Την ερχόμενη Δευτέρα ξεκινάει ο κοινωνικός διάλογος για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που διέπει τον ρόλο του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ). Αυτό δήλωσε κυβερνητικό στέλεχος εξερχόμενο από συνάντηση με τα ανώτατα κλιμάκια των θεσμών, με αντικείμενο ζητήματα που άπτονται του εργασιακού, του ασφαλιστικού και των προνοιακών επιδομάτων.
Υπενθυμίζεται ότι με παλιότερη μνημονιακή διάταξη, καταργήθηκε η δυνατότητα μονομερούς προσφυγής των εργαζομένων ή των εργοδοτών στον ΟΜΕΔ. Η διάταξη αυτή κρίθηκε έπειτα αντισυνταγματική από το Συμβούλιο της Επικρατείας και έτσι έμεινε έκτοτε ασαφής ο ρόλος του ΟΜΕΔ. Το μνημόνιο προβλέπει ότι το ζήτημα αυτό πρέπει να επιλυθεί.
Το ίδιο στέλεχος δήλωσε πως στη συνάντηση αυτή συζητήθηκε ο νέος μηχανισμός κάλυψης των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, και αυτό γιατί το μνημόνιο προβλέπει πως πρέπει να εξασφαλιστεί η αντιπροσωπευτικότητα των κλαδικών συμβάσεων (δηλαδή οι κλαδικές ενώσεις που υπογράφουν μια συλλογική σύμβαση να αντιπροσωπεύουν πράγματι το 50% των εργαζομένων του κλάδου) πριν επανέλθει επεκτασιμότητά τους.
Εκείνο που εξετάζεται σε σχέση με το θέμα αυτό, είναι να ελέγχεται η κάλυψη των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων μέσω των πληροφοριακού συστήματος της Εγάνης, προκειμένου να διασταυρώνεται το 50%.
Σε ο,τι αφορά το ασφαλιστικό, το ίδιο στέλεχος ανέφερε ότι συζητήθηκε η ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού ιστορικού των ασφαλισμένων.
Τέλος, αναφορικά με την εκκρεμή μεταρρύθμιση για τα στεγαστικά επιδόματα, το ίδιο στέλεχος ανέφερε ότι η εν λόγω μεταρρύθμιση δεν επείγει και ως εκ τούτου μπορεί να θεσπιστεί έως τον Μάιο.