Έγγραφα για Novartis αξιολογούν τον Φρουζή ως “ικανό να ασκήσει επιρροή στα κέντρα εξουσίας”

444

Εσωτερικά έγγραφα της Novartis που αξιολογούν ως εξαιρετικά “έξυπνο” και διορατικό τον τότε αντιπρόεδρο Κων/νο Φρουζή, τον οποίο εμφανίζουν ως ικανό “να ασκήσει επιρροή στα κέντρα λήψης αποφάσεων (έως πρωθυπουργό)”, όπως φέρονται να αναφέρουν χαρακτηριστικά, υπάρχουν στη δικογραφία της υπόθεσης.

Τα έγγραφα αυτά αποτελούν έναν μικρό θησαυρό από αυτά που κατασχέθηκαν από υπολογιστές της εταιρίας και φέρονται να καταγράφουν τις πρακτικές οι οποίες ακολουθούνταν. Χαρακτηριστικό επίσης είναι πως η εσωτερική αξιολόγηση του τότε αντιπροέδρου, την περίοδο 2013-14 είναι εξαιρετικά καλή, κυρίως για τον τρόπο που κινείται όσο και για την επιρροή που ασκεί στα ανώτατα κέντρα λήψης αποφάσεων, με εκτενείς αναφορές σε συμβούλους του τότε πρωθυπουργικού περιβάλλοντος και συγκεκριμένα ραντεβού τα οποία –πιθανόν- να αξιολογούνται ως εξαιρετικά σοβαρά στοιχεία.

Ένα από τα έγγραφα, μάλιστα, φέρεται να περιγράφει τη δημιουργία εταιρίας το 2011 με μοναδικό στόχο και σκοπό την ανάληψη της προεδρίας του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) από τον κ.Φρουζή. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, “η προεδρία του ΣΦΕΕ ηταν το όχημα ώστε να ασκεί επιρροή η Novartis”. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν πως  προκύπτει ότι μετά την αποχώρηση του Μάριου Σαλμά από το υπουργείο Υγείας, ξεμπλοκάρονται πολλά φάρμακα της εταιρίας, ενώ φέρεται να υπάρχει εσωτερική αξιολόγηση (με αριθμητικά δεδομένα) σύμφωνα με την οποία “οι οφειλές του δημοσίου στη Novartis αποπληρώνονται γρηγορότερα σε σχέση με τον ανταγωνισμό”

Οι γιατροί    

Την ίδια στιγμή φαίνεται πως με ταχύτατους ρυθμούς βαίνει προς ολοκλήρωση η έρευνα που αφορά το κομμάτι των γιατρών οι οποίοι φέρονται να πήραν μίζες από την φαρμακευτική εταιρεία. Πρόκειται για συγκεκριμένους γιατρούς που εμφανίζονται να έλαβαν κατευθείαν από λογαριασμούς της Novartis χρήματα στον δικό τους τραπεζικό λογαριασμό. Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις που καταγράφονται (από το Protothema), όπως:

-Καθηγητής που έλαβε παραπάνω από 70.000 ευρώ από το 2006 μέχρι και πέρυσι.

-Άλλος καθηγητής ο οποίος  φέρεται να έχει πάρει παρόμοιο ποσό 60.000 ευρώ.

-Παθολόγος στο Λαύριο που εμφανίζεται να έλαβε περί τις 70.000 ευρώ.

-Καρδιολόγος στην Θεσσαλονίκη που πήρε περί τις 50.000 ευρώ

-Παθολόγος από τη Νίκαια που πήρε περί τις 50.000 ευρώ.

-Ογκολόγος από τη Θεσσαλονίκη που αύξησε τις καταθέσεις του κατά 45.000 ευρώ.

Τα φυσικά πρόσωπα και οι εταιρίες που έλαβαν εμβάσματα εκτιμάται ότι ξεπερνούν τις 4.000 και σε πρώτη φάση ο έλεγχος επικεντρώθηκε στην ταυτοποίηση των γιατρών που υπάγονται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας ή είναι συμβεβλημένοι, έτσι ώστε να μπορεί να στοιχειοθετηθεί τυχόν αδίκημα δωροδοκίας

ΠΗΓΗcapital.gr