Σε αποχή διαρκείας προχωρά από σήμερα τμήμα των άμισθων υποθηκοφυλάκων που αντιδρά στην ενοποίηση της εταιρείας του Κτηματολογίου με τα υποθηκοφυλακεία σε ένα ενιαίο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και η οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, έπειτα από την ψήφιση ν. 4512/2018.
Αυτό σημαίνει ότι στις περιοχές όπου τα υποθηκοφυλακεία δεν θα λειτουργούν δεν θα μπορούν να ολοκληρωθούν πράξεις μεταβίβασης ακινήτων καθώς δεν θα παρέχονται τα αναγκαία πιστοποιητικά, ενώ ο πολίτης δεν θα έχει τη δυνατότητα να διορθώσει τυχόν λάθη στην κτηματογράφιση του ακινήτου του. Η εξέλιξη αυτή επηρεάζει και τους πλειστηριασμούς ακινήτων στις περιοχές πάντα που δεν θα λειτουργεί το υποθηκοφυλακείο (π.χ. στην Αθήνα δεν τίθεται τέτοιο θέμα γιατί το καθεστώς του υποθηκοφύλακα είναι διαφορετικό).
Την αποχή διαρκείας ανακοίνωσε η Ένωση των άμισθων υποθηκοφυλάκων (λειτουργούν έως σήμερα τα υποθηκοφυλακεία με δική τους ευθύνη) οι οποίοι είναι περίπου 230. Ωστόσο, δεν συμμετέχουν όλοι. Μέρος τους (περίπου 15) σύμφωνα με πληροφορίες, έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να ενσωματωθεί στο νέο φορέα με την ονομασία Ελληνικό Κτηματολόγιο. Πρόκειται κυρίως για αποκαλούμενα «φτωχά» υποθηκοφυλακεία, σε περιοχές που τα ακίνητα δεν έχουν μεγάλη αξία και δεν γίνονται πολλές πράξεις, ώστε να αποφέρουν ικανά έσοδα για τη λειτουργία τους. Επίσης πρόκειται και για ορισμένα στα οποία οι υποθηκοφύλακες είναι κοντά στη σύνταξη και έτσι δεν έχουν λόγο να μπουν στη διαδικασία της προσφυγής στη δικαιοσύνη.
Αντίθετα, έντονα αντιδρούν στην ενσωμάτωσή τους στον ενιαίο φορέα τα αποκαλούμενα «πλούσια» υποθηκοφυλακεία, όπως είναι αυτά των νησιών με μεγάλη τουριστική κίνηση και αρκετές μεταβιβάσεις ακινήτων π.χ. της Μυκόνου, της Κέρκυρας, της Μήλου, της Σύρου, της Σκιάθου ή περιοχών της Αττικής όπως του Παλαιού Φαλήρου, της Γλυφάδας, των Σπάτων και της Ερυθραία.
Η εκτίμηση είναι ότι σε αποχή διαρκείας θα μπουν περίπου 80 υποθηκοφύλακες οι οποίοι παράλληλα θα καταθέσουν μαζικές προσφυγές στα αρμόδια διοικητικά δικαστήρια. Στόχος τους είναι να αποδείξουν την αντισυνταγματικότητα της κατάργησης του θεσμού των υποθηκοφυλακείων.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Ένωσης Άμισθων υποθηκοφυλάκων «το πραγματικό διακύβευμα πίσω από τον μανδύα της συγκεκριμένης «μεταρρύθμισης» (εννοεί την ενοποίηση των υποθηκοφυλακείων με το Κτηματολόγιο) δεν είναι άλλο από τη θέση της ιδιοκτησίας (ιδιωτικής και δημόσιας) υπό τον απόλυτο έλεγχο της εκτελεστικής εξουσίας. Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, επιχειρείται κάτι χωρίς προηγούμενο η κατάργηση με κοινό νόμο ενός θεσμού που το ίδιο το Σύνταγμα κατοχυρώνει».