Ανασταλτικά στις αποφάσεις για μεγάλες αναδιαρθρώσεις επιχειρηματικών δανείων, λειτουργούν τα επικείμενα stress tests στις ελληνικές τράπεζες.
Παρά το γεγονός ότι οι τράπεζες πιέζονται από τον SSM να μειώσουν τα “κόκκινα” δάνεια, και όσον αφορά στις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις να διασώσουν τις βιώσιμες και να τελειώνουν με τις μη βιώσιμες, οι κινήσεις των τραπεζών έχουν κατεβάσει ταχύτητα. Ο λόγος της επιβράδυνσης και της εσωστρέφειας των τραπεζών έχει να κάνει με την προετοιμασία για τα stress tests και κυρίως με την διασφάλιση του απορρήτου των προβλέψεων.
Πρόκειται για τις προβλέψεις που έχει σχηματίσει η κάθε τράπεζα για τα δάνεια επιχειρήσεων που αποτελούν αντικείμενο κοινής αντιμετώπισης και μάλιστα με το σκοπό αυτό είχε συσταθεί ειδικό forum NPLs στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών. Ο συντονισμός των τραπεζών στο πλαίσιο του forum υπαγορεύει να ανοίξει η καθεμία τα χαρτιά της για την έκθεσή της στον δανεισμό της επιχείρησης. Η πλήρης “ακτινογραφία” της έκθεσης, ωστόσο, περιλαμβάνει και την αποκάλυψη των στοιχείων για το ποια είναι τα καλύμματα και οι προβλέψεις του κάθε πιστωτή. Στοιχείο που, υπό τις παρούσες συνθήκες και ενόψει της έναρξης των stress tests, θα αποκάλυπτε στον ανταγωνισμό τις αδυναμίες της κάθε τράπεζας.
Σημειώνεται ότι οι προβλέψεις θα αποτελέσουν κρίσιμο μέγεθος και στο πλαίσιο της υποβολής στοιχείων στον SSM αναφορικά με το κόστος που θα έχει για την κάθε τράπεζα η εφαρμογή του νέου λογιστικού προτύπου IFRS 9.
Με βάση τα ανωτέρω, έχει μπει ατύπως “πάγος” στις κινήσεις των τραπεζών για την εξεύρεση λύσεων σε υπερχρεωμένες μεγάλες επιχειρήσεις. Όπως αναφέρουν τραπεζίτες στο Capital.gr, στο ειδικό forum NPLs που έχει συσταθεί στην ΕΕΤ έχουν υπαχθεί προβληματικά δάνεια μεγάλων επιχειρήσεων, συνολικού ύψους 7 – 8 δισ. ευρώ, με στόχο τη χάραξη κοινής στρατηγικής για την εξεύρεση βιώσιμων λύσεων. Πρόκειται για εκατό μεγάλες υποθέσεις προβληματικών επιχειρήσεων, με συνολικά ανοίγματα άνω των 25 – 30 εκατ. ευρώ η καθεμία, εκ των οποίων το 70% – 80% απαρτίζουν οι 50 μεγαλύτερες υποθέσεις υπερχρεωμένων μεγάλων επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, η περίπτωση που είναι υπό συζήτηση στην παρούσα φάση, αλλά όπως φαίνεται – ελέω stress tests – οι αποφάσεις δεν θα ληφθούν στο αμέσως προσεχές διάστημα, είναι αυτή της Notos Com. Η κατεύθυνση προς την οποία κινούνται οι τράπεζες είναι η μεταβίβαση της εταιρίας στην Pillarstone, όπως αποφασίστηκε για την εταιρία Καλλιμάνης.
Η “Νotos Com Συμμετοχές”, από τις γνωστότερες εμπορικές αλυσίδες, με δραστηριότητα στον κλάδο των καλλυντικών και των ειδών ένδυσης και υπόδησης, απασχολεί 1.200 άτομα προσωπικό. Η εταιρία, η οποία έχει δανεισμό της τάξεως των 145 εκατ. ευρώ και EDITDA 3 – 4 εκατ. ευρώ, ξεμένει από ρευστότητα, καθώς αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω της πτώσης της ιδιωτικής κατανάλωσης.
Το 2016 η εταιρία είχε έρθει σε συμφωνία με τις πιστώτριες τράπεζες για την αναδιάρθρωση του δανεισμού της που προέβλεπε α) αναχρηματοδότηση υφιστάμενου κοινού ομολογιακού δανείου 88,5 εκατ. ευρώ (για πέντε έτη με δυνατότητα τριετούς επέκτασης, με περιθώριο επιτοκίου 2,75% για τα δύο πρώτα έτη, 3% για τα τρία επόμενα και 3,25% για τα επόμενα τρία χρόνια, με κεφαλαιοποίηση μέρους των τόκων για τα πρώτα τέσσερα χρόνια και με ετήσιες δόσεις κεφαλαίου από 1 εκατ. ευρώ το δεύτερο χρόνο μέχρι 3,3 εκατ. ευρώ), β) μετατροπή ποσού 48,5 εκατ. ευρώ από τις υφιστάμενες χρηματοδοτήσεις για κεφάλαιο κίνησης σε κοινό ομολογιακό δάνειο με τους ίδιους όρους του προηγούμενου και γ) νέο κοινό ομολογιακό δάνειο 6,7 εκατ. ευρώ για κεφάλαιο κίνησης (τριετούς διάρκειας και με περιθώριο επιτοκίου 3,75% για τα δύο πρώτα χρόνια και 4,25% τον τρίτο χρόνο και πληρωτέο στο τέλος).