“Το Κόσοβο είναι αναμφισβήτητα τμήμα της Σερβίας”, τονίζει σε σημερινή συνέντευξή του στην σερβική εφημερίδα “Politika”, ο Αυστριακός αντικαγκελάριος και αρχηγός του συγκυβερνώντος -με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς- ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, ο οποίος μεταβαίνει απόψε στο Βελιγράδι για συνομιλίες με την σερβική κυβέρνηση.
Ταυτόχρονα επισημαίνει πως το κόμμα του, είχε επικρίνει έντονα, πριν από χρόνια, την αναγνώριση του Κοσόβου από την Αυστρία, κάτι που τώρα είναι γεγονός το οποίο δεν μπορεί να αλλάξει.
Κατά την άποψή του, η αναγνώριση του Κοσόβου από το Βελιγράδι είναι υπόθεση της Σερβίας, και θα ήταν ο λάθος δρόμος να ασκηθεί σχετικά με αυτό πίεση στη Σερβία, ενώ η Αυστρία, ως ουδέτερη χώρα, θα πρέπει να αναλάβει έναν διαμεσολαβητικό ρόλο.
Στη συνέντευξή του στην Politika, ο Στράχε χαρακτηρίζει ως “επιθυμητό” το δικαίωμα για “αυτοδιάθεση και αυτονομία” των Σέρβων που ζουν στα βόρεια του Κοσόβου, για το οποίο όμως, όπως σημειώνει, θα απαιτούνταν μακρές και περίπλοκες διαπραγματεύσεις, και ο ίδιος έχει το αίσθημα πως το Κόσοβο σε αυτό το ζήτημα κρατά “πολύ αδυσώπητη” στάση.
Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Βελιγράδι, ο Αυστριακός αντικαγκελάριος θα έχει από αύριο συναντήσεις με την πρωθυπουργό της Σερβίας Άνα Μπράναμπιτς, τον υπουργό Περιφερειακής Διοίκησης Μπράνκο Ρούζιτς και τον υπουργό Εξωτερικών Ιβίτσα Ντάτσιτς, ενώ δεν είναι γνωστό εάν θα υπάρξει συνάντηση με τον πρόεδρο της χώρας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος θα πραγματοποιήσει αρχές της εβδομάδας επίσκεψη στην Κροατία και την περασμένη εβδομάδα είχε επισκεφθεί επίσημα την Αυστρία.
Από τους Αυστριακούς συνομιλητές του, τον ομοσπονδιακό πρόεδρο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν και τον Αυστριακό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς, ο Σέρβος πρόεδρος είχε λάβει διαβεβαιώσεις για δυναμική υποστήριξη της ενταξιακής πορείας της Σερβίας στην ΕΕ, από την Προεδρία της Αυστρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το δεύτερο εξάμηνο του 2018.
Έχοντας στόχο την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ το 2025, το Βελιγράδι έχει “ανοίξει” έως τώρα 12 από τα 35 κεφάλαια με τις Βρυξέλλες, με τα δύο από αυτά να έχουν “κλείσει” προς το παρόν, ενώ ιδιαίτερα δύσκολο φέρεται να εμφανίζεται για τη σερβική πλευρά το Κεφάλαιο 35, που αναφέρεται στην εξομάλυνση των σχέσεων με την πρώην γιουγκοσλαβική επαρχία του Κοσόβου, της οποίας την ανεξαρτητοποίηση, πριν από σχεδόν δέκα χρόνια, εξακολουθεί να απορρίπτει το Βελιγράδι.
Η Αυστρία είναι η χώρα με τις μεγαλύτερες ξένες επενδύσεις στη Σερβία, των οποίων το ύψος ανέρχονταν το 2016 σε 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ στενές είναι και οι κοινωνικές διασυνδέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, καθώς στην Αυστρία ζουν σήμερα 118.669 Σέρβοι οι οποίοι αποτελούν, μετά τους Γερμανούς, την πολυπληθέστερη ξένη κοινότητα ευρωπαϊκής χώρας.
Το προσφυγικό-μεταναστευτικό κυριαρχεί εδώ και πάνω από δύο χρόνια τις πολιτικές ανταλλαγές ανάμεσα σε Αυστρία και Σερβία, την οποία Αυστριακοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν χαρακτηρίσει στο παρελθόν ως τον “κεντρικό εταίρο” της Βιέννης στα Βαλκάνια, ενόψει και της πολύ στενής συνεργασίας τους στη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης το 2015.-