Ανοίγει σήμερα η εφαρμογή για τη ρύθμιση οφειλών έως 50.000 ευρώ προς τα ασφαλιστικά ταμεία, για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς κι αρχιτέκτονες, δημοσιογράφους, οικονομολόγους και λογιστές, που ως φυσικά πρόσωπα (χωρίς πτωχευτική ικανότητα) έχουν εισόδημα από την επιχειρηματική τους δραστηριότητα.
Από την Τετάρτη η εφαρμογή θα δέχεται αιτήσεις και για χρέη, επίσης έως 50.000 ευρώ, προς την εφορία. Μάλιστα, η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους δημοσιοποίησε έγγραφο με συχνές ερωτήσεις κι απαντήσεις προκειμένου να ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι και να ενταχθούν στη ρύθμιση, που υπό προϋποθέσεις προβλέπει διαγραφή έως και 85% των οφειλών από προσαυξήσεις και τόκους (95% για πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από τη φορολογική διοίκηση), ελάχιστη δόση 50 ευρώ το μήνα και έως 120 δόσεις.
Μεταξύ άλλων, διευκρινίζεται για παράδειγμα ότι στη ρύθμιση των οφειλών προς το Δημόσιο και τα Ταμεία μπορούν να ενταχθούν τα φυσικά πρόσωπα που αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα αλλά δεν έχουν την πτωχευτική ικανότητα εφόσον έχουν κάνει έναρξη εργασιών, έχουν φορολογική κατοικία στην Ελλάδα και σε μία από τις 3 τελευταίες χρήσεις πριν από την υποβολή της αίτησης είχαν είτε θετικό αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων είτε θετική καθαρή θέση και δεν έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα για φορολογικές υποθέσεις. Μάλιστα, επισημαίνεται ότι οι συνολικές οφειλές προς ρύθμιση υπολογίζονται ανά πιστωτή και συνεπώς μπορούν να ενταχθούν όσοι έχουν χρέη έως 50.000 ευρώ προς τον ΕΦΚΑ και επιπλέον 50.000 ευρώ προς την εφορία. Οπως επισημαίνεται και το ότι θα εκδοθούν νέες υπουργικές αποφάσεις για τη ρύθμιση οφειλών ύψους άνω των 50.000 ευρώ προς το Δημόσιο και τα Ταμεία.
Στη ρύθμιση υπάγονται οφειλές προς το Δημόσιο ή και προς τα Ταμεία που είναι ήδη βεβαιωμένες κατά την 31η Δεκεμβρίου 2016 σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων. Μάλιστα, η υπαγωγή σε αυτήν συνεπάγεται την αυτοδίκαιη απώλεια τυχόν υφιστάμενων ρυθμίσεων για τις ίδιες οφειλές.
Οι αιτήσεις υπαγωγής θα γίνονται, από την ερχόμενη Δευτέρα (ή Τετάρτη) και έως τις 31/12/2018, ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους www.keyd.gov.gr και με τη χρήση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.
Ξεκαθαρίζεται επίσης ότι αν χορηγηθεί ρύθμιση οφειλών και ο οφειλέτης εντός του 2018 τη χάσει, δεν θα μπορεί να κάνει νέα αίτηση, καθώς χορηγείται άπαξ ανά οφειλέτη.
Μετά την κατάθεση των δικαιολογητικών, όπως στοιχεία του οφειλέτη ή και τυχόν συνοφειλετών, οικονομικά στοιχεία, κατάλογος όλων των πιστωτών του οφειλέτη και των οφειλόμενων ποσών ανά πιστωτή, αλλά και πιστοποιητικό από το Ειρηνοδικείο Αθηνών που να βεβαιώνει ότι δεν έχει εκδοθεί οριστική δικαστική απόφαση ρύθμισης των οφειλών, το Δημόσιο και τα Ταμεία αξιολογούν την αίτηση. Μεταξύ άλλων, λαμβάνουν υπόψη τους την αξία των περιουσιακών στοιχείων, κινητών και ακινήτων, του οφειλέτη, καθώς και το διαθέσιμο εισόδημά του. Η αξιολόγηση της βιωσιμότητας παράγεται με τυποποιημένο τρόπο, όπως ισχύει και στη διαδικασία ρύθμισης μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού.
Προσοχή: το Δημόσιο ή και τα Ταμεία δεν προτείνουν ρυθμίσεις, σε περίπτωση που διαθέτουν μελέτες βιωσιμότητας βάσει των οποίων το χρέος του οφειλέτη χαρακτηρίζεται μη βιώσιμο. Επίσης, δεν ρυθμίζονται χρέη από 20.000 ευρώ και πάνω, εφόσον ο οφειλέτης διαθέτει περιουσιακά στοιχεία των οποίων η συνολική αξία υπερβαίνει το 25πλάσιο της οφειλής.