Για «μια ελεγχόμενη μετανάστευση και ένα αποτελεσματικό δικαίωμα ασύλου» είναι ο τίτλος του αμφιλεγόμενου νομοσχέδιου της κυβέρνησης Μακρόν που παρουσιάζεται σήμερα στο γαλλικό υπουργικό συμβούλιο αλλά αναμένεται να συζητηθεί στη βουλή μέσα στον Απρίλιο.
Με το νέο νομοσχέδιο προβλέπονται αλλαγές επί το αυστηρότερον, οι οποίες αφορούν την είσοδο και τη παραμονή προσφύγων και μεταναστών στο γαλλικό έδαφος.
Στο επίκεντρο φαίνεται επίσης να βρίσκεται η μείωση των προθεσμιών για την υποβολή αίτησης ασύλου. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ η όλη διαδικασία σχετικά με τη χορήγηση άσυλου θα πρέπει να περιοριστεί σε ένα εξάμηνο. Κάτι τέτοιο βέβαια θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο από τις οργανώσεις που ασχολούνται με τα δικαιώματα μεταναστών, προσφύγων και απάτριδων.
Αυστηρότερες ποινές και πρόστιμα
Με το νέο νομοσχέδιο αυξάνεται στις 90 μέρες επίσης η διάρκεια κράτησης των ατόμων που έχουν εκδιωχθεί από τη χώρα τους, ενώ εδώ και χρόνια ο μέσος όρος κράτησης ήταν μόλις 12 μέρες. Σε ειδικό άρθρο του νομοσχεδίου προτείνεται η καθιέρωση ποινής για την παράνομη διέλευση συνόρων. Προβλέπεται ακόμη ποινή φυλάκισης ενός έτους και πρόστιμο 3.750 ευρώ.
Αυστηρότερη θα είναι η αντιμετώπιση, σύμφωνα πάντα με το εν λόγω νομοσχέδιο, και για τα άτομα που παραμένουν και εργάζονται στη χώρα χωρίς να διαθέτουν νόμιμα έγγραφα. Προβλέπεται ποινή φυλάκισης 5 ετών και πρόστιμο 75.000 ευρώ.
Ο υπουργός Εσωτερικών επιθυμεί τέλος να υπάρξει απαγόρευση εισόδου στο γαλλικό έδαφος για όλα τα άτομα που εκδιώχθηκαν από άλλη ευρωπαϊκή χώρα.