H Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι ξεκαθάρισε ότι η χώρα της δεν επιθυμεί να παραμείνει στην τελωνειακή ένωση με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Είναι η πρώτη φορά που η Ντάουνινγκ Στριτ απορρίπτει τόσο ξεκάθαρα την προοπτική παραμονής της Μεγάλης Βρετανίας σε τελωνειακή ένωση με την Ε.Ε.
«Όπως έχει πολλές φορές η πρωθυπουργός, το βασικό είναι πως θέλουμε να έχουμε τη δική μας ανεξάρτητη εμπορική πολιτική και να μπορούμε να συνάπτουμε εμπορικές συμφωνίες με τον υπόλοιπο κόσμο», ανέφερε εκπρόσωπος της κυρίας Μέι στους δημοσιογράφους, ενώ επίσημη πηγή του πρωθυπουργικού γραφείου, σύμφωνα με τον Guardian, ανέφερε: «Δεν είναι πολιτική μας η παραμονή στην τελωνειακή ένωση».
Η Τερέζα Μέι είχε και στο παρελθόν γνωστοποιήσει ότι η Βρετανία θα εγκαταλείψει την τελωνειακή Ενωση, αλλά κάποιοι υπουργοί ήλπιζαν ότι η χώρα θα μπορούσε να διατηρήσει μία ειδικού τύπου τελωνειακή σχέση με την ΕΕ.
Οι υποστηρικτές του Brexit αντιτείνουν ότι η εγκατάλειψη της τελωνειακής Ένωσης είναι η απόκτηση δυνατότητας για σύναψη εμπορικών συμφωνιών με άλλες, ταχύτερα αναπτυσσόμενες χώρες, σε ολόκληρο τον κόσμο.
Εγκατάλειψη της Τελωνειακής Ενωσης, σημαίνει ότι εφόσον η Βρετανία δεν συνάψει μια νέα εμπορική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση, οι εξαγωγές της θα περιπέσουν στους δασμούς που επιβάλει η Ε.Ε στα μη μέλη της και που κατά μέσο όρο είναι 5% για όλα τα προϊόντα, 10% για τα αυτοκίνητα και πάνω από 200% για συγκεκριμένα είδη πουλερικών.
Οι ηγετικές ικανότητες της Βρετανίδας πρωθυπουργού τίθενται υπό αμφισβήτηση από τη στιγμή που χάθηκε η κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις εκλογές του προηγούμενου Ιουνίου. Αν και τον Δεκέμβριο η ίδια εισέπραξε θετικά σχόλια για την προκαταρκτική συμφωνία περί Brexit, το πολιτικό της μέλλον φαίνεται πως είναι αβέβαιο εξαιτίας του διχασμού στο εσωτερικό του Συντηρητικού Κόμματος και των μηχανορραφιών για την ανατροπή της.
Οι αδιάλλακτοι υπέρμαχοι του Brexit, οι οποίοι προέρχονται από τη δεξιά πτέρυγα του Συντηρητικού Κόμματος, δημιουργούν εντάσεις καθώς προοδευτικά ενισχύεται ο φόβος πως η Μέι συνεργάζεται υπογείως με κομματικές υποομάδες που τάσσονται υπέρ του «μαλακού» Brexit, μια φόρμουλα που θα διατηρούσε στενούς δεσμούς ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ε.Ε. Μέχρι πρόσφατα, οι υποστηρικτές του Brexit είχαν εφησυχάσει πως οι διαπραγματευτικοί συμβιβασμοί της Μέι, συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας για το κόστος του διαζυγίου ύψους περίπου 39 δισ. λιρών, είχαν ως σκοπό να διασφαλίσουν το ίδιο το Brexit, που θα γίνει επισήμως πραγματικότητα τον Μάρτιο 2019. Τελευταία, όμως, κατηγορούν τη Μέι πως δεν πρόκειται να συμφωνήσει με την Ε.Ε. μια καθαρή έξοδο, αλλά αυτό που έχει πολιτογραφηθεί ως «Brino», δηλαδή σε ένα μόνο κατ’ όνομα Brexit (Brexit in Name Only).