Η μεν πρώτη κατηγορουμένη αντιμετωπίζει το αδίκημα της απλής συνέργειας στα αδικήματα της απιστίας και της υπεξαίρεσης που βαρύνουν τον κ. Φουρμελάδη, οι δε άλλοι δυο κατηγορούμενοι δικάζονται για το αδίκημα της ψευδούς βεβαιώσεως. Και αυτό διότι φέρονται να βεβαίωσαν ότι στα ταμεία της ΜΚΟ υπήρχε η επιχορήγηση που είχε δοθεί από το υπουργείο Εξωτερικών, όμως τα χρήματα είχαν ήδη δαπανηθεί.
Όπως αναφέρεται στο παραπεμπτικό βούλευμα, ο Δ. Φουρλεμάδης ιδιοποιήθηκε παράνομα 5,6 εκατομμύρια ευρώ αλλά και άλλες μικρότερες επιχορηγήσεις που είχαν δοθεί από το υπουργείο Εξωτερικών για φιλανθρωπικές αποστολές. Κατηγορείται επίσης για ποσό 250.000 ευρώ που δόθηκε ως αποζημίωση σε μεταφορική εταιρία, με την οποία είχε κλειστεί συμφωνία μεταφοράς πουλερικών. Η συμφωνία, ωστόσο, αυτή ποτέ δεν υλοποιήθηκε καθώς δεν είχε βρεθεί ούτε ο προορισμός της φιλανθρωπικής αποστολής αλλά ούτε και το εμπόρευμα.
Σύμφωνα με τη δικογραφία το ποσό των 5,6 εκατ. ευρώ αποτελούσε προκαταβολή επιχορήγησης που δόθηκε το 2005 για να σταλεί ανθρωπιστική βοήθεια στην Ζιμπάμπουε και στο Μαλάουι. Ωστόσο, τα χρήματα φέρονται να δαπανήθηκαν εξ ολοκλήρου για διάφορες δαπάνες, όπως πληρωμές μισθοδοσίας της ΜΚΟ, λογαριασμών ΔΕΚΟ, πληρωμές ΙΚΑ και φόρων, αμοιβές επικοινωνιολόγων.
Πάντως, από την πλευρά του ο κ. Φουρμελάδης αρνείται τις κατηγορίες και υποστηρίζει ότι τα χρήματα δόθηκαν για να εξυπηρετηθούν ανάγκες της οργάνωσης και ότι ο ίδιος σε καμία περίπτωση δεν έχει διαπράξει το αδίκημα της υπεξαίρεσης.
Σήμερα στην κατάθεσή του στο δικαστήριο, ο κ. Δήμτσας αναφέρθηκε στον έλεγχο που ζητήθηκε από την Εκκλησία της Ελλάδος τον Μάιο του 2008 στα οικονομικά στην «Αλληλεγγύης» για να επισημάνει: «Ο έλεγχος επεφύλασσε μία δυσάρεστη έκπληξη. Τα ταμεία της, ενώ θα έπρεπε να είχαν μέσα 5,6 εκατομμύρια ευρώ, είχαν μόλις 330.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 180.000 ήταν δεσμευμένα για την κάλυψη επιταγών και άμεσα ταμειακά διαθέσιμα περί τις 5.000 ευρώ. Ζητήσαμε από τον κ. Φουρλεμάδη να μας παραδώσει τα οικονομικά στοιχεία, και δεσμεύθηκε ότι θα το κάνει την επόμενη ημέρα. Όμως δεν το έκανε και δεν έδωσε καμία εξήγηση».
Όπως τόνισε ο μάρτυρας όταν τελικά το 2006, το υπουργείο Εξωτερικών αντιλήφθηκε ότι δεν έφτασε ποτέ η αποστολή στον προορισμό της, ζήτησε πίσω τα χρήματα από την «Αλληλεγγύη». Όμως, επειδή τα χρήματα αυτά δεν υπήρχαν, τότε σύμφωνα με τον μάρτυρα «ο κ. Φουρλεμάδης συγκάλεσε το Διοικητικό Συμβούλιο και πρότεινε τη σύναψη δανειακής σύμβασης, προκειμένου να επιστραφούν τα 5,6 εκ. ευρώ στο υπουργείο.» Κατά το μάρτυρα, ελήφθη πράγματι δάνειο από εφοπλιστή και τα χρήματα επεστράφησαν. Έπρεπε όμως να αποπληρωθεί και το δάνειο από τον εφοπλιστή. Για το σκοπό αυτό η ΜΚΟ έλαβε από το υπουργείο Εξωτερικών νέα επιχορήγηση, για αποστολή πουλερικών αυτή τη φορά στο Ιράκ και η προκαταβολή των 5,6 εκατομμυρίων που εισπράχθηκε, αυθημερόν δόθηκε στον εφοπλιστή για την εξόφληση του δανείου!
Ο κ. Δήμτσας σημείωσε ακόμη στην κατάθεσή του πως όταν ανέλαβε τη διοίκηση της ΜΚΟ «εντοπίστηκαν 19 ακόμη προγράμματα για τα οποία είχαν ληφθεί προκαταβολές, αλλά δεν εκτελέστηκαν ποτέ..».
Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι το υπουργείο Εξωτερικών έχει καταλογίσει στην «Αλληλεγγύη» ποσό επιστροφής 6,4 εκατ. ευρώ ενώ έχουν δεσμευθεί ακίνητα της ΜΚΟ αλλά και της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, δεδομένου ότι η οργάνωση είναι ΝΠΔΔ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Πάντως, σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε ο μάρτυρας, ο Δ. Φουρλεμάδης έχει επιστρέψει τις 500.000 ευρώ.
Η ακροαματική διαδικασία θα συνεχιστεί στις 2 Μαρτίου.