Δεν αναμένει ζημιές η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) από τις τέσσερις αγωγές που έχουν κατατεθεί σε βάρος της και άλλων θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης από καταθέτες, μετόχους, και ομολογιούχους κυπριακών τραπεζών. Στην ετήσια έκθεσή της για το 2017, η Ευρωπαϊκή Κεντρική αναφέρει ότι οι ενάγοντες ισχυρίζονται ότι έχουν υποστεί οικονομικές ζημίες λόγω πράξεων οι οποίες, κατά την άποψή τους, οδήγησαν στην αναδιάρθρωση των εν λόγω πιστωτικών ιδρυμάτων στο πλαίσιο του προγράμματος οικονομικής στήριξης της Κύπρου. Σ
Στην έκθεση υπογραμμίζεται πως το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ έκρινε δώδεκα παρεμφερείς υποθέσεις απαράδεκτες στο σύνολό τους το 2014. Εφέσεις ασκήθηκαν για οκτώ από αυτές τις αποφάσεις και το 2016 το Δικαστήριο της ΕΕ είτε επιβεβαίωσε το απαράδεκτο των υποθέσεων ή έλαβε απόφαση υπέρ της ΕΚΤ, αναφέρεται στην έκθεση. Σημειώνεται επίσης ότι «η συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη διαδικασία που οδήγησε στην κατάρτιση του προγράμματος οικονομικής στήριξης της Κύπρου περιορίστηκε στην παροχή τεχνικών συμβουλών, σύμφωνα με τη Συνθήκη για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ), σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και στην έκδοση μη δεσμευτικής γνώμης σχετικά με το κυπριακό σχέδιο νόμου περί εξυγίανσης πιστωτικών και άλλων ιδρυμάτων».
Το θέμα των αγωγών χρονολογείται από το 2013 και μετά τις αποφάσεις του Eurogroup για το κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο. Όπως αναφερόταν στις αγωγές, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στέρησαν από τους καταθέτες τα χρήματά τους και υπερέβησαν με σοβαρό τρόπο τα όρια της εξουσίας τους, προκαλώντας την πρόωρη ψήφιση ενός εργαλείου bail-in για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ιδιώτες καταθέτες καθώς και μια κυπριακή διαφημιστική εταιρεία στράφηκαν το 2013 προς το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ, κατά των επίμαχων διατάξεων του μνημονίου. Ζητούσαν την ακύρωση της πράξης του Eurogroup και αξίωναν αποζημίωση από την Κομισιόν και την ΕΚΤ που θα αντιστοιχούσε στην αξία των καταθέσεων που απώλεσαν. Το 2014 το ίδιο Δικαστήριο είχε απορρίψει τις προσφυγές ακύρωσης της κοινής δήλωσης του Eurogroup με το σκεπτικό ότι η χρηματοοικονομική βοήθεια προς την Κύπρο προερχόταν από τον EMΣ, που όμως δεν αποτελεί θεσμικό όργανο της ΕΕ. Στην πράξη, το Δικαστήριο αποφάσισε, πως ο κίνδυνος από το «μη κούρεμα» για το δημόσιο συμφέρον, θα ήταν ακόμη μεγαλύτερος και παραθέτει το εξής σκεπτικό: «Η υπογραφή του επίμαχου μνημονίου κατανόησης ανταποκρίνεται σε σκοπό γενικού συμφέροντος που επιδιώκει η Ένωση, ήτοι στη διασφάλιση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος της ζώνης του ευρώ στο σύνολό της.
Πάντως αγωγές εκκρεμούν και εντός Κύπρου. Πρόσφατα και δεύτερη αγωγή καταχωρήθηκε στο επαρχιακό δικαστήριο Λευκωσίας από τους παλαιούς μετόχους της Τράπεζας Κύπρου από 135 πρόσωπα οι οποίοι διεκδικούν αποκατάσταση των μετοχών του ή αποζημίωση. Η πρώτη αγωγή καταχωρήθηκε το 2014 από 285 φυσικά και νομικά πρόσωπα. Ακόμη όμως να οριστεί η πρώτη δικάσιμος.