ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ Στην Βουλή νέα στοιχεία για την υπόθεση Novartis

325

Οι εισαγγελείς διαφθοράς, διερευνόντας την υπόθεση Novartis ακολουθούν τον δρόμο του μαύρου χρήματος, μέσα από offshore, ιδρύματα αλλά και τους συνήθεις ιδρυτές των υπεράκτιων εταιρειών που κατά καιρούς έκρυβαν τις μίζες.

 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Νέα Σελίδα», έχουν ήδη εντοπιστεί ποσά που φτάνουν και το 1 εκατ. ευρώ, τα οποία έχουν διακινηθεί μέσω των δύο λογαριασμών της εταιρείας στην Ελβετία, οι οποίοι αφορούν σε δύο υπεράκτιες εταιρείες που εμφανίζονται και στα Paradise και στα Panama Papers.

Ως κομβικά πρόσωπα εμφανίζονται δύο νομικοί, που φαίνεται να ίδρυσαν το σύνολο των υπεράκτιων εταιρειών που έκρυψαν τις μίζες και να άνοιξαν λογαριασμούς για εταιρείες που μπορεί να φτάνουν και τις 70 και έχουν έδρα νησιά φορολογικών παραδείσων, ενώ έχουν στείλει χρήματα και σε τράπεζες εκτός Ε.Ε.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα,μέσω σκληρών δίσκων που έχουν κατασχεθεί έχουν καταγραφεί τεράστια ποσά, εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία έφταναν στη χώρα για να πληρωθούν δήθεν συμβουλευτικές εταιρείες, αλλά και εταιρείες προβολής του φαρμακευτικού κολοσσού.

Από τις εφόδους και στα σπίτια εμπλεκομένων πολιτικών παραγόντων, οι οποίοι είχαν σχέση με ασφαλιστικά ταμεία είτε με τον ΕΟΦ, έχουν ήδη εντοπιστεί υπεράκτιες εταιρείες, οι οποίες είχαν συμπεριλαμβάνονταν και στα Panama Papers και στα Paradise Papers.

Μέσα από τις εν λόγω εταιρείες, κάποιες εκ των οποίων έκλεισαν το 2014, εμφανίζονταν άλλες υπεράκτιες, οι οποίες επίσης παύουν να λειτουργούν έπειτα από κάποιο διάστημα και αντικαθίστανται από τρίτες.

Στοιχεία για το πως γίνονταν οι δωροδοκίες καταγράφονται σε απόρρητα έγγραφα που έφτασαν από τις ΗΠΑ και υπάρχουν στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς και τα οποία δεν έχουν παραδοθεί ακόμα στη Βουλή για να αξιοποιηθούν από τους εισαγγελείς στην άλλη μεγάλη δικογραφία που βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά στα δέκα πολιτικά πρόσωπα, στους παράγοντες των υπουργείων Υγείας και Ανάπτυξης την επίμαχη περίοδο αλλά και σε χιλιάδες γιατρούς με επίκεντρο την κατηγορία του ξεπλύματος βρωμικού χρήματος.

Χθες “Στο Κόκκινο” η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου ανέφερε πως, «την άλλη εβδομάδα θα πάνε στη Βουλή κι άλλα στοιχεία που έχει επεξεργαστεί η εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς κ. Τουλουπάκη και αφορούν τα ευρήματα από τους υπολογιστές της Novartis, ενισχυτικά των προηγούμενων», που πάνε στη Βουλή γιατί πέφτει πάνω σε περιγραφές τυχόν ευθυνών πολιτικών προσώπων…