Τι θα προκύψει από τη συγχώνευση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά
Την εκτίμηση ότι με την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής η τεχνολογική και τεχνική εκπαίδευση αναβαθμίζεται, εξέφρασε ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου, μιλώντας στη σημερινή, τρίτη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.
«Η τεχνολογική εκπαίδευση κακώς είναι ταυτισμένη με τα ΤΕΙ και κακώς στη συνείδηση της κοινωνίας δεν θεωρείται ένα προσόν, μια εκπαιδευτική διαδικασία εξαιρετικά μεγάλης σημασίας, όπως πρέπει να είναι» είπε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι το ζήτημα είναι η αναβάθμιση της τεχνολογικής και τεχνικής εκπαίδευσης, παραπέμποντας στην τοποθέτηση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ). «Το ΤΕΕ θεωρεί σημαντική αυτή την πρωτοβουλία, και στο πλαίσιο αναβάθμισης της τεχνολογικής και τεχνικής εκπαίδευσης και στη διαδικασία με την οποία θα επιλυθούν επαγγελματικά προβλήματα δεκαετιών» τόνισε.
Ο κ. Γαβρόγλου, μάλιστα, απαρίθμησε άλλες 11 σημαντικές πρωτοβουλίες του υπουργείου που αποτυπώνονται στο νομοσχέδιο, εκτός από την ίδρυση του νέου πανεπιστημίου, που θα προκύψει από τη συγχώνευση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά:
- Διετή προγράμματα σπουδών: «Για πρώτη φορά στην ιστορία των πανεπιστήμιων μας κατοχυρώνεται αυτή η δυνατότητα να υπάρχουν τα διετή προγράμματα τα οποία είναι στο συνολικό σχέδιο αναβάθμισης και της επαγγελματικής εκπαίδευσης, διότι σε αυτά θα έχουν προνομιακή πρόσβαση οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ. Είναι προγράμματα που θα ιδρυθούν σε συνεργασία και με τους τοπικούς παραγωγικούς φορείς»σχολίασε ο υπουργός και υπενθύμισε ότι από φέτος, το ποσοστό πρόσβασης των αποφοίτων των ΕΠΑΛ στα πανεπιστήμια θα αυξηθεί από το 1% στο 5%.
- Εθνικό Συντονιστικό Όργανο Μαθητείας: «Η μαθητεία παρά τον χλευασμό και την κριτική με την οποία αντιμετωπίστηκε από διάφορα κόμματα είναι μια πραγματικότητα που τα παιδιά πρώτα θεωρούν ότι κερδίζουν πάρα πολλά, αλλά και είναι κάτι το οποίο θέλουμε να έχει μέλλον, με κανόνες και με αυστηρότητα» ανέφερε ο κ. Γαβρόγλου.
- Καθιέρωση 14χρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης: Ο υπουργός επανέλαβε ότι από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει σε περίπου 200 δήμους η υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση, με στόχο να γενικευτεί. Επίσης, ανέφερε ότι με βάση το ευρωπαϊκό στρατηγικό πλαίσιο ΕΚ2020, στόχος είναι μέχρι το 2020 τουλάχιστον το 95% των παιδιών, από 4 ετών μέχρι την ηλικία υποχρεωτικής σχολικής φοίτησης, να συμμετάσχει στην προσχολική εκπαίδευση.
- Μετεγγραφές αδελφών: « Νομίζουμε ότι είναι ένα κοινωνικό μέτρο που ελπίζουμε να έχει την αποδοχή όλων των πτερύγων στο κοινοβούλιο», σχολίασε.
- Ειδικοί Λογαριασμοί Έρευνας: Για τους ειδικούς λογαριασμούς έρευνας στα πανεπιστήμια, ο υπουργός είπε ότι θα κατατεθεί τροπολογία ώστε να γίνει πιο απλή και σύντομη η απόφαση για την ανάληψη υποχρέωσης για τις δαπάνες μέχρι 2.500 ευρώ ώστε ένα ερευνητικό πρόγραμμα να αρχίσει να τρέχει χωρίς καθυστερήσεις.
- Απλοποίηση διαδικασιών για μεταπτυχιακά προγράμματα: Ο κ. Γαβρόγλου είπε ότι τα μεταπτυχιακά προγράμματα που δεν θα έχουν δίδακτρα θα μπορούν να δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως μετά την απόφαση της Συγκλήτου, χωρίς να απαιτείται έγκριση από το υπουργείο Παιδείας, όπως γίνεται με τα υπόλοιπα μεταπτυχιακά προγράμματα.
- Σχολικές μονάδες στα καταστήματα κράτησης: «Σε όλες τις φυλακές θα υπάρχει δυνατότητα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας αλλά το σημαντικότερα είναι ότι θα μπορούν, πέρα από το δημοτικό και το γυμνάσιο, να υπάρχουν σχολεία δεύτερης ευκαιρίας, να υπάρχουν γενικά λύκεια, επαγγελματικά λύκεια, όπως και δημόσια ΙΕΚ» είπε χαρακτηριστικά.
- Επιτροπές ηθικής της έρευνας: Ο υπουργός αναφέρθηκε και στην καθιέρωση επιτροπών ηθικής της έρευνας, σημειώνοντας πως σε όλο τον κόσμο παίζουν σημαντικό ρόλο ακόμη και στη διατύπωση των προκηρύξεων των προγραμμάτων και θα είναι ένα θεσμός σημαντικός.
- Αλλάζει ο χαρακτήρας των δημιουργικών εργασιών του λυκείου: «Αλλάζουμε τον χαρακτήρα των δημιουργικών εργασιών του λυκείου, καθώς λάβαμε υπόψιν και την ανατροφοδότηση που λάβαμε από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς. Δεν θα είναι πλέον μια διακριτή διαδικασία εντός του ωρολογίου προγράμματος, αλλά θα εντάσσεται στη γενικότερη μαθησιακή διαδικασία» τόνισε.
- Συνένωση ειδικοτήτων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση με κοινές αναθέσεις: «Η πρωτοβουλία αυτή θα συμβάλλει στην πολύ καλύτερη διαχείριση του εκπαιδευτικού προσωπικού και σε δικαιότερες υπηρεσιακές μεταβολές. Δεν είναι μόνο μια τεχνική διεργασία αλλά μια εκπαιδευτική διαδικασία» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γαβρόγλου.
- Αλλαγές στα εξεταζόμενα μαθήματα της Γ’ τάξης των ΓΕΛ: «Μειώνουμε τα εξεταζόμενα μαθήματα στη Γ΄ Λυκείου των ΓΕΛ από 14 σε 4. Αυτό δεν σημαίνει ότι για τα υπόλοιπα 10 δεν θα γίνονται εξετάσεις. Θα γίνονται στη διάρκεια του χρόνου» κατέληξε ο κ. Γαβρόγλου, σημειώνοντας παράλληλα, ότι με αυτόν τον τρόπο γίνεται προσπάθεια αποδραμματοποίησης των εξετάσεων.
Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, διατυπώθηκαν προβληματισμοί για το ότι δεν έχει υπάρξει κάποια συγκεκριμένη απάντηση εκ μέρους του υπουργείου για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του νέου πανεπιστημίου. Ακόμη, εκφράστηκαν ενστάσεις, με αφορμή το ότι οι αρμόδιοι φορείς για να γνωμοδοτήσουν για την ίδρυσή του, η ΑΔΙΠ (Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση) και το ΕΣΕΚΑΑΔ (Εθνικό Συμβούλιο Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού), δεν ρωτήθηκαν, αλλά και για το ότι δεν επελέγη να γίνει η ίδρυση του ΠΔΑ με Προεδρικό Διάταγμα όπως ορίζει ρητά ο ν.4485/2017. Τέλος, εκφράστηκε και η άποψη ότι υπάρχει κίνδυνος να «εκτροχιαστεί» το σύστημα μετεγγραφών με τη νέα ρύθμιση για τις μετεγγραφές αδερφών.