Σύσταση στις ελληνικές τράπεζες να καταναλώσουν προβλέψεις προκειμένου να μειώσουν τον όγκο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους, θα απευθύνει η επικεφαλής του SSM, Ντανιέλ Νουί, η οποία αναμένεται την ερχόμενη Τρίτη στην Αθήνα.
Η επίσκεψη της επικεφαλής του SSM που θα συμμετάσχει στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών (1–4/3), συμπίπτει με την έναρξη των stress tests στις ελληνικές τράπεζες στις 28 Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, στις συναντήσεις που θα έχει με τους τραπεζίτες, η κα Νουί θα θέσει θέμα μείωσης του υψηλού στοκ των προβλέψεων προκειμένου να μειωθούν ταχύτερα τα “κόκκινα” δάνεια. Καθώς οι παραδοχές των φετινών stress tests, σε αντίθεση με ό,τι ίσχυσε στα stress tests του 2015, δεν προβλέπουν ελάχιστους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, η κα Νουί θα καλέσει τις ελληνικές τράπεζες να προχωρήσουν σε δραστική χρήση (μείωση) των προβλέψεων με στόχο τη μείωση των NPEs.
Την άνεση για τη μείωση των προβλέψεων δίνουν στις ελληνικές τράπεζες οι υψηλοί δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας. Κάτι που αναμένεται να τους επισημάνει η επικεφαλής του SSM, δεδομένου ότι οι ελληνικές τράπεζες εισέρχονται στα stress tests με δείκτες Core Tier 1 στο 18% έναντι μέσου ευρωπαϊκού όρου στο 12,5%. Πρόκειται για μεγάλη και “αχρείαστη” διαφορά κεφαλαιακής επάρκειας, η οποία αντέχει και επιβάλλει, δεδομένου του τεράστιου όγκου μη εξυπηρετούμενων δανείων, την κατανάλωση προβλέψεων που έχουν σχηματισθεί για κάλυψη ζημιών από επισφάλειες.
Σημειώνεται ότι στο εννεάμηνο του 2017, η κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζικών ομίλων παρουσίασε οριακή βελτίωση, με τον Δείκτη Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών (Common Equity Tier 1 – CET1) να ανέρχεται, σε ενοποιημένη βάση, στο 17,1% από 16,9% το Δεκέμβριο του 2016.
Στην παρούσα φάση οι συσσωρευμένες προβλέψεις των ελληνικών τραπεζών ανέρχονται σε 58 δισ. ευρώ. Κατά τη διάρκεια του εννεαμήνου του 2017 παρατηρήθηκε σταδιακή πτώση του λόγου κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων από συσσωρευμένες προβλέψεις, ο οποίος πάντως διατηρήθηκε ελαφρά κάτω από το 50% (2017 γ΄ τρίμηνο: 48,0%, 2017 β΄ τρίμηνο: 48,3%, 2017 α΄ τρίμηνο: 49,1%, 2016 δ΄ τρίμηνο: 49,7%).
Σύμφωνα με το σκεπτικό του SSM, οι τράπεζες θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν κεφάλαια που είναι στοκαρισμένα σε προβλέψεις και τα οποία έχουν προέλθει από τις προηγούμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, για διαγραφές δανείων, αλλά και για ανάληψη ζημιών από πωλήσεις “κόκκινων” δανείων.
Οι πωλήσεις “κόκκινων” δανείων θα δρομολογηθούν εντός του τρέχοντος έτους, οπότε προγραμματίζονται πωλήσεις 13 δισ. ευρώ τουλάχιστον. Οι διαγραφές δανείων έχουν αποτελέσει μέχρι στιγμής το κύριο μέσο για τη μείωση των NPLs. Στο εννεάμηνο του 2017 οι διαγραφές μη εξυπηρετούμενων δανείων ανήλθαν σε 5,2 δισ. ευρώ και αφορούσαν σε σημαντικό βαθμό καταγγελμένες απαιτήσεις επιχειρηματικών δανείων.
Σύμφωνα με όσα αναφέρουν τραπεζίτες στο Capital.gr, οι διαγραφές δανείων στις οποίες θα προχωρήσουν φέτος οι τράπεζες θα κινηθούν στα 3 – 4 δις. ευρώ. Στη διετία 2018 – 2019 οι συνολικές διαγραφές μη εξυπηρετούμενων δανείων θα ανέλθουν σε 10,6 δις. ευρώ και θα αφορούν 2,2 δις. ευρώ στεγαστικά δάνεια, 2,4 δις. ευρώ καταναλωτικά και 5,9 δις. ευρώ επιχειρηματικά δάνεια, τα οποία οι τράπεζες εκτιμούν ότι δεν πρόκειται να ανακτήσουν.