Με κλάματα συγγενικών τους προσώπων συνοδεύτηκε η απόφαση καταδίκης τριών νεαρών, στους οποίους επιβλήθηκε συνολική ποινή κάθειρξης κατά συγχώνευση 65 ετών για την παράνομη μεταφορά μεταναστών με ιστιοφόρο από λιμάνι της Τουρκίας στις Συρακούσες της Ιταλίας. Έχοντας απέναντι τρία νέα παιδιά, η πρόεδρος του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης προέτρεψε κατ’ επανάληψη να βοηθήσουν τους εαυτούς τους και να πουν την αλήθεια ώστε να έχουν επιεική αντιμετώπιση με ένα τόσο βαρύ κατηγορητήριο. «Είναι κρίμα! Είστε μικροί» ανέφερε ξανά και ξανά, όμως εκείνοι επέμειναν μέχρι τέλους στην αθωότητα τους.
«Δεν έχουμε καμία σχέση με μετανάστες» ισχυρίστηκε ο ένας μετά τον άλλον. «Θέλουμε να επιστρέψουμε στα σπίτια μας» έλεγαν, με τους συγγενείς τους στο ακροατήριο να ξεσπούν σε κλάματα. Τελικά το δικαστήριο τους έκρινε ένοχους, όμως τους αναγνώρισε ελαφρυντικά. Στον έναν το ελαφρυντικό του προτέρου έντιμου βίου και στους άλλους δύο το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας καθώς σήμερα είναι 22 ετών αμφότεροι. Η αναγνώριση των ελαφρυντικών μείωσε την ποινή στα 65 έτη (εκτιτέα τα 25 έτη), καθώς υπό διαφορετικές συνθήκες θα ήταν πολύ πιο βαριά.
Στη διάθεση της έδρας υπήρχαν μεταφρασμένες καταθέσεις μεταναστών που ελήφθησαν ενώπιον της εισαγγελίας Συρακουσών. Σε αυτές τις καταθέσεις οι μετανάστες μιλούν για τρεις κυβερνήτες, τους οποίους αναγνωρίζουν με βεβαιότητα από φωτογραφίες, ενώ επίσης περιγράφουν με λεπτομέρειες το ιστιοφόρο με το οποίο ταξίδεψαν.
Η υπόθεση είχε αποκαλυφθεί λίγες ημέρες μετά το περασμένο Πάσχα εντελώς τυχαία. Μία μηχανική βλάβη υποχρέωσε τους τρεις νεαρούς να ζητήσουν βοήθεια και να «δέσουν» στο λιμάνι του Ηρακλείου. Η βλάβη παρουσιάστηκε στη διαδρομή επιστροφής από την Ιταλία προς την Τουρκία. Η έρευνα οδήγησε στην ανακάλυψη μίας πλαστής άδειας διακυβέρνησης. Το εύρημα αυτό σε συνδυασμό με άλλα που βρέθηκαν εντός του σκάφους (αεροπορικά εισιτήρια, μωρουδιακές πάνες, έγγραφα τουρκικών αρχών) ενίσχυσε τις υποψίες των Λιμενικών αρχών. Η επιβεβαίωση των υποψιών αυτών ήρθε από τις Ιταλικές αρχές οπότε και έγινε γνωστό ότι το συγκεκριμένο σκάφος καταζητείται ως ύποπτο για τη μεταφορά μεταναστών.
Παρά το γεγονός ότι υπήρξε αίτημα των ιταλικών αρχών για έκδοσή τους στην χώρα, οι τρεις Ουκρανοί ζήτησαν να παραμείνουν στην Ελλάδα και να δικαστούν από την Ελληνική Δικαιοσύνη σε σχέση με την κατηγορία που τους αποδίδεται περί διακίνησης μεταναστών διά της ελληνικής επικράτειας.
Οι ίδιοι εξ αρχής ισχυρίστηκαν ότι ουδέποτε έχουν πάει στην Ιταλία. Υποστήριξαν ότι λόγω Πάσχα αποφάσισαν να μισθώσουν ένα ιστιοφόρο από τη Μαρμαρίδα της Τουρκίας όπου ήδη εργαζόταν ο ένας εκ των τριών και να κάνουν… τουρ στη Μεσόγειο.