Η Ρουμανία υποστήριξε χθες την Πολωνία (1 Φεβρουαρίου) απορρίπτοντας έντονα προτάσεις στο ζήτημα της διασύνδεσης των μελλοντικών επιδοτήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την τήρηση του κράτους δικαίου από τα κράτη μέλη.
«Η σύνδεση των κονδυλίων με άλλα στοιχεία θα αποτελούσε σοβαρή παραβίαση των θεμελιωδών αρχών της ΕΕ», δήλωσε ο Teodor Meleșcanu, Υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας.
Πρόσθεσε επίσης ότι οι επιδοτήσεις «έχουν ως θεμελιώδη στόχο την αλληλεγγύη και τη σύγκλιση μεταξύ των οικονομιών των κρατών μελών».
Ο ίδιος μίλησε σε συνέντευξη Τύπου μαζί με τον Πολωνό ομόλογό του, Jacek Czaputowic, ο οποίος επανέλαβε την αντίθεση της Βαρσοβίας στην εισαγωγή τέτοιων προϋποθέσεων, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο «δεν συμμορφώνεται με τις συνθήκες της ΕΕ».
Η Επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ Vera Jourova, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι της είχε ανατεθεί να προτείνει «ένα πλαίσιο που θα υπογραμμίσει την ανάγκη σεβασμού του κράτους δικαίου» για να υπάρχει ωφέλεια από τη χρηματοδότηση της ΕΕ στον προϋπολογισμό του 2021-27.
Το κύριο κράτος που θα επηρεαστεί από αυτό θα είναι η Πολωνία στην οποία έχουν διατεθεί 86 δισ. Ευρώ στον προϋπολογισμό 2014-2020, καταστώντας τη χώρα ως το μεγαλύτερο αποδέκτη Ευρωπαϊκής χρηματοδότησης μεταξύ των νεοεισερχομένων στην ΕΕ.
Ωστόσο, η Βαρσοβία βρίσκεται ήδη σε έντονη συμπλοκή με την ΕΕ, η οποία έχει ήδη κινήσει πειθαρχικές διαδικασίες τον Δεκέμβριο σχετικά με την πολωνική νομοθεσία η οποία έχει επικριθεί ότι εμποδίζει την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης,.
Η κυβέρνηση της Ρουμανίας, τη δεύτερης φτωχότερης χώρας του μπλοκ, βρίσκεται επίσης στο στόχαστρο των Βρυξελλών σχετικά με τη νομοθεσία για την οποία υπάρχουν φόβοι ότι θα υπονομεύσει τη μάχη ενάντια στη διαφθορά.
Ο επόμενος προϋπολογισμός θα αποτελέσει σημαντική πηγή προστριβών στην επόμενη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 23 Φεβρουαρίου. Ήδη πολλά κράτη-μέλη αντιστέκονται σε προτάσεις για αύξηση των συνεισφορών του προϋπολογισμού για να καλυφθεί το κενό που αφήνει η Βρετανία.