Σύμφωνα με το Βήμα παραμένει όμως στα 2/3 των χωρών του πλανήτη που έχουν βαθμολογία μικρότερη του 50, συγκεντρώνοντας 48 βαθμούς για το 2017 έναντι των 44 που είχε το 2016. Όπως αποκαλύπτουν τα αποτελέσματα του Δείκτη, η δημοσίευση του οποίου κλείνει εφέτος 25 χρόνια, η πλειοψηφία των χωρών δρα με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς προς την κατεύθυνση της καταπολέμησής της.
«Με μεγάλη χαρά διαβάζουμε την βελτίωση της θέσης της χώρας μας στον παγκόσμιο Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς» σημειώνει σχετικά η πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος, δρ. Άννα Δαμάσκου. «Τούτο απηχεί αναμφίβολα τη συνολική προσπάθεια των αρμόδιων κρατικών φορέων της χώρας μας, αλλά και του ιδιωτικού τομέα και της ελληνικής Κοινωνίας των Πολιτών, να εξέλθουμε από το σκοτάδι και οδεύσουμε προς το φως. Ωστόσο, η βαθμολογία της Ελλάδας στον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς είναι από τις χαμηλότερες μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης & Δυτικής Ευρώπης, όπου ανήκουμε. Θέλουμε να ανήκουμε στην Ευρώπη, αλλά πρέπει να θέλουμε να ανήκουμε και στους καλύτερους αυτής!» υπογραμμίζει.
Οι περισσότερο και οι λιγότερο διεφθαρμένοι του πλανήτη
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Διαφάνειας, μέσα στα τελευταία έξι χρόνια πολλές χώρες έχουν παρουσιάσει μικρή έως και καμία βελτίωση, ενώ θεαματικά αποτελέσματα παρουσίασαν η Ακτή Ελεφαντοστού, η Σενεγάλη και το Ηνωμένο Βασίλειο. Στον αντίποδα, η Συρία, η Υεμένη και η Αυστραλία έπεσαν στη βαθμολογία. Ο CPI κατατάσσει της χώρες βάσει μιας κλίμακας 0-100, όπου το 0 αντιστοιχεί σε μεγάλα επίπεδα διαφθοράς και το 100 σε μηδενικά επίπεδα διαφθοράς.
Για το 2017, η Νέα Ζηλανδία και η Δανία έχουν την υψηλότερη βαθμολογία, 89 και 88 βαθμούς αντίστοιχα. Η Συρία, το Νότιο Σουδάν και η Σομαλία έχουν την χαμηλότερη βαθμολογία με 14, 12 και 9 βαθμούς αντίστοιχα. Η δε περιοχή με την καλύτερη βαθμολογία είναι η Δυτική Ευρώπη, όπου ο μέσος όρος βαθμολογίας των χωρών ανέρχεται σε 66. Η χαμηλότερη βαθμολογία σημειώνεται στην Υποσαχάρια Αφρική με μέση βαθμολογία 32 και στην Ανατολική Ευρώπη και Κεντρική Ασία με μέση βαθμολογία 34.