Ειδικές δράσεις ετοιμάζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προκειμένου να αντιμετωπίσει μια πολύ σημαντική πρακτική αποφυγής και καθυστέρησης εκπλήρωσης φορολογικών υποχρεώσεων. Πολλοί φορολογούμενοι – ένα ποσοστό που κυμαίνεται από 3% έως 5% ανάλογα με το είδος της φορολογίας – δεν προχωρούν στην υποβολή φορολογικής δήλωσης, κυρίως εισοδήματος, Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών ή ΦΠΑ προκειμένου να κερδίσουν χρόνο αφού έτσι καθυστερούν τη βεβαίωση του φόρου, την πληρωμή του ή στην περίπτωση της μη πληρωμής, την λήψη μέτρων αναγκαστικής είσπραξης εναντίον τους όπως είναι οι κατασχέσεις.
Στο σχέδιο της ΑΑΔΕ για τη στοχοθεσία των υπηρεσιών της του 2018 περιλαμβάνονται συγκεκριμένες δράσεις προκειμένου όσοι δεν υποβάλλουν φορολογική δήλωση να συμμορφωθούν με τη σχετική υποχρέωση και έτσι να μην χάνονται φορολογικά έσοδα. Συγκεκριμένα προβλέπεται:
-Εντός 30 ημερών από την λήξη της προθεσμίας υποβολής κάθε είδους φορολογικής δήλωσης η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (πρώην ΚΕΠΥΟ) της ΑΑΔΕ θα αποστέλλει στη Διεύθυνση Φορολογικής Συμμόρφωσης (ΔΦΣ) αναλυτικό αρχείο με τα στοιχεία όλων των φορολογούμενων που δεν έχουν υποβάλλει την προβλεπόμενη δήλωση.
-Ενημέρωση μέσω τηλεφωνικής κλήσης ή μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των φορολογούμενων που δεν υπέβαλαν τη φορολογική τους δήλωση για τη σχετική εκκρεμότητα. Συνολικά μαζί με τις κλήσεις και τα email στους φορολογούμενους με ληξιπρόθεσμες οφειλές θα πραγματοποιηθούν φέτος τουλάχιστον 100.000 “ενημερώσεις” προς τους φορολογούμενους.
-Υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ των ενεργών υπόχρεων σε ποσοστό τουλάχιστον 97%.
– Συμμόρφωση τουλάχιστον 21% επί των μη υποβληθεισών εμπροθέσμως δηλώσεων φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων μετά από δράσεις της ΔΣΦ.
– Συμμόρφωση τουλάχιστον 22% επί των μη υποβληθεισών εμπροθέσμως δηλώσεων φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων στο επεξεργασμένο αρχείο (βάσει κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου), μετά από δράσεις της ΔΣΦ, υπό την προϋπόθεση της έγκαιρης παραλαβής του αρχείου.
-Λήψη αρχείου από τον ΕΦΚΑ για τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις που αφορούν τις καταβαλλόμενες ασφαλιστικές εισφορές και διασταύρωσή τους με το αρχείο υποβολής δηλώσεις Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών προκειμένου να εντοπισθούν επιχειρήσεις που δεν υποβάλλουν τη σχετική φορολογική δήλωση. Θα πρέπει μετά τη σχετική δράση να υποβληθούν τουλάχιστον 8.000 δηλώσεις ΦΜΥ επιπλέον αυτών που υποβάλλονται εμπρόθεσμα.
Τι συνεπάγεται η μη υποβολή δήλωσης εισοδήματος
Αναλυτικά, τα πρόστιμα για μη υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος είναι τα εξής:
-100 ευρώ, για φυσικά πρόσωπα που δεν τηρούν βιβλία. Δηλαδή μισθωτοί και συνταξιούχοι που δεν έχουν έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα.
-250 ευρώ, για νομικά πρόσωπα που έχουν απλογραφικά βιβλία, δηλαδή όσοι αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών ή είναι μισθωτοί και έχουν εισοδήματα και από επιχειρηματική δραστηριότητα.
-500 ευρώ, για νομικά πρόσωπα που τηρούν διπλογραφικά βιβλία, δηλαδή έχει εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα.
Σημειώνεται, ότι για κάθε μήνα καθυστέρησης καταβολής του φόρου επιβάλλονται προσαυξήσεις με επιτόκιο 0,73%.
Μη υποβολής δήλωσης ΦΠΑ
Στην περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής δήλωσης ΦΠΑ επιβάλλεται πρόστιμο ως εξής:
Για πιστωτική ή μηδενική δήλωση ΦΠΑ ή δήλωση πληροφοριακού χαρακτήρα (π.χ. ανακεφαλαιωτικός πίνακας), επιβάλλεται πρόστιμο εκατό (100) Ευρώ.
Για χρεωστική δήλωση Φ.Π.Α., επιβάλλεται πρόστιμο εκατό (100) ευρώ για υποκείμενους που δεν έχουν υποχρέωση τήρησης λογιστικών βιβλίων, διακόσια πενήντα (250) Ευρώ για υποκείμενους που υποχρεούνται σε τήρηση απλογραφικού λογιστικού συστήματος και πεντακοσίων (500) Ευρώ για υποκείμενους που υποχρεούνται σε τήρηση διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.
Επίσης επιβάλλεται τόκος 0,73% μηνιαίως επί του ποσού του οφειλόμενου φόρου.