Χιλιάδες άνθρωποι από τα Δυτικά Βαλκάνια δουλεύουν «μαύρα» στηΓερμανία. Η απελπισία της ανεργίας τους οδηγεί στα χέρια απατεώνων, κυρίως συμπατριωτών τους, που τους εκμεταλλεύονται.
Η προσφορά για τον Ντίνο Μέχιτς φαινόταν πάρα πολύ ελκυστική. Έπρεπε απλά να στείλει 200 ευρώ για ένα δωμάτιο όπου θα έμενε στη Γερμανία και με δικά του έξοδα να ταξιδέψει για το Σπιγκελάου της Βαυαρίας, όπου θα εργαζόταν στον τομέα της πληροφορικής τον οποίο είχε σπουδάσει. Όταν έφθασε όμως, όλα ήταν διαφορετικά. Αντίκρισε ένα παλιό σπίτι στο οποίο έμεναν στοιβαγμένοι 50 άνθρωποι από τη Βοσνία, τη Σερβία και την Κροατία. Ξαφνικά το ενοίκιο ανέβηκε στα 500 ευρώ. Ο δε «διαμεσολαβητής» ήθελε να κρατήσει το διαβατήριό του. Ο Ντίνο δεν θα δούλευε σε υπολογιστές όπως νόμιζε αλλά σε ένα γιαπί ως οικοδόμος.
Ο Ντίνο Μέχιτς, του οποίου δεν είναι το πραγματικό όνομα και μόνο υπό αυτή την προϋπόθεση δέχθηκε να μιλήσει στην Deutsche Welle, “τα μάζεψε” και επέστρεψε στην πατρίδα του. Η περίπτωσή του δεν είναι όμως μεμονωμένη. Την περασμένη Τετάρτη η αστυνομία συνέλαβε 8 άτομα στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία τα οποία εξέδιδαν πλαστές αποδείξεις σε εκατοντάδες οικοδομικές εταιρείες. Υπολογίζεται ότι οι γερμανικές φορολογικές αρχές πρέπει να έχασαν 35 εκατομμύρια ευρώ. Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι ένας Σέρβος και ένας Βόσνιος. Η αστυνομία κατέσχεσε επίσης όπλα, μετρητά και αυτοκίνητα. Τα ίχνη της μαύρης εργασίας στη Γερμανία οδηγούν συχνά στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η εφημερίδα Welt am Sonntag έγραφε πως το πρώτο μισό του 2017 είχαν κατατεθεί 65.755 αγωγές για κρούσματα μαύρης εργασίας. Ο αριθμός των ανεξιχνίαστων υποθέσεων πρέπει να είναι πολύ πιο υψηλός. Οι άνθρωποι οι οποίοι πέφτουν θύματα μαύρης εργασίας προέρχονται κυρίως από τη Σερβία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, την ΠΓΔΜ, το Κοσσυφοπέδιο και την Αλβανία.
Η σωστή ενημέρωση βοηθάει
Η εταιρεία, μέσω της οποίας ήρθε ο Ντίνο στη Γερμανία, είναι η Fortuna Personal. O Ντίνο αλλά και πολλοί άλλοι εργαζόμενοι την περιγράφουν ως «μηχανισμό εξαπάτησης». Η ίδια η εταιρεία διατείνεται πως είναι σε επαφή με χιλιάδες εργαζόμενους σε όλα τα Δυτικά Βαλκάνια. Αρκεί να υποβάλουν ένα βιογραφικό και τα προσωπικά τους στοιχεία, λέει μια εκπρόσωπος της εταιρείας και θα βρουν εργασία.
Η Fortuna Personal οργανώνει τη μεταφορά, μαθήματα γερμανικών και φροντίζει για τα απαραίτητα έγγραφα, γράφει η Σάνια Κόβατς στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης. Πολλοί εργαζόμενοι τη θεωρούν απατεώνα. Μετά από ερώτηση της Deutsche Welle στο facebook δήλωσε πως «σας προειδοποιώ πως θα σας κάνω μήνυση εάν αναφέρετε το όνομα της εταιρείας μας».
Η εταιρεία δεν είναι πάντως καταχωρημένη στη λίστα των εταιρειών του σερβικού υπουργείου Εργασίας, οι οποίες διαθέτουν νόμιμη άδεια για την εξεύρεση εργασίας στο εξωτερικό. Στη λίστα αυτή περιλαμβάνονται 105 εταιρείες.
Η απελπισία οδηγεί συχνά τους ανθρώπους στα Δυτικά Βαλκάνια να πέσουν θύματα εκμετάλλευσης σύμφωνα με την Deutsche Welle. Οι ειδικοί συνιστούν να ενημερώνονται σωστά και να μην διστάζουν να απευθύνονται στη δικαιοσύνη.