Εντείνεται η κινητικότητα για τη μείωση των “κόκκινων” δανείων των τραπεζών μέσω των μεταβιβάσεων απαιτήσεων προς διαχείριση και των πωλήσεων NPLs που θα ενισχυθούν το προσεχές διάστημα.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, στο πλαίσιο αυτό, εγκρίθηκαν δύο ακόμη άδειες διαχείρισης από την ΤτΕ τις προηγούμενες ημέρες, ανεβάζοντας σε δώδεκα τις αδειοδοτημένες εταιρίες. Πρόκειται για τις άδειες διαχείρισης σε εταιρία της Τράπεζας Πειραιώς και στην σουηδική Hoist.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η άδεια που χορηγήθηκε στην Τράπεζα Πειραιώς αφορά την εταιρία Special Financial Solutions, η οποία αποτελεί νεοσυσταθείσα οντότητα από την Τράπεζα Πειραιώς με σκοπό τη διαχείριση απαιτήσεων. Η δημιουργία της εταιρίας συνδέεται με την εν εξελίξει πώληση του χαρτοφυλακίου εξασφαλισμένων μη εξυπηρετούμενων δανείων 1,6 δισ. ευρώ με την επωνυμία Amoeba και συγκεκριμένα για την περίπτωση που ο αγοραστής των εν λόγω δανείων δεν θα έχει έτοιμο NPL servicer, ρισκάροντας έτσι μεγάλη χρονοτριβή στη διαχείριση των δανείων εάν ξεκινήσει τις διαδικασίες αδειοδότησης μετά την εξαγορά τους.
Η άλλη άδεια διαχείρισης που εγκρίθηκε αφορά, σύμφωνα με τις πληροφορίες, την σουηδική Hoist. H Hoist δεν είναι ξένη με την ελληνική αγορά NPLs, καθώς από τον Απρίλιο του 2016, η Hoist Kredit Aktiebolag αποτελεί εταίρο στην PQH Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση Α.Ε. στην οποία μετέχουν επίσης ως μέτοχοι οι εταιρείες PwC Business Solutions Α.Ε. και Qualco Α.Ε. Η PQH έχει αναλάβει την ενιαία εκκαθάριση των υπό ειδική εκκαθάριση τραπεζών, αντικαθιστώντας τους πρώην μεμονωμένους ειδικούς εκκαθαριστές και διαχειριζόμενη το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων των ειδικών εκκαθαρίσεων που ανέρχεται σε περίπου 9 δισ. ευρώ και αφορά σχεδόν εξ ολοκλήρου μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει τον Μάιο του 2016 στο Capital.gr o διευθύνων σύμβουλος της Hoist Finance, Jοrgen Olsson, είχε αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι η Hoist Finance ιδρύθηκε το 1994, έχει παρουσία σε εννέα χώρες (Αυστρία, Βέλγιο, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Πολωνία, Σουηδία, Ολλανδία, Ην. Βασίλειο) και για περισσότερα από 20 χρόνια “χτίζει” τον ηγετικό της ρόλο στις συμπράξεις με διεθνείς τράπεζες για τις αναδιαρθρώσεις δανείων.
“Επικεντρωνόμαστε στην απόκτηση και διαχείριση μη εξυπηρετούμενων ανασφάλιστων καταναλωτικών δανείων τραπεζών. Η Hoist τάσσεται πάντα υπέρ των μακροπρόθεσμων λύσεων για τον πελάτη. Άνω του 80% των ανακτήσεων δανείων της Hoist προέρχονται από τα σχέδια δόσεων που συμφωνούμε με τους οφειλέτες και αυτό πιστοποιεί ότι κουλτούρα μας είναι οι φιλικές ρυθμίσεις. Επιπλέον έχουμε μεγάλη πείρα στη βελτιστοποίηση των διαδικασιών συλλογής δανείων και εξορθολογισμού των πλατφορμών. Η ενοποίηση της πλατφόρμας μας σε Ην. Βασίλειο και Γερμανία, μαζί με τους αποτελεσματικούς πίνακες διαχείρισης που χρησιμοποιούμε αποτελούν το ισχυρό σημείο της Hoist. Αυτό το know how κομίζουμε στην Ελλάδα”, είχε αναφέρει χαρακτηριστικά o διευθύνων σύμβουλος της Hoist Finance.
Οι δύο νέες διαχείρισης NPLs με βάση το νόμο 4354/2015, έρχονται να προστεθούν στις άδειες που έχουν χορηγηθεί από την ΤτΕ. Έχουν προηγηθεί, με σειρά από τις πιο πρόσφατες, οι άδειες σε QQUANT MASTER Servicer και DV01 Asset Management (14/11/2017), Independent Portfolio Management, B2Kapital, UCI Ελλάς και Resolute Asset Management (20/7/2017), Pillarstone (10/5/2017), Θεά Άρτεμις (25/4/2017), Eurobank FPS (17/3/2017), Cepal (Aktua Hellas, 2/12/2016).
H αύξηση των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων συμβαδίζει με την επιτάχυνση που θα λάβει από φέτος η προσπάθεια μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών. Κατεύθυνση στην οποία θα παροτρύνουν τις ελληνικές τράπεζες τόσο ο διοικητής της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρας, παρουσιάζοντας σήμερα την Έκθεσή του για το 2017.