Το πρόγραμμα εκπαίδευσης της ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ Οργανικότητας της Κίνησης Οργανικότητας ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΣ, μελετώντας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον όχι μόνον το μικρόκοσμο αλλά και το μακρόκοσμο, προκειμένου να βιώσουμε τις αλήθειες, που αποτυπώνονται στο σύμπαν, οργανώνει μία ειδική για εμάς και μοναδική ομαδική επίσκεψη και ενημέρωση των μελών και φίλων μας στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, τη Δευτέρα, 26/2/2018.
Η ξενάγηση θα λάβει χώρα από τον κ. Δημήτρη Τσιμπίδα, με την αρωγή της φίλης μας ερευνήτριας φυσικής διαστήματος κας Όλγας Μαλανδράκη και θα περιλαμβάνει και νυχτερινή παρατήρηση με το τηλεσκόπιο Δωρίδη, καιρού επιτρέποντος.
Η συνάντησή μας ορίζεται για τις 17.45′ στην είσοδο του Αστεροσκοπείου στο Λόφο Νυμφών, στο Θησείο, απέναντι από την Ακρόπολη και η ξενάγηση θα διαρκέσει από τις 18.00 (αυστηρά) μέχρι τις 19.30′.
Η τιμή εισόδου είναι 5€ και για μαθητές 2,5€.
– Δείτε εδώ το χάρτη από το Google στον οποίο σημειώνεται το Κέντρο Επισκεπτών Θησείου και το τηλεσκόπιο Δωρίδη.
– Για να επισκεφθείτε το Κέντρο Επισκεπτών Θησείου μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο (σταθμός Θησείο) ή το Μετρό (σταθμός Μοναστηράκι) και μετά από δέκα λεπτά πεζοπορία θα βρεθείτε στην κορυφή του Λόφου Νυμφών. Το Κέντρο διαθέτει περιορισμένο χώρο στάθμευσης. Η είσοδος είναι από τις οδούς ‘Πνυκός’ ή ‘Ωτρυνέων’, ενώ μόνο ένα τμήμα της οδού ‘Αποστόλου Παύλου’ είναι ανοιχτή για τα οχήματα.
Παρακαλούμε οι ενδιαφερόμενοι να μας ενημερώσουν, για το ονοματεπώνυμο των ατόμων, που θα προσέλθουν, στο cosmopolis.organicity@gmail.com .
Παρακαλούμε να μην αποστείλετε μήνυμα, αν δεν είστε απόλυτα βέβαιοι ότι θέλετε και μπορείτε να προσέλθετε, ώστε να μην στερήσετε τη δυνατότητα αυτή από άλλους, σε περίπτωση αδυναμίας σας.
Αν η ομάδα υπερβεί τον αριθμό των 25 ατόμων, η επίσκεψη θα επαναληφθεί, με όσους υπερβούν τον ανωτέρω αριθμό. Η επιλογή θα γίνει με σειρά αποστολής του επιβεβαιωτικού e-mail.
Το Κέντρο Επισκεπτών Θησείου βρίσκεται στον ιστορικό χώρο του ΕΑΑ στο Θησείο στην κορυφή του λόφου Νυμφών, απέναντι από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης. Στεγάζεται στο κτίριο Σίνα (βλ. φωτογραφία) το οποίο θεμελιώθηκε το 1842 ύστερα από δωρεά του Γεώργιου Σίνα, επιχειρηματία και γενικού πρόξενου της Ελλάδας στη Βιέννη, και βασίστηκε σε σχέδια του Δανού αρχιτέκτονα Τheophil Hansen.
Σκοπός του Κέντρου είναι η καθημερινή ενημέρωση του κοινού σε θέματα Αστρονομίας καθώς και της σχεδόν δύο αιώνων επιστημονικής και πολιτιστικής ιστορίας του ΕΑΑ, η οποία είναι συνυφασμένη με καθοριστικές στιγμές στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο διπλανό λόφο της Πνύκας ο Μέτωνας πραγματοποίησε τις πρώτες αστρονομικές παρατηρήσεις στην αρχαία Αθήνα με το Ηλιοτρόπιό του.
Οι επισκέπτες του Κέντρου έχουν τη δυνατότητα να ξεναγηθούν στο Μουσείο Γεωαστροφυσικής, στη βιβλιοθήκη του ΕΑΑ η οποία περιλαμβάνει πλήθος από ιστορικά συγγράμματα και να δουν από κοντά ένα μεγάλο αριθμό επιστημονικών οργάνων του περασμένου αιώνα. Παράλληλα μπορούν να θαυμάσουν τα πρώτα τηλεσκόπια της Ελλάδας, όπως το μεσημβρινό τηλεσκόπιο Γ. Βούρη (1846) και το τηλεσκόπιο 16εκ. το οποίο βρίσκεται εδώ και 150 έτη κάτω από το θόλο-σύμβολο του κτηρίου Σίνα. Με το τηλεσκόπιο αυτό ο Julius Schmidt, αστρονόμος και τρίτος Διευθυντής του ΕΑΑ (1858-1884), σχεδίασε τον πλέον ακριβή χάρτη της Σελήνης του 19ου αιώνα.
Δίπλα στο κτίριο Σίνα βρίσκεται ένα μικρό κτίριο, το οποίο κατασκευάστηκε από το γνωστό αρχιτέκτονα Ernst Ziller – υπεύθυνο για το σχεδιασμό μεγάλου αριθμού δημοσίων κτηρίων το 19ο αιώνα στην Αθήνα και στεγάζει το μεσημβρινό τηλεσκόπιο 16εκ. Το τηλεσκόπιο κατασκευάστηκε από το γαλλικό οίκο Gautier και αγοράστηκε το 1896 ύστερα από δωρεά του γνωστού ευεργέτη Ανδρέα Συγγρού. Χρησιμοποιήθηκε συστηματικά για την υπηρεσία χρόνου του ΕΑΑ και από την εγκατάστασή του έως το 1964 καθόριζε την επίσημη ώρα Ελλάδος.
Σχεδόν 120μ νότια από το κτίριο Σίνα βρίσκεται ένα κτίριο, κατασκευασμένο από μάρμαρο Αίγινας με θόλο διαμέτρου 8μ, που φιλοξενεί το τηλεσκόπιο Δωρίδη. Το τηλεσκόπιο κατασκευάστηκε επίσης από το γαλλικό οίκο Gautier το 1902. Έλαβε το όνομά του προς τιμή του Δημήτριου Δωρίδη, Έλληνα της Γαλλίας, ο οποίος και χρηματοδότησε την κατασκευή του όταν αποβιώνοντας χωρίς απογόνους δώρισε όλη την περιουσία του στο ελληνικό κράτος. Χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον καθηγητή Δημήτριο Αιγινήτη, πέμπτο Διευθυντή του Αστεροσκοπείου Αθηνών, κατά την έκλειψη Ηλίου στις 30 Αυγούστου 1905.
Είναι ένα διοπτρικό τηλεσκόπιο μήκους 5μ, με διάμετρο κατόπτρου 40εκ. και η πρόσφατη ανακαίνισή του το 2014 το καθιστά πλήρως λειτουργικό για παρατηρήσεις του Αττικού ουρανού από το κοινό. Υπήρξε το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο της Ελλάδας μέχρι το 1959 οπότε και εγκαταστάθηκε στο λόφο «Κουφός» της Πεντέλης το τηλεσκόπιο Newall διαμέτρου 62.5εκ., ύστερα από δωρεά του Πανεπιστημίου Cambridge της Αγγλίας προς το ΕΑΑ. Το κτίριο του τηλεσκοπίου Newall στεγάζει το Κέντρο Επισκεπτών της Πεντέλης.
– Εκτός των πρωινών ξεναγήσεων, υπάρχει δυνατότητα βραδινών ξεναγήσεων για ομάδες έως 25 ατόμων κατόπιν συνεννόησης, και σε γλώσσες εκτός της ελληνικής και αγγλικής. Αυτές περιλαμβάνουν και νυχτερινή παρατήρηση με το τηλεσκόπιο Δωρίδη, καιρού επιτρέποντος. Οι ξεναγήσεις ξεκινούν στις 19:00 και κάθε 30 λεπτά, ως τις 21:00. Συνιστάται οι ενδιαφερόμενοι να προσέρχονται 15 λεπτά πριν την έναρξη της κάθε ξενάγησης.
– Σε συνεργασία με συλλόγους ερασιτεχνών αστρονόμων το Κέντρο διοργανώνει έκτακτες βραδυνές παρατηρήσεις του Αττικού ουρανού, καιρού επιτρέποντος.
– Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε το ακόλουθο φυλλάδιο.
– Για πρωινές επισκέψεις σχολείων και άλλων ομάδων καλέστε το 210-3490112. Για VIP Tours και Νυχτερινές Ξεναγήσεις καλέστε το 210-3490160 ή 210-3490055. Fax:210-8040453, e-mail: visitorcenter@noa.gr
– Υπεύθυνοι για την υποστήριξη του Κέντρου Επισκεπτών Θησείου είναι τα μέλη του ΙΑΑΔΕΤ Δρ. Αναστασία-Φιόρη Μεταλληνού, Δημήτρης Τσιμπίδας και Δ. Τσιούτσια.
Περί της Οργανικότητας και της Κίνησης Οργανικότητας ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΣ
Το πανανθρώπινο ρεύμα ΕΝΟΤΗΤΑΣ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΚΙ ΑΡΕΤΗΣ, που ονομάσαμε ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΣ , εμπνέεται, μελετά και υλοποιεί την ΙΔΕΑ της ΟΡΓΑΝΙΚΟΤΗΤΑΣ .