Έρχονται μεγάλες αλλαγές στο θέμα των απλήρωτων κοινοχρήστων. Θα επιλύονται από τον Οκτώβριο με υποχρεωτική διαμεσολάβηση, σύμφωνα με όσα αναφέρει η εφημερίδα «Δημοκρατία». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, η νέα διαδικασία θα επιβαρύνει περισσότερο τους συνεπείς ενοίκους μιας πολυκατοικίας αλλά και τον διαχειριστή. Αντίθετα, θα ευνοήσει όσους συστηματικά δεν πληρώνουν.
Ο λόγος γι’ αυτό είναι ότι η προσπάθεια είσπραξης των κοινοχρήστων θα περιλαμβάνει εφεξής και τα έξοδα της διαμεσολάβησης, ήτοι τις αμοιβές του δαμεσολαβητή και του δικηγόρου.
Πιο συγκεκριμένα:
Εάν δεν υπάρχει συμφωνία ανάμεσα στα δύο μέρη, η αμοιβή του διαμεσολαβητή ορίζεται στα 100 ευρώ για μία ώρα, αλλά η ελάχιστη αμοιβή του φτάνει τα 250 ευρώ. Σε αυτό το ποσό δεν περιλαμβάνεται η αμοιβή των δικηγόρων.
Τι θα συμβεί όμως εάν η μία πλευρά δεν προσέλθει στη διαδικασία της διαμεσολάβησης;
Τότε ο διαμεσολαβητής συντάσσει πρακτικό με το άλλο μέρος να δικαιούται να προσφύγει δικαστικά, επισυνάπτοντας το σχετικό πρακτικό στην αγωγή.
Το δικαστήριο μπορεί να επιβάλλει ποινή ύψους 1.000 ευρώ έως 5.000 ευρώ στο μέρος που δεν προσήλθε στη διαδικασία αλλά και επιπλέον χρηματική ποινή ποσοστού 0,2% επί του αντικειμένου της διαφοράς σε περίπτωση ήττας του κα ποσοστού 0,1% σε περίπτωση εν μέρει ήττας του.
Επί της ουσίας, με το θεσμό του διαμεσολαβητή η κυβέρνηση επιχειρεί να λύσει το πρόβλημα των απλήρωτων κοινοχρήστων, πρόβλημα το οποίο έχει μετατραπεί σε «θηλιά» για τους διαχειριστές.
Να σημειωθεί ότι λόγω της οικονομικής κρίσης πολλοί καθυστερούν τα κοινόχρηστα κι άλλοι έχουν πάψει να πληρώνουν. Αυτό έχει ως συνέπεια πολλές πολυκατοικίες να μένουν χωρίς θέρμανση. Στοιχεία αναφέρουν ότι έξι στις δέκα πολυκατοικίες στην πρωτεύουσα δεν έχουν προμηθευτεί μέχρι στιγμής πετρέλαιο εξαιτίας των απλήρωτων λογαριασμών.