«Χρειαζόμαστε ένα νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο πριν από τις επόμενες ευρωπαϊκές εκλογές. Πρέπει να επενδύσουμε στην επόμενη δεκαετία προτού φτάσει το 2030», υπογράμμισε ο Antonio Tajani, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στα πλαίσια εκδήλωσης του Συμφώνου των Δημάρχων, που πραγματοποιήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες.
Το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο των Δημάρχων για το Κλίμα και την Ενέργεια αποτελεί πρωτοβουλία της ΕΕ που ξεκίνησε το 2008 για τη καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Σκοπός του Συμφώνου είναι να συγκεντρώσει τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης που δεσμεύονται οικειοθελώς μέχρι το 2020 να μειώσουν τις εκπομπές CO2 κατά 27%, την κατανάλωση ενέργειας κατά 1/5 και να αυξήσουν την τοπική παραγωγή ενέργειας κατά 90%.
Στις 22 Φεβρουαρίου, επέτειο των δέκα χρόνων της πρωτοβουλίας του Συμφώνου, δήμαρχοι των πόλεων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα– 7,755 πόλεις σε 53 χώρες-, συγκεντρώθηκαν στις Βρυξέλλες προκειμένου να συζητήσουν τα έως τώρα αποτελέσματα από την εφαρμογή των δεσμεύσεων αυτών, ενώ παράλληλα επικεντρώθηκαν στο πώς οι στόχοι του Συμφώνου μπορούν να ενσωματωθούν περαιτέρω στις πολιτικές της ΕΕ.
Σύμφωνα με τον κ. Tajani, το επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο πρέπει να επικεντρωθεί στη δημιουργία μιας πολιτικής που θα αντιμετωπίσει σοβαρά την ανεργία των νέων, την ανάπτυξη και την ευρωπαϊκή οικονομία. «Πρέπει να επενδύσουμε στην έρευνα, την καινοτομία, την κλιματική αλλαγή και τη μετανάστευση», πρόσθεσε.
Αναφορικά με την αξία της επένδυσης στην εκπαίδευση του μέλλοντος, ο Maroš Šefčovič, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρόσθεσε ότι «Οι πόλεις αποτελούν την ψυχή της Ευρώπης. Επομένως η επένδυση στην εκπαίδευση και την αγορά εργασίας αποτελεί κύριο στόχο για την ΕΕ» .
Προτεραιότητα για την ΕΕ και τους δημάρχους αποτελεί η επένδυση και η δημιουργία υποδομών που θα ενισχύσουν την ανανεώσιμη ενέργεια, την ενεργειακή απόδοση και τη διαμόρφωση βιώσιμων πόλεων. «Η επόμενη βιομηχανική επανάσταση πρέπει να περάσει από την πράσινη οικονομία στην ακόμη πιο πράσινη οικονομία», υπογράμμισε ο κ. Tajani.
Για την επίτευξη του παραπάνω στόχου, οι εθνικές κυβερνήσεις πρέπει να λάβουν υπόψιν το ρόλο των τοπικών φορέων, ιδιαίτερα στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής. «Οι περιφέρειες και οι τοπικές κοινότητες θέλουν και πρέπει να πάρουν μέρος στις διαπραγματεύσεις για τη διαμόρφωση της μελλοντικής στρατηγικής», σημείωσε ο Karl-Heinz Lambert, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών.
«Πρέπει να ξεκινήσουμε από τη βάση του ζητήματος. Πρέπει να επενδύσουμε στην συνεργασία όλων των φορέων δράσης» πρόσθεσε ο Virginio Merola, δήμαρχος της πόλης της Bologna.
Τέλος, η συνολική συμμετοχή των ίδιων των πολιτών σε κάθε κράτος μέλος της Ένωσης κρίνεται απαραίτητη για την επίτευξη μακροπρόθεσμων αποτελεσμάτων, καθώς αυτοί πρώτοι βιώνουν τις επιπτώσεις των αποφάσεων που λαμβάνονται στην Ευρώπη. «Η επένδυση στη καινοτομία αποτελεί ουσιώδες κομμάτι της αλλαγής που επιδιώκουμε. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση και ειδικά στον τομέα της τεχνολογίας, πρώτη προτεραιότητα αποτελούν οι πολίτες» τόνισε η Mary-Ann Schreurs, δήμαρχος του Eindhoven.
δήμαρχος της Βαρσοβίας, Rafał Dutkiewicz,σε συνέντευξη του στη Euractiv.com, αναφέρθηκε στα αποτελέσματα του Συμφώνου των Δημάρχων, τονίζοντας ότι οι πόλεις της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης και ειδικά της Πολωνίας, βρίσκονται ακόμη στο πρώτο στάδιο. «Πρέπει να ασχοληθούμε περισσότερο με την ποιότητα του αέρα από ό, τι με τα ενεργειακά ζητήματα. Η ενέργεια θα πρέπει να είναι το επόμενο βήμα, αλλά, αρχικά, πρέπει να αντιμετωπίσουμε το νέφος, καθώς αυτό είναι το μεγαλύτερο μας πρόβλημα. Η ποιότητα του αέρα στη Βαρσοβία παρουσίασε διπλάσια βελτίωση την τελευταία δεκαετία. Αυτό που είναι πραγματικά ενδιαφέρον όμως, είναι η στροφή προς την αυξανόμενη συμμετοχή του κοινού και στην ουσιαστική αξιοποίηση της άμεσης δημοκρατίας.
Έως το 2030, οι πόλεις του Συμφώνου δεσμεύονται να μειώσουν τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου κατά 40% στην επικράτεια τους. Η κοινή στρατηγική για το 2050 επικεντρώνεται στην ενίσχυση της προσαρμογής των πόλεων στην κλιματική αλλαγή και στη παροχή βιώσιμης και οικονομικά προσιτής ενέργειας στους πολίτες.
Το 2017, τα περιφερειακά γραφεία του Συμφώνου επεκτάθηκαν στη Βόρεια Αμερική, στη Λατινική Αμερική, στην Καραϊβική, στην Κίνα, στη Νοτιοανατολική Ασία, στην Ινδία και στην Ιαπωνία.