Τα σημαντικά προβλήματα στη διαβίωση των πολιτών που έχουν προκύψει από την οικονομική κρίση και την εργασιακή ανασφάλεια που έχει επιφέρει σε μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, αναδεικνύει έρευνα που διεξήχθη στην Αττική.
Η έρευνα ανέδειξε ότι το ένα στα δύο νοικοκυριά αντιμετωπίζει δυσκολίες στην έγκαιρη εξόφληση λογαριασμών ρεύματος, τηλεφώνου, νερού, κοινοχρήστων ή ενοικίου. Στην κατηγορία των ανέργων το ποσοστό των οικονομικών δυσκολιών με συνέπεια να μην μπορούν να πληρώσουν έγκαιρα λογαριασμούς ανέρχεται στο 60% έναντι 44% των εργαζομένων.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την εταιρία Marc, για λογαριασμό της Περιφέρειας Αττικής και του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθήνας (ΕΚΑ). Διεξήχθη σε 1.500 εργαζόμενους και ανέργους ηλικίας 18 – 65 ετών, από τις 22 Νοεμβρίου έως τις 15 Δεκεμβρίου 2017. Από τα υπόλοιπα στοιχεία της έρευνας που αφορά τις συνθήκες διαβίωσης των πολιτών της Αττικής, ξεχωρίζουν τα εξής σημεία:
• Το 43% των ερωτηθέντων δήλωσε πως δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να εξασφαλίσει ικανοποιητική θέρμανση στο σπίτι τους. Αδυναμία εξασφάλισης ικανοποιητικής θέρμανσης ανέφεραν το 60% των ανέργων και το 34% των εργαζόμενων του ιδιωτικού τομέα.
• Το 52,1% δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να αντιμετωπίσει ένα έκτακτο έξοδο της τάξης των 500 ευρώ. Την αδυναμία αντιμετώπισης έκτακτου εξόδου αναφέρουν ότι δεν έχουν το 67% των ανέργων και το 44% των εργαζομένων.
• Ο ένας στους δύο ερωτώμενους (49,5%) δήλωσαν πως δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πάνε διακοπές ως οικογένεια έστω και μία εβδομάδα τον χρόνο. Η έλλειψη δυνατότητας έστω και ολιγοήμερων διακοπών αναφέρεται από το 68% των ανέργων και το 40% των εργαζομένων.
• Ο ένας στους τρεις ερωτώμενους ανέφεραν πως δεν έχουν την δυνατότητα να έχουν κάθε δεύτερη μέρα στο οικογενειακό τραπέζι κρέας, ψάρι ή λαχανικά ισόποσης διατροφικής αξίας. Δυσκολίες που αφορούν την σωστή διατροφή αναφέρει το 46% των ανέργων και το 25% των εργαζομένων.
• Το 42% των νέων προσλήψεων που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο 12άμηνο, αμείβεται με μισθούς έως 500 ευρώ το μήνα.
• Μόλις το 57% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι πληρώνεται κανονικά χωρίς καθυστερήσεις τις μηνιαίες αποδοχές που έχει συμφωνήσει.