Η Άγκελα Μέρκελ απαντώντας σε ερώτηση για την προώθηση της ενταξιακής διαδικασίας των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, επαναλαμβάνει ότι για τη Γερμανία η ενταξιακή προοπτική των χωρών αυτών αποτελεί θεμελιώδες ζήτημα.
Ωστόσο, υπογραμμίζει τη συνάρτησή της με την πλήρωση συγκεκριμένων κριτηρίων και απαριθμεί σειρά υποστηρικτικών πρωτοβουλιών, προκειμένου αυτό να καταστεί δυνατό για τα συγκεκριμένα κράτη.
Σε αυτό το πλαίσιο σημειώνει ότι ο πρωθυπουργός των Σκοπίων θα είναι καλεσμένος της αυτή την εβδομάδα, και ότι ο ομοσπονδιακός ΥΠΕΞ «μόλις επέστρεψε από τη Σερβία και το Κόσσοβο. Αυτό σημαίνει ότι προσπαθούμε και σε αυτό το ζήτημα να διατηρούμε τη διαρκή επαφή σε πολιτικό επίπεδο».
Η Γερμανίδα καγκελάριος εκφράζει στην ιστοσελίδα της Καγκελαρίας και στην καθιερωμένη στήλη «Kanzlerin Direkt» την ελπίδα ότι έως τον Ιούνιο θα έχουν γίνει βήματα για τη συγκρότηση ενός κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου.
Με αφορμή την επικείμενη άτυπη Σύνοδο των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των κρατών – μελών της ΕΕ που θα διεξαχθεί την Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου, η κα Μέρκελ αναφέρει ότι στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνονται κυρίως θεσμικά ζητήματα, εν όψει και της προοπτικής των Ευρωεκλογών του 2019.
Ωστόσο, όπως αναφέρει δεν μπορεί να παραβλεφθεί και το γεγονός ότι επίκειται η Σύνοδος του Μαρτίου, στο πλαίσιο της οποίας θα θιγούν ζητήματα σχετικά με την ενίσχυση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης, αλλά και θέματα πρώτης προτεραιότητας όπως η μετανάστευση.
Η ίδια εκφράζει την ελπίδα ότι έως τον Ιούνιο θα έχουν γίνει βήματα για τη συγκρότηση ενός κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, ενώ επιπλέον, ως ζήτημα προς διαβούλευση, η Γερμανίδα Καγκελάριος κατονομάζει και τα ζητήματα άμυνας και της αμυντικής συνεργασίας.
Η Μέρκελ υπογραμμίζει για μία ακόμη φορά το θέμα της ενίσχυσης της οικονομικής και νομισματικής ένωσης, επί του οποίου εργάζονται σε παράλληλη βάση και οι Ευρωπαίοι ΥΠΟΙΚ στο πλαίσιο του Eurogroup, επεξεργαζόμενοι και το ζήτημα της τραπεζικής ένωσης.
Ολοκληρώνοντας την απάντησή της, η Καγκελάριος Μέρκελ θίγει και το ζήτημα της μετατροπής του ESM σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, θέμα που όπως λέει θα συμπεριληφθεί στην ημερήσια διάταξη μεσοπρόθεσμα.
Σε ό, τι αφορά το θέμα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και της κατανομής των βαρών μεταξύ των κρατών – μελών της ΕΕ, η Καγκελάριος Μέρκελ απαντά ότι έχει γίνει πολύς λόγος για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και για το γεγονός ότι δεν αποτελεί μονόδρομο.
Επισημαίνει, ωστόσο, ότι ενώ στο οικονομικό επίπεδο είναι προς αμοιβαίο συμφέρον όλων να παρέχεται οικονομική υποστήριξη προς τα κράτη–μέλη προκειμένου να προωθήσουν την οικονομική τους ανάπτυξη, σε ζητήματα όπως η μετανάστευση θα πρέπει να συμμετέχουν όλοι στην κατανομή των βαρών.
Κληθείσα να σχολιάσει τη διαδικασία ανάδειξης του «κορυφαίου υποψηφίου» για το αξίωμα του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Καγκελάριος αναγνωρίζει την πολυπλοκότητα της ισχύουσας, εφαρμοζόμενης διαδικασίας, αλλά ότι απαιτείται περισσότερη διαφάνεια και μέσω της κατονομασίας των υποψηφίων που υποδεικνύονται για τη θέση.