O Μπράνκο Αζέσκι έστειλε επιστολή στον Πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνο Μίχαλο – Ολοκληρώθηκε σήμερα ο 7ος γύρος συνομιλιών για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την ΠΓΜΔ
O πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Αζέσκι, έστειλε επιστολή προς τον πρόεδρο του ΔΣ της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ) και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΕΒΕΑ), Κωνσταντίνο Μίχαλο, με την οποία προτείνει να εντατικοποιηθούν εκ νέου οι ενέργειες για τη σύναψη Συμφωνίας Αποφυγής Διπλής Φορολογίας μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ.
Ο κ.Αζέσκι, στην επιστολή σημειώνει ότι η οικονομία είναι αυτή που πρώτη οικοδομεί γέφυρες συνεργασίας και το παράδειγμα μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών είναι το πλέον ενδεικτικό, καθώς όπως αναφέρει οι επιχειρήσεις ήταν αυτές που κατά τα προηγούμενα χρόνια διατηρούσαν απρόσκοπτη τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, ακόμη και όταν οι πολιτικές διαδικασίες υποχωρούσαν.
«Οι δυνατότητες για την ενδυνάμωση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών δεν έχουν αξιοποιηθεί στον μέγιστο βαθμό. Οι εταιρείες μας μπορούν να επιτύχουν πολλά πράγματα. Αυτές μπορούν να καταστούν καθοριστικός παράγοντας στην επίτευξη του επιθυμητού επιπέδου οικονομικής ανάπτυξης και στις δύο χώρες, ωστόσο για να συμβεί αυτό θα πρέπει να εξασφαλίσουμε στις επιχειρήσεις τις απαραίτητες συνθήκες», αναφέρει ακόμη στην επιστολή του ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου της ΠΓΔΜ.
Συνομιλίες για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την ΠΓΜΔ
Ο 7ος γύρος συνομιλιών για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) μεταξύ της Ελλάδας και της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή στα Σκόπια.
Όπως σημειώνει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του, η συνάντηση αποτελεί «τη συνέχεια του φιλικού και εποικοδομητικού διαλόγου, σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος, προς στήριξη των προσπαθειών που καταβάλλεται από τις κυβερνήσεις για τη δημιουργία ενός θετικού πολιτικού κλίματος στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών».
Στις συζητήσεις συμμετείχαν εμπειρογνώμονες από τους αρμόδιους εθνικούς φορείς, προστίθεται στην ανακοίνωση.
Μεταξύ των τομέων, επί των οποίων συμφωνήθηκε συνεργασία, συγκαταλέγονται έργα συνδεσιμότητας, η αστυνομική συνεργασία, τα ευρωπαϊκά προγράμματα, ο πολιτισμός, η εκπαίδευση, η πολιτική προστασία, η δημόσια διοίκηση, η υγεία, η συνεργασία μεταξύ των Διπλωματικών Ακαδημιών και η προώθηση επιχειρηματικών πρωτοβουλιών. Δρομολογήθηκε, επίσης, συνεργασία στο τομέα της σεισμολογίας και μονογράφηκε Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) για τη συνεργασία στον τομέα της πολιτικής προστασίας.
Η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα.