δελτίο Τύπου μετά την ψηφοφορία στην κοινοβουλευτική επιτροπή του ΕΚ (23.01.2018)
- Ιστοσελίδα της εισηγήτριας Danuta Hübner (ΕΛΚ, Πολωνία)
- Ιστοσελίδα του εισηγητή Pedro Silva Pereira (Σοσιαλιστές, Πορτογαλία)
- Φάκελος διαδικασίας (για τη σύνθεση του ΕΚ 2019 -2024)
- Εις βάθος ανάλυση για τη σύνθεση του ΕΚ (Στα αγγλικά)
- Προφορική ερώτηση προς το Συμβούλιο (για την αναθεώρηση του εκλογικού νόμου)
- Δωρεάν βίντεο, φωτογραφίες και οπτικοακουστικό υλικό