Ρύθμιση με την οποία τα πρόστιμα που επιβάλλονται αποκλειστικά από την Επιτροπή Ανταγωνισμού θα μπορούν να αποπληρώνονται σε περισσότερες από 12 δόσεις προωθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης. Η «διευκόλυνση» δεν έχει μόνο οικονομική διάσταση, αλλά στην περίπτωση, μάλιστα, που οι εταιρείες έχουν συμμετάσχει και στη λεγόμενη «διαδικασία της διευθέτησης διαφορών», τους επιτρέπει να αποφεύγουν τις ποινικές διώξεις για οικονομικά εγκλήματα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, για όσο χρόνο δηλαδή αποπληρώνουν το πρόστιμο.
Στην πραγματικότητα πρόκειται για μία ακόμη ευνοϊκή ρύθμιση που αφορά κυρίως τις κατασκευαστικές επιχειρήσεις, οι οποίες εμπλέκονταν στο περιβόητο «καρτέλ των εργολάβων» και τιμωρήθηκαν με συνολικό πρόστιμο 80,7 εκατ. ευρώ για νόθευση διαγωνισμών σε πληθώρα μεγάλων δημόσιων έργων. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες της «Κ» από αρμόδιους παράγοντες του υπουργείου, η σχετική ρύθμιση φέρεται να βρίσκεται σε αρκετά προχωρημένο στάδιο επεξεργασίας και δεν αποκλείεται να περιληφθεί σε κάποιες από τις προσεχείς νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.
Αν και η σχεδιαζόμενη ρύθμιση δεν θα αφορά αποκλειστικά τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στις κατασκευαστικές εταιρείες, αλλά θα έχει εφαρμογή σε όλα τα πρόστιμα που επιβάλλει η Επιτροπή Ανταγωνισμού, εφαλτήριο φέρεται να αποτέλεσε η πολύκροτη υπόθεση. Παράγοντες, μάλιστα, που δραστηριοποιούνται στην εν λόγω αγορά υποστηρίζουν ότι κάποιες από τις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις υπέβαλαν σχετικό αίτημα στην κυβέρνηση.
Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, τα πρόστιμα που επιβάλλονται από την Επιτροπή Ανταγωνισμού εισπράττονται, κατά τον Κώδικα Εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων, από την εκάστοτε αρμόδια ΔΟΥ. Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο, όπως συμβαίνει με όλα τα πρόστιμα που επιβάλλονται από το Δημόσιο, η καταβολή τους επιτρέπεται να γίνεται σε 12 το πολύ δόσεις. Το εξαιρετικά ενδιαφέρον εν προκειμένω δεν είναι ότι η κυβέρνηση μελετά μια «διευκόλυνση» προς τις επιχειρήσεις για τα πρόστιμα που τους επιβάλλονται από το Δημόσιο εν γένει, αλλά ειδικά γι’ αυτά που επιβάλλονται από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόστιμο των 80,7 εκατ. ευρώ, το οποίο επιβλήθηκε σε 10 εταιρείες, είναι, ούτως ή άλλως, πολύ χαμηλότερο (περίπου 50%) από αυτό που θα επιβαλλόταν αν εφαρμοζόταν μόνο η βασική αρχή υπολογισμού των προστίμων, δηλαδή μέχρι του 10% του κύκλου εργασιών της εταιρείας. Αυτό, διότι στην εν λόγω υπόθεση επιβλήθηκαν για τρεις διαφορετικούς λόγους μειωμένα πρόστιμα.
Πρώτον, οι εταιρείες συμμετείχαν στη λεγόμενη «διευθέτηση διαφορών» που προβλέπει μείωση των προστίμων κατά 15%. Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία αυτή θεσπίστηκε τον Μάιο του 2016, με αφορμή το «καρτέλ των εργολάβων», και προβλέπει τη μείωση του προστίμου σε περίπτωση που μια εταιρεία παραδέχεται την ενοχή της και διευκολύνει τη διαδικασία. Mε τον ίδιο νόμο, τον 4389/2016, θεσπίστηκε μία ακόμη πιο ευνοϊκή διάταξη για τις επιχειρήσεις, κατά πολλούς σκανδαλώδης: για τις επιχειρήσεις που υπάγονται επιτυχώς στη διευθέτηση διαφορών και εξοφλούν ολοσχερώς το πρόστιμο, εξαλείφεται το αξιόποινο των σχετικών εγκλημάτων που στοιχειοθετούνται με την ίδια παράβαση και επέρχεται πλήρης απαλλαγή από άλλου είδους διοικητικές κυρώσεις. Στην περίπτωση της καταβολής του προστίμου σε δόσεις, αναστέλλεται η ποινική δίωξη για όσο χρόνο διαρκεί η ρύθμιση.
Δεύτερον, η Επιτροπή Ανταγωνισμού μείωσε κατ’ εξαίρεση το πρόστιμο για τις 10 εταιρείες, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την κακή οικονομική κατάσταση του κατασκευαστικού κλάδου (προστιθέμενη αξία των κατασκευών στα 8,1 δισ. ευρώ ή 4% του ΑΕΠ το 2013 από 22,5 δισ. ευρώ ή 11% του ΑΕΠ το 2006).
Τρίτον, η Αρχή έκανε δεκτό το αίτημα δύο εταιρειών που επικαλέστηκαν αδυναμία πληρωμής και μείωσε περαιτέρω το επιβληθέν πρόστιμο.